Okula Uyum sürecinde Yapılabilecekler: Çocuğun üstüne fazla düşmemek. Çocuğu sürekli ”yapma” uyarısı ile kısıtlamamak, ancak belli kuralları koymak. Çocukla sabırlı ve kararlı davranmak, iyi bir diyalog kurmanın yollarını aramak. Çocuğun olumsuz davranışlarının altında yatan duyguları keşfetmek.
Ayrıca söz ve davranışlarınızın tutarlı ve kararlı olması da o denli önemlidir. Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde gününü nasıl geçirdiği ile ilgili sohbet etmeniz ya da okul temalı bir oyun oynamanız onun okul deneyimlerini sizinle paylaşarak rahatlamasını sağladığı gibi okula uyum sürecini de hızlandırır.
Peki okula uyum sürecinde öğretmenler ne yapmalı? Bu süreçte öğretmen ebeveynlerle karşılıklı iletişim halinde olmalı, sınıfta yaşananları tüm detaylarıyla aileyle paylaşmalıdır. Bu süreçte öğretmen, çocuğun özelliklerini iyi tanımalı, çocuğun gelişim özelliklerini bilmeli ve bu doğrultuda bir yaklaşım sergilemelidir.
Bunlar; Alışkanlık bozuklukları: Parmak emme, tırnak yeme, alt ıslatma, dışkı kaçırma, mastürbasyon, saç koparma. Davranış bozuklukları: Yalan söyleme, çalma, inatçılık, zarar verme. Duygusal bozukluklar: Korku, kaygı, çekingenlik, tik, kekemelik, uyku ve yeme bozuklukları.
İlgili 25 soru bulundu
Okula alışma süresi her çocuk için farklılık gösterse de ortalama 1 ay sürmektedir. Çocuğunuzun alışma dönemi bu süreyi geçiyorsa ve ağlamasında, zorlanmasında , isteksizliğinde hiçbir azalma olmuyorsa bu süreçte mutlaka bir psikolog desteği alınmalıdır.
Her gün not göndererek, telefon ederek ya da aile çocuğu almaya geldiğinde okula uyumu ile ilgili mesajlar vermek ailenin okula ve öğretmenlere güven duymasını sağlayacaktır. En önemli nokta öğretmen ve ailenin sürekli karşılıklı iletişim halinde olmasıdır.
Uyum bozuklukları çeşitli stres durumlarında ortaya çıkan bozukluklardır. Stres durumunun başlangıcını izleyen üç ay içinde, o strese bir tepki olarak gelişen duygusal ya da davranışsal semptomlardır. Stres etkeniyle karşılaşıldığında normal sayılabilecek olana göre çok daha aşırı ve belirgin sıkıntı ortaya çıkar.
Çocuklar gelişim dönemlerindeki sorunların çözümünde engellerle karşılaşırsa, olağan olarak nitelendirilen bu sorunların çözümü sonraki gelişim dönemlerine ve ileriki yaşlarına ertelenir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlar uyum ve davranış bozuklukları olarak adlandırılır.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Öğretmenlere göre, rehberlik ve denetim sistemindeki yetersizlikler, öğretmenlerin teneffüs sü- relerinin olmaması, ikili eğitim uygulaması, personel yetersizliği ve mevzuat ye- tersizliği okul öncesi eğitimdeki temel sorunlar arasındadır.
Uyum haftası, öğrencilerin okul kaygılarını gidermek ve onlara okul ortamını sevdirmek, öğrenme ortamı, öğretmenleri ve arkadaşlarını tanımalarına yardımcı olmak için 2006-2007 eğitim öğretim yılından bu yana uygulanıyor.
ÇOCUK ANAOKULUNA BAŞLARKEN NASIL DAVRANMALI
Okulun her gün gidilmesi gereken oyun, arkadaş ve eğitim yeri olduğu anlatılmalı, ancak abartalı ve yanlış bilgi verilmemelidir. Aksi durumda çocuk kendisine anlatılanlarla okulda buldukları karşılaştırıldığında aradığını bulamayacak ve okula güveni kalmayacaktır.
Uyum bozukluğu tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi kullanılır. Antidepresanlar ve anksiyolitik ilaçlar ile depresyon ve anksiyete belirtileri giderilebilir. Uyum bozukluğu tedavisinde ana unsur ise stres etkenini azaltma, ortadan kaldırma, bu mümkün olmuyorsa uyum arttırmaya yönelik psikoterapilerdir.
Uyum bozuklukları genel olarak geçicidir. Uyum bozukluğu, durumsal depresyon olarak da adlandırılır. Uluslararası Hastalık Sınıflandırması ICD-10'da kod F43.2 uyum bozukluğu olarak geçer. Çocuk, ergen ve yetişkinlerde görülebilir.
Kişiler yaşadıkları bu olaydan sonra normal yaşama uyum sağlamakta, düzenlerini yeniden kurmakta sorun yaşarlar. İsteksizlik, ilgisizlik, boş vermişlik, karamsarlık gibi depresif belirtiler ve/veya endişe, gerginlik, kolay tepki verme, tahammülsüzlük, uyku bozukluğu gibi kaygı belirtileri ortaya çıkar.
Uyum bozukluğu tanısının konulabilmesi için tanımlanabilir bir psikososyal stres etkeninin olması ve bu etkene karşı gelişmiş duygusal ve davranışsal belirtilerin olması gereklidir. Bu stres etkeni beklenenden çok fazla sıkıntıya neden olmalıdır ve toplumsal, mesleki ya da eğitimsel işlevselliği bozmalıdır.
Okul öncesi dönemde uyku, temizlik-tuvalet, yemek yeme problemleri, söz dinlememe, sa- vurganlık, yalan söyleme, inatçılık, kıskançlık, saldırganlık, utangaçlık, korku, parmak emme, tırnak yeme, toprak, kireç vb. maddeleri yeme ve sosyal ortamlardan kaçma gibi birçok davra- nış problem durumu olarak ortaya çıkabilmekte ...
Çocukların 2,5-4 yaş arasındaki okul dönemi yuva, 5 yaşındaki okul dönemi ise anaokulu olarak adlandırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri