Avrupa'nın batısı ve kuzeybatısı, Kanada'nın batısı, Şili'nin güneybatısı, Güney Afrika'nın güneydoğusu, Avustralya'nın güneydoğusu ve Yeni Zelanda başlıca görüldüğü yerlerdir. Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür.
Ilıman okyanusal iklim çeşidi, orta Kuşak kıtalarının batı kıyılarının üzerinde, sıcak su akıntılarının ve batı rüzgârlarının etkisi ile beraber ortaya çıkan bir iklim çeşididir. Yıllık olarak ortalama sıcaklık değeri 20°C'nin altında olur. Sıcaklık farkları çok belirgin değildir.
Köppen iklim sınıflandırmasına göre Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde görülen iklim okyanusal iklim (Cfb) ve yağışlı dönencealtı iklimi (Cfa) altında sınıflandırılır ve bu iklimler Batı Avrupa, Yeni Zelanda ile Çin ve ABD'nin güneydoğu kıyılarında da yaygındır.
Bunların yanında yükseltinin fazla olduğu yerlerde yağış miktarı fazladır. Bunun nedeni de rüzgarların deniz üzerinden gelerek yamaç yağışları bırakmasıdır. Okyanusal iklim özellikleri Türkiye'nin kuzey bölgelerinde hakim olan Karadeniz iklimi ile benzer özellikler taşır.
Ilıman okyanusal iklim
Türkiye'de ise Karadeniz kıyılarında ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz'e bakan yamaçlarında görülür. Yazlar serin, kışlar ılık ve her mevsim yağışlıdır.
İlgili 19 soru bulundu
İtalya'nın iklimi
İtalya'da iklimsel değişiklik çok fazla yaşanmaktadır. Kuzey kesimler daha çok kara iklimine hâkimdir, Deniz kenarları ve orta bölgelere doğru gelindiğinde tropikal bir iklim özelliği görülür. Ülkenin Güney sahil kesimlerinde ise Akdeniz iklimi görülmektedir.
Yeryüzünde görülen; sıcak, ılıman ve soğuk iklim türleri kendi içerisinde alt dallara ayrılmaktadır. Bu ayrım yapılırken; bölgenin yağış rejimi, kış ılıklığı, yıllık sıcaklık ortalaması ve doğal bitki örtüleridir. Bu kapsamda sıcak iklimler; ekvatoral, tropikal, muson ve çöl iklimi olarak ayrılmaktadır.
3 tip İklim görülmektedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve karasal iklim özellikleri görülür.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Doğrulanmış Cevap. * İtalya'da Akdeniz iklimi görülür. >
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
Cevap: Ilıman okyanusal iklim 30-60 kuzey ve güney enlemleri arasında görülür. Bu iklimde görülen toprak tipi kahverengi orman topraklarıdır.
Ekvatoral İklim
Ekvator'un iklim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
Subtropikal iklim olarak da adlandırılan savan iklimi; her iki yarım kürede Ekvator çizgisinin hemen kuzeyinde ve güneyinde bulunan 10 ile 20 derece enlemleri arasında görülmektedir.
Bu iklim tiplerinden B (kurak), C (kışları ılıman nemli orta enlem) ve D (kışları soğuk, nemli orta enlem) harfleri ile gösterilen iklimler Türkiye'de yaygındır. Bu iklim tiplerinin 10 alt türü ülkede görülür. Ülkede A (nemli tropikal) ve E (polar) iklimler görülmez.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
Azerbaycan iklimi dünyadaki 11 iklim çeşidinden 9 una sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklığı 10 C'nın üzerindedir. En büyük gölü 17,5 km² ile Hacıkabul Gölü'dür.
Ülkemiz sıcak ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan bir coğrafi konumdadır. Bu sebeple soğuk iklim türlerine ülkemizde rastlanmaz. Denizin etkisiyle kıyı bölgelerde ılıman iklim; dağların yükseliği ve uzanış şekliyle iç kısımlarda karasal iklim özelliklerine rastlanmaktadır.
Karadeniz İklimi:
Bu iklim tipi Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve dağların kuzeye bakan kesimleri ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyı kuşağında etkilidir. Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer.
Türkiye'de görülen iklim türleri şunlardır: Karadeniz iklimi. Akdeniz iklimi. Ilıman karasal iklim.
Asya ve Avrupa yakasında toprakları bulunan ülkemizde üç farklı iklim tipi görülür. Bunlar sırasıyla Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklimdir. Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
Ülkemizde genel olarak üç farklı iklim tipi görülmektedir. Bunlardan biri Karadeniz iklimi biri Akdeniz iklimi ve diğeri ise karasal iklimdir.
Kanada'da, Ilıman okyanusal, karasal ve tundra iklimleri de görülmektedir. Büyük göller çevresinde iklim ılımandır.Yazlar sıcak ve yağışlı geçer. oluşturur. En yüksek sıcaklık 46°C ile Gleichen de, en düşük sıcaklık ise Snag'da (- 63°c) ölçülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri