Hızlı Okuma, göz kaslarını eğiten, gözün görme alanını genişletip kelimeler üstünde başıboş gezinmesini önleyen bir okuma tekniğidir. Hızlı Okuma ile göze etkin bir tempo kazandırılır ve görme ile algılama arasında uyum sağlaması yapılır. Hızlı Okuma Tekniği ülkemizde 1985 yıllarından sonra kullanılmaya başlanmıştır.
Etkin okuma çabukluk, kavrama ve öğrenme unsurlarını taşır. Bu üç unsur arsında sağlam bir bağ kurabilmek etkin okumanın temelini oluşturmaktadır. Etkin okumanın amacı anlama ve öğrenmedir.
İlgili 15 soru bulundu
Okuma öncesinde, tahmin etme (Prediction) ve tahmin edilen fikirleri organize etme stratejileri (Organization), okuma sırasında araştırma (Search) ve özetleme (Summarization), okuma sonrasında ise değerlendirme (Evaluate) stratejileri kullanılmıştır.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Akıcılığı geliştirmek için en kolay ve en iyi yolu çocuğunuzla eşleşmiş okuma yapmaktır. Eşleştirilmiş okuma sesli olarak sırayla okuma yapma çalışmasıdır. Bu teknik sırasında çocuğunuzun okunan yerleri gözüyle takip etmesini sağlamanız gerekmektedir. Okunan sayfa bu teknikte tekrar okunur.
Okuma yöntemleri arasında bulunan Çapraz okuma aynı anda farklı ya da aynı türdeki kitapların okunmasıdır. Çapraz okumayı genelde daha fazla okuması gereken kişiler yapmaktadır. Kolay gözükse de zor bir okuma yöntemi olan Çapraz okuma genelde dil bilimciler, akademisyenler ve tarihçiler tarafından tercih edilmektedir.
Göz atma tekniği; okumaya başlamadan önce kitabın okumaya başlayacağınız sayfasını gözden geçirin, başlıklar paragraf giriş ve sonlarını okuyun ve bunları zihninizde toplayın. Bol kitap okumak en doğal hızlı okuma tekniğidir.
a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
Okuma sürecinde çeşitli fiziksel ve zihinsel işlemler yapılmaktadır. Bunlar görme, anlama ve zihinde yapılandırma olmak üzere üç temel aşamada incelenmektedir.
Okuma çeşitli alt becerilerden oluşmaktadır. Bu derslerde öğretilmesi-geliştirilmesi gereken önemli okuma becerileri; kelime hazinesi oluşturma, okuduğunu anlama ve çalışma-araştırma becerileri şeklinde ifade edilebilir.
TEKNİK OKUMA NEDİR? En genel anlamıyla bilgi kaynağının (materyalin) tanımlayıcı bilgilerini, belirlenmiş bölümlerden bulma işlemidir.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Zihin kontrolü veya beyin yıkama, çıkarcı kişi veya grupların "kendi isteklerine başkalarına sistemli bir şekilde etik olmayan yollarla, ikna edip alıştırması" işlemine denir.
Yakın okuma; edebi bilimler ve edebi eleştiriler ile dilbilimsel çözümlemelerde titizlikle, bütün detaylara ve anlam kaymalarına, belirsizliklere, çok anlamlılıklara dikkat edilerek yapılan nitel okuma biçimidir. Bu okuma biçimi metne bir obje olarak odaklanır.
Akıcı okumanın sağlanması için üç temel unsur yer almaktadır. Bunlar; kelime tanıma, okuma hızı ve prozodidir. Kelime tanıma (Doğru Okuma): Akıcı okumanın ilk ve en temel ön koşulu olan unsur, kelime tanımadır. Okuyucular akıcı okumaya başlamadan önce kelimeleri tanımalı ve doğru telaffuz etmelidirler.
GSOYBY (SQ4R), özellikle açıklayıcı ve betimleyici metinlerde kullanılmak için düzenlenmiş bir stratejidir. Özellikle bilgilerin anlamlandırılmasını ve hatırlanmasını sağlayıcı bir strateji olarak kullanılır.
POSSE tekniği Englert ve Mariage (1991) tarafından öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere yazılı metinlerde edindiği bilgileri hatırlamalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri