Son dönemlerde bahsi geçen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel eğitim kurumlarının marka başvuru talep sayılarında ciddi bir artış olmuştur. Eğer bir özel eğitim kurumu sahibi iseniz mutlak suretle marka tescil işlemlerinizi gerçekleştiriniz.
Marka benzerlik araştırması ile başlayan süreçte logo tescili için gerekli evraklar hazırlanır. Hazırlanan logo tescil için gerekli evraklar Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TPE) ulaştırılır. Logo tescil başvurusunun Türk Patent ve Marka kurumuna yapıldığı an itibariyle marka koruması başlar.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olan veya sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler. Paris Sözleşmesi veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması hükümleri dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler.
Tasarım tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumuna, elektronik başvuru sistemi (EPATS) üzerinden çevrimiçi ortamda gerçekleştirilir. https://epats.turkpatent.gov.tr adresinden e-devlet şifresi kullanılarak giriş yapılmaktadır.
Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler. Şahıs şirketleri, ismen “şirket” olarak adlandırılırsa da kural olarak hukuki bakımdan “şirket” değillerdir. Tüzel kişilik sahibi olmadıkları için, marka başvurusunun “gerçek” kişi olarak yapılması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
-Ancak,657 sayılı Kanun uyarınca memurlarının ortak olabildikleri anonim ve limitet şirketler adına marka tescilleri mümkün bulunmaktadır.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
1 sınıflı online Marka Başvurusunun resmi harcı 240 TL'dir. Sınıf sayısı arttıkça harçta artar. Her eklenen sınıf için 240 TL ödenmesi gerekmektedir. İşlem fiziki evrak ile elden yapılıyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun banka hesabına ödeme yapılmalıdır.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Marka Tescil Başvurusu için başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması marka başvurusu için yeterlidir. Ticari olarak henüz bir girişiminiz olmasa bile şahıs olarak marka tescil başvurusu yapabilirsiniz.
Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir. Ticari faaliyeti olmayan gerçek kişiler bile kullanmayı amaçladıkları ismi tescil etmek için başvuru yapabilir.
Tanımlamalardan da anlaşılabileceği gibi marka ve patent tamamen farklı kavramları ifade etmektedir. Marka tescili tüketiciyi yönlendirmek üzere kullanılan bir işaretin belgesi iken patent ise yeni buluşları korumak için verilen bir belgedir.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
Tek Sınıflı Marka, sahip olduğunuz tek bir marka sınıfını ifade etmektedir. İfade edilen ürün, birçok kategoride olabildiği gibi; giyim, kozmetik ve teknoloji gibi alanlarla ilgili de olabilmektedir. Tek sınıflı marka ile sadece tek bir sınıf kapsamında markanız korunur.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
Marka ve Patent Tescil işlemlerinin yapılabilmesi için şahıslar ve kurumlar e-Devlet sistemini kullanılabilir.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
bir kişinin isim ve soyadlarının marka olarak tescili yasaktır. Kişinin soyadının marka olarak tescil edilebilmesi için, tescil edilmek istenen mal ve hizmet sınıflarında bu isim ile bilinir olunmalı ve ismin halkta soyadı olduğu izlenimi uyandırmaması (look and feel) gerekmektedir." Bkz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri