Özel okulların gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunması ve yapılan ödemelerin karşılığında alınacak faturalarla tevsik edilmesi ve beyan edilecek gelirin % 10'unu aşmaması şartıyla, özel okullara yapılan eğitim harcamaları beyana tabi vergi matrahından indirim konusu yapılabilecektir.
Eşlerin ve çocukların da ayrı gelir vergisi beyannamesi vermesi durumunda, vergilendirmede şahsilik ilkesi gereği eşlerin ve çocukların her biri beyan ettikleri gelirin %10'u ile sınırlı olarak eğitim ve sağlık harcamalarını kendi verecekleri beyannameleri üzerinden indirime konu edebileceklerdir.
Vakıf okulları bağlı bulundukları vakfın bünyesinde kurulan kurumlar olup, bunların kurumlar vergisi mükellefiyetleri bulunmamaktadır. Bundan dolayı da vakıf okullarına ödenen eğitim ücretleri beyan edilecek olan gelir vergisi matrahından indirilemezler.
Harcamalar belgelerle (Fatura, Serbest Meslek Makbuzu, Perakende Satış Fişi, Ödeme Kaydedici Cihazlara Ait Satış Fişi) tevsik edilmesi şartıyla mükellefin kendisi, (*) eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.
Yukarıdaki sınırlar çerçevesinde her türlü eğitim harcaması, beyan edilen gelirden indirilebilir. Bu kapsamda örnek olarak; okul ve kreş ücretleri, kitap ve kırtasiye harcamaları, yurt ücretleri, eğitim amaçlı olarak kullanılan internet hizmet bedeli ve okul servis ücretleri sayılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. maddesinde mükelleflere bazı harcamalarını beyanname üzerinden düşme hakkı sağlanmıştır. Bu listedeki harcamalardan beyannamelerde en sık görülen eğitim ve sağlık harcamaları indirimidir.
Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarları kapsamaktadır.
Harcamanın yapıldığı eğitim kurumu gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olacak, Harcamalar belgelerle tevsik edilmesi şartıyla mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.
halinde gelir vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir. Bu Kanun hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde; yukarıda sayılan şartlar dahilinde, özel okulda eğitim görmekte olan öğrencinin tüm eğitim masraflarının şirketin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkündür.
YEMEK MASRAFLARI
Velilerin yemek masrafına ilişkin harcamaları, eğitim masrafı kapsamında beyannamede indirim olarak kabul edilmiyor. Kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler için üniversitelere ödenen bedeller beyannamede indirim konusu yapılamıyor.
Ancak işverenin yasal bir zorunluluk gereği karşılamak zorunda kaldığı kreş, bakımevi vb. menfaatler ücret olarak telakki edilmeyerek, GVK'nun 40/1. maddesi kapsamında genel gider yazılabilmelidir.
Yüzde 110'lara varan artış
Şimdi de KDV farkı önümüze çıktı” diye tepki gösteriyor. Çocukların okula gidip gelmelerini sağlayan servisler için ödenen tutar üzerinden yüzde 18 KDV hesaplanırken bu oran da 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 20'ye yükseltildi.
Gelir vergisi mükellefiyseniz; kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini ödeme yaptığınız aya denk gelen vergi dilimi oranında gelir vergisi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Böylece, ödeyeceğiniz vergi ve hayat sigortaları için cebinizden çıkacak tutar da azalmış olur.
Nihayet, tedavi ve ilâç giderlerinin işveren yerine personel adına düzenlenen faturalarla tevsik edilip işverene devir veya ciro edilmesi de, vergilemede işlemlerin gerçek niteliğinin esas olması sebebiyle, bunların gider yazılmasına ve KDV indirimine engel teşkil etmemesi gerekir.
Madde 20- Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve orta öğretim özel okullarının işletilmesinden elde edilen kazançlar, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden müstesnadır.
B. Eğitim Hizmetleri: Maliye İdaresi eğitim hizmetlerine ilişkin faturaların da eğitim alan kişi adına düzenlenmesini istemektedir. Bu nedenle özel okullar faturalarını öğrenci adına düzenlemekte ve çoğu zaman faturada veli ismine de yer vermektedirler.
ÖZEL OKUL HİZMETİNDE KDV ORANI %8'den %1'E İNDİRİLDİ
(2913 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 30/08/2020 Tarihinde yayımlanmıştır.)
Vakıf Üniversitelerine Yapılan Eğitim Harcamaları
Vakıf okulları bağlı bulundukları vakfın bünyesinde kurulan kurumlar olup, bunların kurumlar vergisi mükellefiyetleri bulunmamaktadır. Bundan dolayı da vakıf okullarına ödenen eğitim ücretleri beyan edilecek olan gelir vergisi matrahından indirilemezler.
Kanunlarımızda belirtilen ve yukarıda açıkladığımız şartlar dâhilinde, üniversite öğrencisine vereceğiniz burslar ile tahsil gideri olarak yapacağınız ödemelerin, ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Teşhis ve/veya tedavi sürecinde yapılan sağlık harcamaları (muayene, tahlil, ameliyat, fizik tedavi ve hastane giderleri ile ilaç, sağlık malzemesi, gözlük ve lens alımları gibi) vergi indirimine konu teşkil edecektir.
Mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilemez.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/2 nci maddesine göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin hizmetli ve işçileri için yaptıkları tedavi ve ilaç masrafları işletme gideridir. Bu masraflar, usulüne uygun olarak belgelendirilmek şartıyla, doğrudan gider veya maliyet olarak kaydedilebilir, KDV'leri indirilir.
Soru1: KURUMUN ÇALIŞANLARI ADINA VEYA YAKINLARINA ÖDEMİŞ OLDUĞU “ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI” KURUM TARAFINDAN GİDER OLARAK DİKKATE ALINABİLİR Mİ? Cevap: Bahsi geçen giderler aile yakınlarına ilişkin ise gider yazılması hukuken mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri