Okyanuslar sadece karbondioksitin önemli kısmını depolamakla kalmıyor, insan kaynaklı sera etkisine bağlı oluşan ilave ısının da neredeyse tamamı okyanus sularınca çekiliyor. Öyle ki son 40 yıl içinde bu ısının %93'ü bu şekilde depolandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, hafta içinden bu yana devam eden deniz suyundaki çekilmenin sert poyraz ve gelgite bağlı basınçtan kaynaklandığını ifade etti.
Prof. Dr. Ercan bu durumun kıyıya yakın yerlerde yaşanan depremlerde meydana gelebildiğini ifade ederek, "Bu depremler deniz tabanında sarsıntı olarak yayılırken denizin dalma batma kuşağında oynamalara neden oluyor ve burada su düşmeleri oluşuyor. Burada bir metreden daha büyük dalgalar oluşturabiliyor.
Türkiye'de özellikle ilkbahar ve sonbaharda Marmara bölgesinde deniz sularının çekilmesi ile ilgili basında sıkça haberler yapılmaktadır. Bunun bölgede oluşacak depremin habercisi olduğu konusunda yaygın bir kabullenişin oluşması, bu konuda bir bilgi eksikliğinin olduğunu göstermektedir.
Depremin sebep olduğu kırılmalar deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olduğu zaman sıkıştırılabilirliği çok az olan deniz suyu da yükselir. Bunun sonucunda oluşan şişkinlik kararsızdır ve içerdiği deniz suyu kütleçekim kuvvetinin etkisiyle etrafa yayılmaya başlar.
İlgili 29 soru bulundu
Depremden sonra açık denizlerde ve okyanuslarda tsunami meydana gelebilir. Ülkemizin denizleri ise iç deniz olduğu için tsunami oluşma ihtimali yoktur. Ülkemizdeki depremlerden sonra deniz yükselmesi yaşanabilir. Deniz yükselmesinin sebebi ise depremin sebep olduğu kırılmalardır.
Deprem sırasında dalga hareketleri veya deniz altı kaymaları nedeniyle denizde türbülans yaşanabilir. Bu nedenle, güvenli bir bölgeye ulaşana kadar deniz trafiğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Deprem sonrası olası tsunami tehlikesine karşı uyarıları takip edip ve bölgeyi terk etmek gerekiyorsa bunu hemen yapmalıyız.
Bunun depremle bir ilgisi yoktur. Vatandaşlarımızın bu konuda tedirgin olmasına gerek yok. Deprem öncesinde de denizde çekilmeler olur ama insanlar bunu birbirine karıştırıyor. 1999 Marmara Depremi'nde de Yalova'da, Çınarcık'ta deniz çekilmesi olmuştu. Bu öyle bir şey değil.
Rüzgarlar, denizlerin su seviyelerini etkileyebilir ve denizlerin dalgalarını arttırabilir. Mevsimsel değişimler: Mevsimsel faktörler, deniz suyu seviyelerinin çekilmesine veya yükselmesine neden olabilir. Örneğin, kış aylarında kuraklık, deniz suyu seviyesinin düşmesine neden olabilir.
"METEOROLOJİK BİR OLAY"
Konuyla ilgili açıklama yapan Kandilli Rasathanesi, "Marmara'da su çekilmesi ile ilgili bilgi notu: Bugün Marmara Denizi'nde deniz suyu seviyesinde meydana gelen değişiklik, tektonik-deprem kaynaklı olmayıp, basınç farkından kaynaklı meteorolojik bir olaydır" açıklamasında bulundu.
Marmara Denizi'nde tsunami üretebilecek koşullardaki her deprem (büyüklükleri M>6.0 olan sığ odaklı ve genellikle eğim atımlı faylanmalar) tsunami yaratabilir(ALTINOK, Y,,TMMOB Jeofizik Müh.Od. Marmara'da Deprem ve Jeofizik ). Tarihsel verilere göre Marmara'da tsunami oluşma olasılığı 100 yılda birdir.
Marmara Denizi için gerçekleştirilen çeşitli modelleme çalışmaları ilk tsunami dalgasının deprem oluş zamanından sonra 10 dakika içinde, en yüksek tsunami dalgasının da yaklaşık 60-90 dakika arasında kıyılara varacağını göstermektedir.
Bir geminin konumuna bağlı olarak, gemideki insanlar hem depremleri hem de tsunamileri hissedebilir. Deniz tabanının hızlı dikey hareketleri büyük miktardaki suyu yer değiştirerek tsunamiye sebep olur. Bu yer değiştirme fay hareketlerinden ya da bir yamacın hızla aşağı doğru kaymasından kaynaklanabilir.
Üyesi Güven Özdemir, denizdeki çekilmesinin deprem belirtisi olmadığını belirterek "Korkulacak bir durum yok.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde, deniz suyu kıyıdan yaklaşık 10 metre çekildi.
Doğan Yaşar, "Bunun tek nedeni; poyrazın uzun süre esmesidir. Herhalde 2 gün daha esecek. Pazar gününden sonra deniz yavaş yavaş yerine gelir" dedi. Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi'nde meydana gelen deniz çekilmesi, 30 Ekim 2020'de yaşanan büyük deprem ile tsunamiyi hatırlattı.
KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA
Kandilli Rasathanesi, sosyal medya hesabından deniz çekilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Marmara Denizi'nde deniz suyu seviyesinde meydana gelen değişikliğin tektonik-deprem kaynaklı olmadığı belirtilen açıklamada "Basınç farkından kaynaklı meteorolojik bir olaydır." denildi.
Mersin'in Akdeniz kıyısındaki Anamur ve Bozyazı ilçesi sahillerinde deniz suyu çekildi. DHA'nın haberine göre, Çekilmeyle birlikte vatandaşlar daha önce yüzdükleri alanda yürümeye başladı. Şurada Paylaş!
Mersin'in Erdemli ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Kızkalesi sahilinde deniz suyu çekildi.
Bunun nedeni, karadan gelen rüzgarların suyu denizin ortasına çekmesidir. Bu dönemlerde Marmara Denizi'nde deniz çekilmeleri çok sık olur. Bunun depremle bir ilgisi yoktur. Vatandaşlarımızın bu konuda tedirgin olmasına gerek yok.
Deprem sonrası oluşan deniz kabarması kıyı bölgelerde yükek dalgalara neden olur ve deniz seviyesini yükseltir. Tarihte tsunamilere Pasifik okyanusunda çok rastlanmıştır ve deprem dalgalarının 30 m'ye yükseldiği ve bazı yerleşim yerlerini sular altında bıraktığı bilinmektedir.
ABD'nin Jeolojik Araştırma Merkezi'nin ölçümlerinde bir kuyuda kaydedilen en büyük deprem kaynaklı su salınımının 1-1,5 m arasında değiştiği tespit edilmiştir. Yeraltı suyunun kalitesinin, tipik olarak sarsıntının en azından hissedilecek kadar güçlü olduğu yerlerde depremlerden etkilenebileceği belirlenmiştir.
Aynı soru uçakta depremi hisseder miyiz şeklinde sorulmuş ve bir cevap şu şekilde: "Hayır, uçakta bir depremin üzerinden uçsanız hiçbir şey hissetmezsiniz.
Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalınması daha doğru olur. Bulunduğunuz mahalleden uzaklaşmak şehir dışına çıkmak için arabanızı kullanmayınız. Çünkü bu tür çok sayıda araba olduğu için trafik sıkışıklığı olur.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri