Okullarda, serbest kıyafet giyilecek, ancak vücut hatlarını belli eden şort, tayt, diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek. Okullarda boyalı saç, makyaj, bıyık ve sakal yasak olacak.
OKULLARDA FORMA ZORUNLU MU? Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak. Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek.
MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir. (2) (Değişik: 8/7/2013-2013/5125 K.) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre okullar 11 Eylül 2023 Pazartesi açılacak. MEB, 2023-24 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni kararları yayınladı. Bakanlığın aldığı karara göre okul kıyafetlerinde zorunlu durumlar haricinde kıyafet değişikliği yapılmayacak.
MEB, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için okul kıyafetleri konusunda yeni bir yönetmelik yayınladı. Bu yönetmelik, okul kıyafetlerinin serbest olduğunu ve öğrencilerin okula kendi kıyafetlerini giyebileceklerini belirtiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile ise, “Kılık kıyafetle ilgili kurallara uymamak” olarak tanımı değiştirilen davranışın cezası da “okul değiştirme”den, “kınama”ya düşürüldü.
Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. aksesuar takmak, kumaş veya deri yelek, Okul kıyafetinde öngörülen dışında hırka ve kazak vb. giyilmesi yasaktır. Hiçbir şekilde yüksek tabanlı, topuklu ayakkabı ve sandalet giyilmemelidir. Kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
Önceki yönetmelikte lise öğrencilerine yönelik 'Kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz" ifadeleri yer alıyordu. Yeni yönetmelikte bu ifadelere yer verilmemesi; öğrencilerin ojeli, küpeli ve hatta piercingle okula gidebilmesinin önünü açtı.
Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Okulların forma zorunluluğu getirmesindeki en önemli sebeplerden biri de aidiyet hissinin arttırılmasıdır. Bu durum yüzyıllardan beridir, devam eden bir kuraldır. Kıyafet, arma, amblem gibi ögelerin kurumlara ait olma, prestij ve gibi topluluğun parçası olmak anlamlarını taşır.
OKULUN İLK GÜNÜ SİVİL GİDİLİR Mİ? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğine göre okulun ilk günü okula sivil olarak gidilmez. 11 Eylül Pazartesi günü eğitim kurumunun uyguladığı okul üniforması ile okula gidilmelidir.
OKUL AİLE BİRLİKLERİ EŞOFMAN SATABİLECEK
- Zorunlu sebeplerle mevcut öğrenci kıyafetlerini bu genelgede belirtilen usulle değiştirecek okullar, bir sonraki yıl giyilecek kıyafetleri en geç mayıs ayının ilk haftasında ilan edecek.
MEB'in açıkladığı yeni kılık kıyafet genelgesine göre özel eğitim okullarında görevli öğretmenler beden eğitimi öğretmenleri gibi eşofman giyebilecekler.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, velilerin sınıfa izinsiz girmesinin iş yeri dokunulmazlığı ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti.
1 Mayıs 1924 Adliye Reformu da bu doğrultuda yapılmışür. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'ni dünyanın en çağdaş ülkeleri seviyesine çıkartmak için insanımızın kılık kıyafet yapısı üzerinde de gerekli değişimleri plânlamıştır. Bu maksatla 1925 yılında Şapka ve Kıyafet Devrimi yapılmıştır.
* Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olacak. Öğrenciler makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakamayacak. Bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, lise öğrencilerine MEB Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.
Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Okullarda kılık ve kıyafet oylaması 4 yılda bir yapılacak.
Mevzuata göre, erkekler açısından, kot giyilemeyeceğine dair bir sınırlama bulunmuyor. Ancak kadınlara ilişkin bölümde "strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez." deniyor.
Erkek öğretmenlerin kot giyilmesini engelleyen bir mevzuat hükmü bulunmamaktadır. Bayan öğretmenler için kot pantolon yasak olduğu belirtilirken erkek öğretmenler için böyle bir yasak yoktur ancak pantolonun ütülü olması istenmektedir.
Ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında kanun düzeyinde yönetici ve öğretmenlere öğrencilerin üst arama ve eşyalarına el koymayla ilgili bir düzenlemenin olmadığı tespit edilmiştir.
Öğrencilerin derslerini aksatan en önemli etkenin cep telefonu ve diğer dijital cihazların olduğunun altını çizen Tekin, ders dışında öğrencilerin ödev ya da benzeri bilgilendirme amaçlı kullanılan sosyal medya uygulamalarına da kısıtlama getirileceğini söyledi. Dolayısıyla liselerde telefon yasaklandı.
Oje, rimel, göz kalemi, ruj, allık, fondöten, far vb. gibi makyaj malzemelerinin kullanılması ve okula getirilmesi kesinlikle yasaktır. Parfüm ve deodorant gibi kozmetik ürünlerin okula getirilmesi yasaktır.
Eğitim & Kariyer konusunda 512 cevap paylaştı. Okul yönetiminin arama yapması, kişisel eşyalara el koyması yasal değil. Polis araması falan olursa ancak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri