Okuma Yazma Becerileri Türkçe Dersi (1-5. Sınıflar) Öğretim Programı'nda STCY ile geliştirilecek okuma yazma becerileri, bunların değerlendirilmesi ve ilgili kazanımlara da yer verilmiştir.
📅 En erken 2, en geç 6 ay içinde okumaya geçilmelidir. 🧒 Her çocuk özeldir.
Nitelikli bir okuma yazma sürecinin hedefi çocuğun okumasının yanı sıra okuduğunu anlamlandırması, metnin mesajını anlaması, mantık süzgecinden geçirebilmesi ve sözcük kapasitesinin gelişmesidir. Bu karmaşık becerilerin tamamlanması ilkokul 2.-3. sınıfa kadar sürecektir.
Erken okuma yeteneği genelde görsel öğrenme tarzındadır. Başlangıçta okuduklarını anlamadıkları halde anlamanın daha sonra oluştuğu görülür. Bir eğitim almadan 5 yaşından önce okumayı öğrenebilirler fakat dilde ve sosyal ilişkilerde güçlükleri vardır.
Çocukların bilgi ve beceri kazanımları yaşlarına göre MEB müfredatlarında oluşturulmuştur. Bazı anaokulları ya da bazı okulların anasınıfları “başarılı” olmak adına çocuklara anasınıfında okuma-yazma öğretmektedirler. Bir çocuk 72 aylık öncesi eğer hazırsa okuma-yazma öğrenebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve disleksi gibi durumlar çocukların akranlarından daha geç okuma yazma öğrenmesine neden olabiliyor. Öğrenme güçlüğünün erken fark edilmesi çocukların ilerideki okul başarısını olumlu etkiliyor.
Çocuğunuza karşı sabırlı, hoşgörülü ve anlayışlı olun. Zorlandığı durumlarda öfkeli davranmayın. Sizin için de çok zorlu bir süreç ama hedefiniz çocuğunuzun daha iyi olması, bunu unutmayın. Davranışlarınızın tutarlı olmasına özen gösterin.
Çoğu 5 yaşına gelen kadar sayıları sayar, sayılar konusunda bazı temel gerçekleri öğrenir. 7 yaşına kadar okuma-yazma öğrenilmiş olur. Akranlarından 2-3 sınıf daha üst okuyabilirler. 7,5 yaşında bölümlü kitaplar okuyabilirler.
6 yaş çocuğu kaça kadar sayabilir? Bu yaş aralığındaki çocukların takılmadan ve arada sayı atlamadan 20'ye kadar sayabilmeleri mümkündür.
Son yıllarda kullanılan ses temelli cümle yöntemiyle ortalama 4-5 ayda okuma-yazmayı öğrenirler. Bu süreç otistik ve özel eğitime gereksinimi olan çocuklarda uzamaktadır. Otizmi olan çocuk okuma-yazmayı öğrenmeye hazır olduğu saptandıktan sonra vakit kaybetmeden öğretime başlamak gerekir.
L Sesi. 1. Sınıf İlk Okuma Yazma dersi "L Sesi" konusunun Okuma - Yazma Metni.
Osmanlı'da Arap harfleriyle okuma yazma öğretimi harf yöntemine uygun olarak yapılmaktaydı. Okumada önce harflerin öğretilip sonra hecelerin sonra kelimelerin sonra cümlelerin oluşturulduğu birleşim yöntemi kullanılırdı. Harflerin öğretiminde benzetmelerden yararlanılır bunlar tekerleme gibi ezberletilirdi.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
· 5-6 yaş dönemi çocukları; zıplama, tırmanma, yakalama, koşma, yürüme, atlama, ayakkabı bağlama, kalem tutma, resim yapma gibi faaliyetleri yapabilir hale gelirler. · Kavanoz kapağını açabilirler. · Düğmeleri ilikleyip açabilirler. · Oyun hamuruna insan ve ağaç şeklini verebilirler.
Bir yaş itibari ile çocuklar rakamları ve sayı saymayı öğrenebilirler. Ancak beş yaşına gelene kadar sayıların gerçek anlamlarını fark etmeyebilirler.
Üstün Zekâlılar Testi 3 Yaşından İtibaren Yapılabilir!
Daha yetenekli olduğu alanlar tespit edilip, onları daha iyi değerlendirmesi amaçlanıyor. Uzmanlar üç yaşından itibaren çocuklara zekâ testinin yapılabileceğini söylüyor. Ancak elde edilen sonuçların kesinliği yok.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
Bu araştırmalara göre okuma yazma öğretimi için en uygun 5 yaş 5 aylık ile 6 yaş 6 ay arası olmaktadır. Roger Delogne, “Gerekli önlemler alınarak okuma yazmaya erken yaşlarda başlanmalı ve 5 yaşından itibaren öğretilmeli”demektedir.
5 yaşından küçük çocuklarda disleksi varlığına işaret edebilecek birtakım belirti ve bulgular mevcuttur: Alfabedeki harfler ile ilgili öğrenme ve hatırlama sorunu yaşama. Kendi bakımı ile ilgili kelimeleri öğrenmede güçlük yaşama. Kendi ismini oluşturan harfleri tanıma problemi yaşama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri