Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Domatesin içerisinde likopen isimli bir antioksidan madde bulunmaktadır. Domates, aynı zamanda A, B, C vitaminleri ile potasyum, folik asitten de zengindir. Domatesin tam da zamanıyken her gün tüketmeye özen göstermeliyiz.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Yağlı ciltlerde yağ oranını dengeler, kuru ciltlerde ise cildi nemlendirir. Zararlı güneş ışınlarından korunmanıza yardımcı olur. Cildinizdeki ölü derileri temizleyerek cildinizin canlanmasını sağlar. Ciltteki renk eşitsizliklerini giderir.
İlgili 31 soru bulundu
Düzenli tüketimde faydalı bir besin olan domates, ölçüsüz şekilde tüketildiğinde eklemlerde kalsiyum oluşturan solanin ismi verilen bir alkaloid birikimine neden olur. Bu birikme sonucunda eklemlerin yapısı etkilenir ve sık sık ağrı oluşturur. Elbette domates tüketeceksiniz.
8. Domates
Barındırdığı A vitamini, C vitamini ve folik asit ile insanlar için olmazsa olmazlardan. Adı geçen birçok sebze ve meyvede olduğu gibi domates de erken yaşlanmayı önler.
Aşırı meyve ve sebze tüketme isteği ise C vitamini eksikliğine işarettir. Çok fazla yağlı ve kızartmalı ürünleri normalden fazla tüketmek ise vücudumuzda omega yağ asitlerinin eksiliğinin bir göstergesi olabilir.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
A vitamini deposu da olan domates, bağışıklığınızı ve cilt sağlığınızı korumaya yardımcıdır. K vitamin ile kemiklerinize, potasyum ile kalp sağlığınıza destek olur. Ayrıca kas kasılmalarına karşı olup kan basıncınızın düzenlenmesinde önemli rol oynar.
Domates; düşük kalorili bir besindir, vücut için temel vitamin ve mineralleri içerir, ayrıca iyi bir lif kaynağıdır. Kilo verme ve yağ yakma üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da, yüksek lif içeriği ile daha uzun süre tokluk hissetmenize yardımcı olabilir.
Domates, düşük kalori ve yağ oranı ile kolesterol içermeyen yapısı nedeniyle diyet listelerinde ve zayıflama sürecinde yer alabilecek vitamin ve lif kaynağı besinlerden.
Domatesin yüzde 90'ı sudur ve C vitamini, selenyum, bir çeşit A vitamini olan beta-karoten ve likopen gibi antioksidanlar içerir. Ayrıca kan damarlarını etkileyip su tutmaya ve iltihaplanmaya neden olan serbest radikallerden vücudu korur. Salatalık çok fazla su içerdiğinden dolayı en iyi ödem söktürücülerden biridir.
-Domates, uyku düzeninizi sağlayacak bir başka besindir. Domatesin içinde vişneden daha fazla melatonin hormonu bulunur. Uyku sorunu yaşıyorsanız, özellikle kahvaltılarınızda domates tüketmeye özen göstermelisiniz.
Domates, LDL (kötü) kolesterolü düşürür, kolesterolün oksitlenmesini engeller, kanı sulandırır (3,4).
Domatesler Sindirim Sağlığını Geliştirir
Domateslerdeki lif de burada yardımcı olur - 100 gram domates size 2 gram lif (hem çözünür hem de çözünmez lif) verir ve bağırsak sağlığını daha da artırır.
Sebzelerin şehinşahı ise domatestir! Her şeyden evvel şunu belirtelim ki, domates yaz sebzesidir ve kışın yenilmesi istenmez. Çünkü o da yeşil fasulye, patlıcan, salatalık gibi serinletici özelliğe sahip olduğundan kış sebzesi değildir.
Domates ayrıca insan sağlığı açısından da sağlıklı bir besindir. Özellikle bağırsakların düzelmesini sağlayan ve kabızlığı gideren domates çiğ olarak sabah veya akşam tüketilebilir.
DOMATES Domates tüketimi anemiyi yani kansızlığı önler. Domateste bulunan yüksek miktardaki C vitamini demirin emilmesi için gereklidir. Bu da domatesin anemiye karşı koruma sağladığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
DOMATES KAN YAPAR MI? Domates tüketimi anemiyi yani kansızlığı önler. Domateste bulunan yüksek miktardaki C vitamini demirin emilmesi için gereklidir. Bu da domatesin anemiye karşı koruma sağladığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
Bazı içecekler ve yiyecekler (domates ve ürünleri, alkol, turunçgiller, kahve, yağlı ve çok baharatlı yiyecekler) daha fazla tahrişe ve yanmaya sebep olabilir.
Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır.
İçerdiği salisilik asit sayesinde sivilcelerinizi kurutur. Sıkılaştırma özelliği sayesinde gözenekleri küçülten doğal bir büzücüdür. Ten rengini açarak doğal bir beyazlık görünümü sağlar. Ölü hücrelerden arınmada etkili olan domates temiz ve ışıltılı bir cilde kavuşmanızı sağlar.
Yaban mersini, kuru erik ve pancar cildin dostudur
En fazla antioksidan içeren besinler arasında; çilek, ıspanak, yaban mersini, kuru erik, pancar, brokoli, ahududu, böğürtlen, sarımsak, avokado, patlıcan, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal ve kırımızı biber sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri