Boğa, bir büyükbaş hayvan olan erkek sığırdır. Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar.
Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığır. Öküz: Kısırlaştırılmış boğa. Yani bunların hepsi sığırın yaş ve cinsiyetine göre verilmiş isimlerdir.
Öküz (Latince: Bos primigenius taurus) Çift sürmekte, kağnı çekmekte kullanılan, etinden yararlanılan, iğdiş (hadım) edilmiş erkek sığırdır. Hadım edilmemiş erkek sığır olan boğalar damızlık olarak, öküz ise iş ve besi hayvanı olarak kullanılır.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
inek dişi sığırdır. boğa ve dana aynıdır yani erkek inek (sığır) diyebilirsiniz. öküz de erkek inektir (yani =dana =boğa) ama hadım edilmiştir. bu sayede çiftçilikte falan kullanılır (bazı öküzler sözlükte yazar bile olmuştur o derece).
İlgili 40 soru bulundu
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
İnek; Doğum yapmış dişi sığır. Düve; Doğum yapmamış ancak doğurma vasfında dişi sığır. Boğa; Tohumlama–gebe bırakma vasfı kazanmış erkek sığıra denir.
Öküz yavrusunun ismi Buzağı olarak bilinmektedir ve öküzlerin yavrularına Buzağı ismi verilmektedir.
Kısırlaştırılan erkek sığırlara öküz denirken, boğalar herhangi bir işlemden geçirilmez ve damızlık olarak kullanılırlar.
Boğaları ise 1000kg canlı ağırlığa ulaşabilir. 7000-11000 kg süt verebilir. Laktasyonda (305 gün) ortalama süt verimi yılda ortalama 8.000 kg'dır.
İlk doğum; “hayvan döl döktü” diyerek anlatılır. Hayvanın eşine; “hayvanın yoldaşı” denir. Yoldaş gömülür, hayvan yoldaşı yerse gelişmez. Hayvan iki tane doğurduğu zaman “çift doğurdu” denir, çift hayvan doğumu uğurlu sayılır.
İnekler çoğunlukla 15 ile 20 yıl yaşar ve çoğu durumda çiftlikte, köyde yetiştirilen inekler belli bir ağırlığa geldiklerinde kesilir ve eğer inek hastalanır ya da yenmezse tüm ineklerin ortalama ömrü ve yaşam süresi 15 ile 20 yıl civarındadır.
Mandalar, Türkçede camız, camış, kömüş ve dombay adları ile de bilinirler. Manda yavrusuna malak denir. İngilizce water buffalo örneğinde olduğu gibi birçok dilde, suya bağımlı yaşama şekillerine atıfta bulunan isimleri vardır.
Kültür ırkı boğalar : 15 aylık olunca aşıma başlatılır. Yerli ırkı boğalar : 20 aylık olunca aşıma başlatılır.
Sığırın 2 yaşına gelmesine ve dişi olmasına inek denilmektedir. Aynı zamanda 6 aydan büyük 15 aydan küçük olan hayvanlara da dana denilmektedir. Büyükbaş hayvanların sınıfladırılmaları tamamen bulundukları yaşa bağlıdır.
Çorum Alaca'da altı yıl boyunca yetiştirilen simental cinsi 'Şahin' isimli kurbanlık boğa, ağırlığıyla görenleri hayrete düşürdü. Çorum'da özel olarak yetiştirilen ve 'Şahin' adı verilen 2 bin 207 kiloluk kurbanlık, Ankaralı bir iş adamı tarafından alındı.
İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığırlara deniliyor. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığırlara deniliyor. Öküz: Kısırlaştırılmış boğalara deniliyor.
Dana: Sütten kesilişinden 1 yaşına kadar olan dişi veya erkek sığır yavrusuna denir.
Kendi buzağısına sahip olan dişi sığıra ise inek denilmektedir. Erkek inek yavrularına ise 1 yaşından itibaren baba olana kadar tosun denilmektedir. Baba olan erkek ineğe boğa ismi verilirken hadım olan erkek ineğe ise öküz denilmektedir.
ukuz-öküz - اكوز
İnek yavrusuna tüm yörelerde buzağı denir.
Buzağı, ineklerin, doğumundan sütten kesilmesine kadarki yavrularına verilen addır. Sütten kesilmesinin ardından, bir yaşına kadar olan genç sığırlar ise dana olarak adlandırılır. İngiltere'nin New Forest millî parkında bir buzağı.
Pratikte, bir inek üç defa tohum- lama veya çiftleşmeye rağmen gebe kalmazsa kısır olarak kabul edilir(7).
Düvelerin; cinsel erişkinlik ve tohumlama dönemine dikkat edilmesi gerekir. Düvelerin, üreyebilmeleri için yaştan ziyade, vücut ağırlığı önemlidir. Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir.
Sağlıklı büyüyen bir bebekte genel- likle doğumdan 2 hafta sonra ortaya çıkan, günün belirli saatlerinde mey- dana gelen, 3-4. aya kadar devam eden ve hiçbir nedene bağlanamayan ağ- lama krizleri infantil kolik olarak ad- landırılmaktadır (3,4).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri