Arapça dersi ilkokul ve ortaokullarda seçmeli, Ġmam Hatip Ortaokullarında ise zorunlu olarak okutulmaktadır.
Türkiye'de okullarda Arapça dersi zorunlu değildir. Arapça dersi, ilkokul 2. sınıftan itibaren seçmeli ders olarak okutuluyor. İmam Hatip Ortaokulları ve Liselerinde ise Arapça dersi zorunlu bir derstir.
Türkiye'de de ilkokul, ortaöğretim ve lisede Arapça dersleri bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı bu dersler için müfredatlar yayınlamaktadır. Türkiye gibi bazı ülkeler de okullarında yabancı dil olarak Arapça öğretmektedirler.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı. Ortaöğretimde ise din derslerinin 16 saate kadar çıkabilmesinin ön açıldı.
Din Dersleri Arttırıldı!
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı. Ortaöğretimde ise din derslerinin 16 saate kadar çıkabilmesinin ön açıldı. Liselerde sekiz saat olan zorunlu din dersine dört saat seçmeli zorunlu, dört saat de tercihe bağlı seçmeli ders eklendi.
2016-2017 öğretim yılında ilkokul 2'inci sınıftan başlayarak Arapça dersi verilecek.
Arapça dersi ilkokul ve ortaokullarda seçmeli, Ġmam Hatip Ortaokullarında ise zorunlu olarak okutulmaktadır.
Asıl konumuza dönersek; Muhammed Muhyiddin Abdülhamid, Arapçanın hükmü konusunda şöyle diyor: “Arapça'yı (Nahv'i) öğrenmek, farz-ı kifâyedir. Bazen de farz-ı ayn olur.” Şöyle ki; alimlerin ve Arapça'yı bilenlerin bulunmadığı bir yerde Arapça'yı öğrenmek müslümanlara farz-ı ayn'dır.
İHL meslek dersleri öğretmeni, Anadolu İmam Hatip Lisesinde Kuran-ı Kerim, Arapça, Fıkıh, Tefsir, Dinler Tarihi, Hadis, Akaid, Kelam, Hitabet, Temel Dini Bilgiler, Siyer ve Mesleki Arapça derslerine giren kişidir.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde değişiklik yaptı. Buna göre, yabancı dillerle ilgili seçmeli dersler kaldırıldı, sanat ve sporla ilgili seçmeleri dersler daraltıldı.
Yeni programa göre Almanca dil dersi zorunlu ders olmaktan çıkarıldı.
Böylece din derslerinin saati ortaokullarda haftalık 4 saate, liselerde ise en az 3 saate çıkarıldı. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı imzalı düzenlemeyle ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilebilmesinin de önü açıldı.
İSTANBUL – Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 itibariyle yayımladığı yeni çizelgeye göre, okullarda din derslerinin saati artacak. Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU 2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANMAK ÜZERE ANADOLU LİSELERİNDE OKUTULAN HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMİŞTİR. Buna göre; İkinci Yabancı dil oarak okutulan Almanca dersi zorunlu ders olmaktan çıkarılmıştır.
Arapça öğrenmek çok zor bir durum değildir. Arapça dilini öğrenen kişiler, kendini geliştirerek farklı kişilerle iletişim kurabiliyor. Arapça dilinde ön plana çıkan birçok detay bulunuyor. Arapça dili yazılış bakımıyla da farklı olması nedeniyle, zor görülen diller arasındadır.
Bir müslümanın, namazı sahih olacak kadar Kur'ân'dan ezberinin olması gereklidir. Ayrıca namazın dışında da Kur'ân-ı Kerîm tilaveti bir ibadet olduğu için orijinal diliyle okunması esastır.
Arapça öğrenirsek Kur'an'ı da anlayabilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Arapçayı bilen kişi Kur'an-ı Kerim'in manalarını anlayabilir. Arapça düzeyi ne kadar iyi olursa anlama derecesi de o kadar artar.
Bizi yaratan Allah, Kur'an-ı Kerimi Arapça olarak bize göndermiş. Elbetteki manasını öğrenmek için Türkçe, İngilizce gibi mealleri okumamız gerekir. Ancak namaz ibadetinde okuduğumuzda mutlaka aslından, orjinalini okumalıyız. Çünkü onun aslı Arapça'dır.
Öğretim dili tamamen veya en az %30 yabancı dilde olan bölümlerde Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı zorunludur. Fakültemiz %30 yabancı dilde eğitim vermekte olup Arapça hazırlık sınıfı zorunludur.
b) (Değişik:SK-29/04/2021-574/10) Muafiyet sınavına, Fakülteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerin yanı sıra hazırlık sınıfında okuyup başarısız olan öğrenciler, devamsızlıktan kalan öğrenciler ile öğrenim hakkını saklı tutulan öğrenciler girebilir.
Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri imam hatip ortaokullarında zorunlu olacak. Kur'an-ı Kerim, Hz. Muhammed'in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri 5-8. sınıflarda 2'şer saat verilecek. Arapça dersi ise 5. ve 6. sınıflarda 4'er saat, 7. ve 8. sınıflarda ise 3'er saat okutulacak.
Mevcut sistemde ilköğretim 4'üncü sınıftan lise 4'üncü sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu olarak verilmeye devam edecek. Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin Hayatı, yeni sistemde ikinci kademe olan 5'inci sınıftan başlayarak, lise sona kadar seçmeli ders olarak alınabilecek.
Cevap-1: Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki biraz eksiklikler dışında Anadolu Liseleri ile tamamen aynıdır. İlave olarak öğrenciler imam hatip okullarına özgü Kur'an, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Siyer, Kelam, Akaid, Dinler Tarihi gibi dersleri almaktadır.
6. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Görsel Sanatlar, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Beden Eğitimi ve Spor derslerinden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri