Ders dışı etkinlikler, düzenli, sistemli, planlı bir şekilde belirlenir ve ders içi etkinliklerle paralel olarak uygulanırsa, hem çocukların gelişimine büyük katkı sağlayacak, hem de eğitim-öğretimin başarısını arttıracaktır.
Ders dışı etkinlikler, toplumsal yaşam için son derece önemli becerilerin ve yeterliklerin gelişmesine olanak sağlamakla birlikte, özsaygı, özdenetim gibi olumlu psikolojik etkilerle öğrencilerin kendilerini gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmaktadır .
DERS DIŞI ETKİNLİKLER. Derslerin dışında düzenlenen sınıflar arası yarışmaları, okul takımlarının haftalık çalışmaları, izcilik faaliyetlerini, beden eğitimi faaliyet alanı içerisine her türlü hazırlık ve halk oyunları çalışmalarını kapsayan etkinliklerdir.
Öğrencilerin gelişiminde, dersteki faaliyetler kadar program dışı etkinlikler de önemlidir. Bu etkinlikler, öğrencilerin eğitim-öğretim süreci içerisinde öğrendiklerini pekiştirmesinin yanı sıra öğrendiklerini yaşamla ilişkilendirmesini ve uygulamaya koymasını sağlayan etkinliklerdir.
Sosyal etkinlikler sayesinde öğrencilerin etkileşim sayıları artmakta ve sosyal yönden daha zengin bir ortamda bulunarak, insanları, hayatı öğrenmekte ve kendilerini tanımaktadırlar.
İlgili 43 soru bulundu
Öğrencilerin sosyal yönden gelişimlerini destekler. Öğrencilere yeni beceri ve deneyimler kazandırır. Öğrencilerin yetenekli olduğu alanları belirler. Öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirerek özgürce kendisini ifade edebileceği alanları açar.
Sosyal ve kültürel etkinliklerin sunduğu yaşam deneyimi fırsatları ele alındığında; öğrencilerin ilgi alanlarını genişlettiği, düşüncelerini ifade edip yeni fikirlerini deneme imkânı bulabildikleri görülmektedir. Böylece öğrenciler kendilerini daha iyi tanıma ve keşfetme olanağına da sahip olmaktadırlar.
Öğrencilerin, kendi ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda okul dışında velisinin bilgisi dâhilinde katıldıkları kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen veya izin verilen sosyal etkinliklerdir.
Destekleyici etkinlikler; okul saatleri içerisinde kullanılan programı zenginleştiren, geliştiren etkinlikler olarak ele alınırken, program dışı etkinlikler çoğunlukla okul ve ders saatlerinin dışında gerçekleşen ve eğitim deneyimine katkısı olan etkinlikler olarak ele alınır.
Okul dışı öğrenme ortamları denildiğinde müzeler, botanik bahçeleri, bilim merkezleri, sanat merkezleri, doğal tarihi ve kültürel ortamlar, enerji santralleri, ziyarete açık endüstriyel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, fabrikalar, teknoparklar gibi yerler akla gelmektedir.
denilmektedir. Ders içi eğitim-öğretim çalışmalarını doğrudan etkileyen bu ders dışı etkinlikler; ev ödevleri ve projeler, bilgisayar destekli etkinlikler, yetiştirme kursları, sınavlara hazırlık çalışmaları, belirli gün ve haftaların kutlanması ve çevre-okul gezileridir.
Ders dışı eğitim çalışmaları haftada azami 6 saati geçmemek üzere hafta içi (2+2+2) hafta sonu (3+3) olarak plan hazırlanacaktır. Planda her gün çalışması ayrı ayrı belirtilecek ve planlar üçer nüsha hazırlanacaktır.
Öğretim programlarının yanında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile bu kapsamdaki diğer etkinlikler sosyal etkinlik olarak kabul edilir.
Etkinlik Nedir? Eğitim Terimleri Sözlüğünde “Çocukların, kendi amaç ve gereksinmelerine uygun geldiği için isteyerek katıldıkları herhangi bir öğrenme durumu.” olarak açıklanmaktadır. Etkinliğin amacı öğrencilerin istekli ve aktif öğrenmesi sağlamaktır.
İlkokullarda yapılan sosyal etkinliklerin amacı, derslerin yanı sıra öğrencilerde güven ve sorumluluk duygusu geliştirmek, yeni ilgi alanları oluşturmak ve beceriler kazandırmaktır. Bu amaca yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrenci kulüpleri, belirlenmiş sosyal etkinlikleri yürütür.
EĞİTİM PROGRAMI
Programların gizli saklı yönünü ifade eden örtük program okul içi ve dışı tüm etkinlikleri kapsar.
Okul Etkinlikleri nedir? Öğrencilerin bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif alanlar ve toplum hizmeti çalışmalarında okul içi ve okul dışı etkinliklerde bulunmalarını sağlamak amacıyla en az bir danışman öğretmen rehberliğinde oluşturulan öğrenci kulübünde gerçekleştirdikleri etkinliklerdir.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Bütünleştirilmiş etkinlik nedir? Bu etkinlik türünü şu şekilde açıklayabiliriz, bütünleştirilmiş yani birleştirilmiş etkinlikler, birden fazla etkinliğin uygun geçişler sağlanarak birleştirilmesinden oluşur. Etkinliklerin bir öğrenme sürecinde peş peşe sıralanmasına bütünleştirilmiş etkinlik denilmektedir.
Birçok mesleki gelişim programları bulunmasına rağmen öğretmenlerin içinde söz sahibi olduğu mesleki gelişim programı nadirdir. Sınıf içi etkinlik geliştirme ve uygulama çalışmaları öğretmenlerin bizzat içinde bulunduğu yaparak yaşayarak ve eğlenerek öğrendiği bir mesleki gelişim çabasıdır.
Serbest zaman etkinlikleri, programın ilk etkinlikleridir. Bu etkinliklerin çocukları diğer etkinliklere ve güne hazırlama özelliği vardır. Ancak her güne serbest etkinlikle başlama mecburiyeti yoktur.
Sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda öğrencide güven ve sorumluluk duygusunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılır. Öğrencilerde yeni ilgi alanlarının oluşmasına ve yaşam becerileri kazanmalarına yönelik faaliyetler yapılır.
Sosyokültürel etkinlikler dersi, öğrencilerin ders dışı bilimsel, sosyal, toplumsal ve kültürel gelişmelerine katkı sağlamak, öğrencileri yaşam boyu öğrenen bireyler olarak yetiştirmek amacıyla planlanan bir derstir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri