Yaya sarılan sırmaya "toz", okun ucundaki demir parçaya "temren", okun arkasındaki tüyeyse "yülek" ya da "yelek" denmiştir.
Arkalık (Gez)
Kirişten gelen kuvveti oka dengeli aktaran, kirişi ne boğan ne de gevşek tutan bir ayarda olması gereken arkalık, diğer parçalar gibi geleneksel okçulukta farklı şekilde, gez diye anılır ve aslında gez ifadesi olimpikte de kullanıldığı için ufak bir karışıklık da yaratmış olur.
Ok kendi içinde 5 parçadan oluşur. Ok şaftı, ok ucu, ok tüyü, pin ve ok arkalığı parçalarından oluşur.
Dayanak noktası, elin çene üzerinde olduğu ve kirişin de okçunun yüzüne değdiği yeri ifade eder. Okçulukta uzun mesafe atışına menzil atışı adı verilir.
Okçuluk sporunda kullanılan bazı terimler ise şöyle, zihgir, sadak, arrow-test, clicker, berger... Okçuluk, yay kullanarak oku hedefe göndermeye dayanan bir spor dalıdır. Kökeni avcılığa dayanan ve günümüzde olimpik spor olarak yapılan spor türüdür.
İlgili 40 soru bulundu
Tiller: Yayın iki kanadı arasındaki dengenin ölçüsüdür. Tüy: Hindi tüyünden veya plastikten imal edilen, okun lineer stabilizasyonunda önemli bir etkisi olan elemanıdır. Genellikle mesafe uzadıkça kısalmasında fayda görülür.
Türk Dil Kurumundan alınan bilgiye göre Kemankeş kelimesi yay ile ok atan kişiye denmektedir.
Tirkeş: İçine ok konulan ve sırtta taşınan meşinden yapılmış ok kılıfı anlamına gelmektedir. 2014 yılında çıkan 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamında köy; Tirkeş Mahallesi olmuştur. Mahallede Alevi ve Sunniler bir arada yaşamaktadırlar.
Tarihteki Türk atlı okçuları, dört nala giderken eyer üstünde dönüp arkaya ok atarak hedefe tam isabet ettirme ustalıklarıyla tanınmışlardır.
Kemankeş eski dilde kullanılan zamanla ne anlama geldiği merak konusu olan bir kelimedir.
"Temren” okçulukta okun ucundaki özel, delici demir parçaya denir. “Temür” yani demir kökünden gelmektedir.
Okun ucuna konulan sivri demire başak veya temren (temürgen) adı verilmektedir.
Ok Yatağı: Okun yayın üzerinde durmasını sağlayan, ok yaydan çıkana kadar ona eşlik eden ekipmandır. Plastik ve metal malzemelerden üretilmektedir. Basınç Düğmesi: Okun yaydan çıkışında spine'nını ayarlayan ekipmandır. Alüminyum ve plastikten üretilir.
Okçuluk, ok fırlatmak için yay kullanma sanatı, pratiği veya becerisidir. Ok fırlatmak için yay kullanan kişilere "okçu" denir. İnsanlar, yazılı tarihten çok daha eski zamanlarda avcılık ve şiddet için yay ve ok kullanmıştır.
Nüşşāb, okçuluk, terim, Kıpçak, savaş., Nüşşāb, okçuluk, terim, Kıpçak, savaş.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Yeniçeri Ocağı'nda Kara Hasan Ağa tarafından yetiştirildi ve zaman içinde yükselerek yeniçeri ağası oldu. Okçuluktaki yeteneğinden dolayı "Kemankeş” ve "Kara” lakaplarıyla anılmaya başlandı. Revan seferindeki başarılarından dolayı kaptan-ı deryâlığa getirildi.
Genellikle hep sağlak okçular resmedildiğinden tirkeşin bel hizasında, okçunun sağında durduğunu görürüz. Tirkeş, kemer veya benzeri bir bel kuşağına iki noktadan asılmak suretiyle takılır. Genellikle tirkeşin arka yüzünün kenarından ve ortasından çıkan iki askılık bulunmaktadır.
Nasıl kullanılır? Geleneksel Türk Okçuluğunda okların konulduğu yere "tirkeş" denir. Modern okçulukta sadak olarak geçer.
Okmeydanı'nda bulunan en eski menzil taşı, menzil sahibi usta bir kemankeş (okçu) olan Hattat Şeyh Hamdullah'a ilişkindir (1429–1520). Sultan II. Bayezid döneminde Meydan Şeyhliği hizmetinde bulunmuş ve ünlü Tozkoparan İskender'e atıcılık öğretmiştir.
Tozkoparan İskender devletin çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış ve bu rekorların hiçbiri bu güne kadar kırılamamış. En uzun attığı ok 845,46 metre gitmiş ve bu bir dünya rekoru. Tozkoparan İskender bir ok atışında 845,46 metrelik rekor kırınca bu dikili taş rekorun adına okun düştüğü yere konulmuş.
Onlar; ok ile yayı, adalet ve hâkimiyet sembolü kabul etmiş, hatta “yayı hakanlık, oku da hakana bağlılık” şeklinde anlamlandırmışlardır. Zaten Türklerin, doğum, evlilik ve ölüm gibi hayatın her alanında ok-yay kullandıkları ve ok kullanabilmenin, alplik/yiğitlik sembolü saydıkları ifade edilmektedir.
Okçulukta kiriş, yayın tutturulduğu ve çekildiği sert iptir. Eski Türkçede kirişe "çile" de denmektedir. Saf ipekten yapılan sert bir sicimden oluşur. Kirişin ortası, ok tutturabilmek için belli miktarda iplik sararak kalınlaştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri