Okul kayıt dönemi içerisinde hiçbir şekilde bağış ya da yardım adı altında velilerden ücret talep edilemez. Okul yöneticilerinin bu şekilde para topluyor olması ve okulun ihtiyaçlarını karşılanacağını söylemesi kesinlikle yasal değildir.
Velilerden okulun ihtiyaçlarını gidermek için veya başkaca amaçlarla zorla para toplanamayacağı belirtilmişse de son dönemlerde gelen şikâyetlerde devlet okullarında zorla para toplandığı duyulmaktadır. Ayrıca istenen ücretler fahiş oranda olup yasal bir dayanağı bulunmamaktadır.
OKUL KAYIT ÜCRETİ VERMEK ZORUNLU MU? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul kayıt işlemi sırasında zorunlu kayıt ücreti ödemenin söz konusu olmadığını ifade etti.
(2) Birlikler, velileri hiçbir surette bağış yapmaya zorlayamaz, okul kayıt döneminde bağış ve yardım toplayamaz. Ayrıca Bakanlık tarafından yürütülen proje ve yapılan protokoller kapsamında okul ve kurumlarda yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemez.
Vatandaşlar kayıt ya da zorunlu bağış adı altında ücret talep eden okulları Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi “444 0 632” (444 0 MEB) danışma hattından şikayet edebiliyorlar.
İlgili 30 soru bulundu
Okul kayıt dönemi içerisinde hiçbir şekilde bağış ya da yardım adı altında velilerden ücret talep edilemez. Okul yöneticilerinin bu şekilde para topluyor olması ve okulun ihtiyaçlarını karşılanacağını söylemesi kesinlikle yasal değildir.
Okul kayıt ücreti ödemek zorunlu mu 2022-2023. Kayıt işlemleri sırasında bazı okullar öğrenci başına bir ya da iki top A4 kağıdı talep ediyor. Okul kayıtları sırasında ücret ödeminin zorunlu olup olmadığı merak ediliyor. Okul kayıtları tamamen ücretsizdir.
Okul aile birliği üyeleri ve seçilen başkan herhangi bir maaş veya ek ücret almamaktadır. Okul aile birliği öncelikle okul ile veli arasındaki kopukluğu gidermek amacıyla toplanır ve herhangi bir gelir kaygısı bulunmaz.
kimse kimseden zorla para toplayamaz. hele idare öğretmenden para hiç alamaz. bunlar sizin tasarrufunuzda şeylerdir. gönlünüzden geçerse verirsiniz, geçmezse vermezsiniz.
İstanbul'da devlet okullarındaki kayıt ücreti 60 bin liraya kadar dayandı. Oysa anayasaya göre eğitim ücretsiz, kayıt parasının zorunlu kılınması yasak. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda bağış adı altında fahiş miktarda kayıt parası talep ediliyor.
12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek. Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
Zorunlu eğitim süresinin kademeli olarak 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili kanun teklifi, 30 Mart 2012 tarihinde, TBMM genel kurulunda 295 oyla kabul edilirken 91 de red oyu kullanıldı. Bu kanunda 8 yıldan 12 yıla çıkarılan zorunlu eğitim; 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli lise eğitimini kapsıyor.
Özürsüz olarak aralıksız 10 gün okula devam etmeyen çocuğun velisi okul müdürlüğünce yazı ile uyarılır. Bu uyarıya rağmen özürsüz olarak aralıksız 20 gün okula devam etmeyen ve devam ettiği halde belirtilen süre içinde ücretleri yatırılmayan çocukların kaydı silinir. Bu durum veliye yazılı olarak bildirilir.
Bu bağlamda okullarda bu tip yardım toplama faaliyetine izin verilmesi yasalara aykırı bir durum teşkil etmektedir.
Devlet okulları bizden sürekli para talep etmekte ve bu ana yasada yasaktır.
Yazışmalar okul müdürü ile koordineli olarak yapılır. Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu Başkanının, Velilerden seçilmesi zorunludur.
Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı her tür ve derecedeki resmî ve özel, örgün ve yaygın öğretim okullarında ve kurumlarında okul aile birliği kurulması zorunludur.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, velilerin sınıfa izinsiz girmesinin iş yeri dokunulmazlığı ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti.
Mevcut yasa. yönetmelik ve diğer mevzuata göre velinin öğretmen seçme; hatta, e-adres'e göre okullara kayıtlar başladıktan sonra okul seçme hakkı (özel okul hariç) dahi yoktur.
Hocam sınıf okutanları isteyen veliyi gördük de bunu da görmüş olduk. Sorunuzun cevabı hayır.
Bunun için veliler, önceden okul yönetimini bilgilendirerek mazeret izni istemelidir. Bu tür durumlar için öğrencilere bir ders yılı içinde toplamda en fazla 15 güne kadar mazeret izni verilebilmektedir.
Devlet okullarında kayıt ücreti zorunluluğu olmadığı halde kayıt parası isteniyor. Anaokulu için 1000-2000 arası ilk okul için 300₺ isteniyor ayrıca okul aidatı olarak aylık 500-1000₺ arası zorunlu aidat isteniyor.
Bu dönem için ilk kayıt sınav katılım ücreti olarak 50 TL ve Halk Eğitim Merkezi Okul Aile Birliği hesabına 10 TL olarak belirlenmiştir. (50 TL Açık Öğretim Lisesi İlk Kayıt Sınav Katılım Ücreti olarak anlaşmalı bankalara yatırılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri