Dahası Venüs yüzeyi 90 atmosfer basınçla 900 metre derinliğindeki suyun ağırlığı kadar ezicidir. Üstelik neredeyse hiç ara vermeden sülfürik asit yağmurları yağar.
Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'de helyum yağmurları yağdığını deneysel kanıtlarla doğruladı. Jüpiter ve Satürn gibi esasen hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenlerde helyum yağmuru yağdığı, yaklaşık 40 yıl önce tahmin edilmişti.
Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'de yağmur elmas şeklinde yağmakta. Jüpiter ve Satürn'de elmasların element halindeki karbon ya da grafitin büyük fırtınalar sonucu dönüşmesiyle oluştuğu tahmin ediliyor.
Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir. Neptün ve Uranüs gibi buz devi gezegenlerin derinlerinde elmas yağmurları yağıyor olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Amerikalı bilim insanları Jüpiter ve Satürn gezegenlerinde 'elmas yağmurları' olabileceğini ortaya koydu. Bu gezegenlerin atmosferi ile ilgili yeni veriler bol miktarda karbona işaret ediyor.
Enceladus uydusundaki kar yağışları Dünya'nın aksine daha yavaş biçimde yere düşüyor. Bu sebeple Enceladus'ta ortalama 100 metre kar kalınlığına erişmek için 10 milyonlarca yıl boyunca kar yağması gerekiyor. Çapı 500 kilometre olan Enceladus, Satürn'ün en büyük 10'uncu uydusu.
Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırma, yaklaşık 400 bin yıl öncesine kadar Mars'ta kar yağdığını veya don olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre, 1,4 milyon ila 400 bin yıl önce kum tepelerindeki tuzlar, düşük sıcaklıklarda karın erimesine neden oldu.
JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS VE NEPTÜN
Güneş Sistemi'nin gaz devlerinde ise durum daha büyüleyici. Bu gezegenlerde yağmur, elmas şeklinde yağıyor.
JÜPİTER'DE YAŞAM İHTİMALİ
Uzmanlar Jüpiter konusunda ise daha iyimser. Güneş sisteminin en büyük gezegeninde yaşam mümkün demek için henüz erken. Ancak gezegenin bulutlarında yeterli su aktivitesi ve doğru atmosfer koşullarının olduğu belirtiliyor.
Peki ya diğer gezegenlere ne yağıyor? Mars'a karbondioksit, Titan'a metan, Venüs'e sülfürik asit yağıyor ve hatta Neptün'e elmas yağma ihtimali bile var. Gökyüzünden düşen maddenin türü neredeyse gezegenlerin kendileri kadar çeşitlidir.
Venüs'ten sonra gökyüzünde izlenebilen en parlak gezegendir. Seyrek olarak, kısa dönemler için Mars parlaklıkta Jüpiter'i geçebilir. Kavuşum dönemini kapsayan 1-2 aylık dönem dışında yıl boyunca rahatlıkla çıplak gözle izlenir.
Venüs, yaklaşık 3 milyar yıl boyunca 20 ile 50 derece arasında yüzey sıcaklığına sahipti. Bu sürenin sonunda gezegendeki küresel iklim tepetaklak oldu. Güneş'ten itibaren ikinci sırada yer alan Venüs, Dünya'dan biraz daha küçük ve dağlar ile geniş lav ovaları ile kaplı bir cehennem.
Ortalama yüzey sıcaklığı 471 °C olan Venüs, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni. Güneş'e en yakın gezegen Merkür iken en sıcak gezegenin Venüs olmasının nedeni ise Venüs'ün yoğun atmosferinin sera gazı etkisine sebep olması.
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük kenti ve ekonomi başkenti Johannesburg'da 2012'den beri ilk kez kar yağışı görüldü. Güney yarım kürede bulunan ve kışın en soğuk günlerini yaşayan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başta Eastern Cape olmak üzere bazı bölgelerinde, hafta sonundan bu yana kar yağışı etkili oluyor.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Suriye'nin kuzeyini etkisi altına alan yoğun kar yağışı İdlib ve Halep'in kuzeyindeki çadır kentlerde kalan Suriyeliler için çileye dönüştü. Türkiye'nin Suriye sınırının güneyinde, Halep'in Azez ilçesindeki zeytin bahçeleri arasındaki çadır kentte yaşam, yoğun kar yağışıyla birlikte daha da zorlaştı.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
Yeni bir çalışmayla Satürn atmosferi üzerine su parçacıklarının “yağmur” gibi yağdıklarını gösterdi. Yağmurun Satürn üst atmosferinin sıcaklığını etkilediği ortaya çıkan çalışma İngiltere'deki Leicester Üniversitesi liderliğinde gerçekleşti.
Merkür, Güneş'e en yakın gezegen olduğu için, gezegenin yüzey sıcaklığı 170 ila 400 derece arasında değişiyor. Bu yüzden Merkür'ün sık sık ziyaret edilmesi mümkün olmadı. Şimdiye dek Merkür'e yalnızca iki kez gidildi. Yolculuğun 1.65 milyar avro maliyeti var.
GJ 504b adı verilen pembe gezegenin, buz, toz ve diğer uzay enkazıyla gazların çarpışmasından oluştuğu düşünülüyor. Ancak gezegenin oluşumu hakkındaki sırlar şu an kesin olmaktan çok uzak. Jüpiter büyüklüğündeki gaz devi gezegen, yüzeyinde yaklaşık 237 derece sıcaklığa sahip.
Fakat hizalanmaktan kastımız bazı gezegenlerin gökyüzünde birbirlerine yakınmış gibi gözükmesi ise, bu çok daha sık gerçekleşir. Örneğin göz ile rahatlıkla görülebilen beş gezegen olan Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, gökyüzünde 25 derecelik bir açı içerisinde her 57 yılda bir araya gelir.
Jüpiter; beyaz, turuncu ve kahverengi renklerden oluşan bantlı görünüme sahip bir gaz devidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri