Başlangıçta levatiroksinin doğru dozunu bulmak için 2-3 ayda bir TSH düzeyinize bakılması gerekir.
Tiroid Bezinin İyi Huylu Hastalık Tipleri
Eğer nodül var ise 6 ayda bir defa kötü huyluya dönüşüm olup olmadığının kontrolü için radyoloji uzmanlarına görünmek gerekir.
TSH Testi Ne Zaman Yapılır? Ortaya çıkan belirtilerin ve sorunların açıklığa kavuşturulabilmesi için mutlaka TSH testi, yapılmış olması lazım. Yapılan test ile tanının konulmasına ve tedavi işlemlerinin başlatılmasında yardımcı olacaktır. Test normalde adetin birinci gününde gerçekleştirilmesi gerekir.
Bir kişinin tiroid bezi yeterli miktarda hormon üretmediğinde, hipofiz bezi yeterli tiroid hormonuna sahip olabilmek için tiroid bezini daha fazla çalıştırır ve bu da TSH'nin yükselmesine neden olur.
Sağlıklı insanlarda bile TSH değeri gün boyunca dalgalanır; hipofiz bezinden en yüksek TSH salınımı gece saat 02.00 ile 04.00 arasında meydana gelir, bu da kandaki TSH değerlerinin en yüksek olduğu zamandır. Bunun tersine, akşam 6 ile akşam 8 arasında en düşük seviyededirler.
İlgili 26 soru bulundu
Stres varlığında vücudunuzdan sürekli olarak kortizol salgılanacaktır. Bu kortizol hem TRH hem de TSH salgısını baskılar.
Ülkemizde geçici TSH yüksekliği sık görülmektedir. Konjenital hipotiroidi (KH) tiroid hormon eksikliği ile ta- nımlanan ve yenidoğan bebeklerde en sık görülen en- dokrin sorundur. Kalıcı veya geçici olabilir (Tablo 6)(7-8).
TSH yüksekliğine neden olan besinler diyetten çıkarılır ve iyot içeriği yüksek besinlere ağırlık verilir. Tiroit hormonlarının dengelenmesini amaçlayan TSH yüksekliği tedavisi yaklaşık 6 hafta kadar sürebilir.
Burada amaç TSH düzeyini 1.5-2.5 IU/L olacak şekilde ayarlamaktır. Yaşlı hastalarda veya koroner kalp hastalığı olanlarda tedaviye çok düşük dozlarda başlanır ve 4-6 haftalık aralıklarla artırılır. Kadınların çoğunda gebelik süresince dozda % 25-50 oranında bir artış gerekir.
Kandaki TSH için normal kabul edilen değerler 0.35-4.5 mU/ml arasındadır. Genç bireylerde üst sınır değeri olan 4.5 mU/ml, 2.5 mU/ml değerine düşer. Yaş ilerledikçe TSH düzeyi, insan yapısı gereği yükselmektedir.
Aç kalmak veya diyet yapmak tiroid hormonlarını azaltır:
Ancak günlük karbonhidrat miktarı 200 gram olursa tiroid hormonlarında bu şekilde bir düşme olmadığı da saptanmıştır.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
TSH yüksekliğinde kaçınılması gereken gıdalar arasında rafine un ile yapılan hamur işleri, işlenmiş gıda ve kafein yer alır. Lahana, turp, çilek, brokoli ve karnabahar gibi gıdalar ise ölçülü tüketilmelidir. Gazlı içeceklerden ise uzak durulmalıdır. Tiroid hastalığında beslenme programına dikkat edilmelidir.
Tiroid fonksiyon testi adı verilen kan testi ile hormon düzeyleri kontrol edilerek tanı konabilir. Bu testte TSH hormonu ile T4 tiroid hormonuna bakılır. Kanda TSH'ın yüksek, T4 adlı tiroid hormonunun çok düşük olması hipotiroidi anlamına gelir.
Kişide aşırı yorgunluk, halsizlik, üşümeyle birlikte titreme, kolay kilo alımı, depresyon, cilt kuruluğu, ellerde karıncalanma, uyuşma ve saç dökülmesi varsa bu durumlar hipotiroidi belirtileri arasında gösterilir. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olan hipotiroidi belirtileri şunlardır: Aşırı yorgunluk, halsizlik.
TSH değerlerinin düşük tutulabilmesi için özellikle iyotlu tuz tüketimi gereklidir.
Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
21- 99 yaş arası yetişkinler: 0,27 – 4,2 uIU/mL. Hamilelikte ise TSH değeri sürekli olarak dalgalanma gösterebilir. Hamilelikte normal kabul edilen TSH değerleri ise şu şekildedir: Birinci trimester (ilk 12 hafta): 0,18 – 2,99 uIU/mL.
Ciddi bir otoimmün hastalık olan haşimatoda bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha az salgı yapmasına neden olur. Bu hastalıkta vücut, tiroit bezini ortadan kaldırmak amacıyla yüksek oranda anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikoru üretir.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
TSH, tiroid bezinden T3 ve T4 hormonlarının yapılmasından görevli olup hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. THS yüksekliği tiroid bezinin az çalışması ve kanda yeterli T3 ve T4 hormonu olmaması sonucunda hipofiz bezinin tiroid bezini daha çok çalıştırmak için fazla miktarda TSH salgılaması sonucu oluşur.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
TSH yüksekliği, tiroit hormonlarının düşük seviyede olması anlamına gelir. TSH, tiroit hormonlarının düzeyini artırmak için yükselir. Sağlıklı bir tiroit bu yüksekliğe cevap verir hormon üretimini artırırken tiroit bezinde bir sorun olduğunda üretimde bir artış gözlenmeyebilir.
Eğer tedavi edilmezse yüksek tiroit seviyeleri ve aşırı troid yüksekliği sürekli çarpıntı ve kalbin hızlı çalışması nedeniyle kalp yetmezlikleri ile sonuçlanabilir. Hipertiroidi gözlerde dışa doğru itilme ve göz sinirlerinde problemler yaratabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri