Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur: parsiyel nöbetler, beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetlerdir.
Epileptik nöbetler fokal ve jeneralize olmak üzere ikiye ayrılır.
Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir. Epilepsi nöbet atakları geliştiğini gösteren epilepsi belirtileri şunlardır: Bilinç kaybı Aniden yere yığılma.
Bir diğer jeneralize nöbet türü olan atonik nöbette, kişiler kısa süreliğine bilinç kaybı yaşarlar. Atoni kelimesi kas tonusun kaybını dolayısıyla kas güçsüzlüğü meydana gelmesini ifade eder. Kişiler bu nöbet türünü geçirmeye başladığında ayakta olmaları halinde aniden yere düşebilirler.
İlgili 26 soru bulundu
Fokal epilepsiler ise beynin bir kısmını etkileyen nöbetlerdir, bazı alt gruplarda öncü belirtiler görülür. Öncü belirtiler arasında mideden yukarı yükselen bir his, yaşadığı bir anı tekrar yaşıyormuş gibi hissetme ya da sebepsiz korku sayılabilir.
Absans epilepsi, çocukluk çağı idiyopatik jeneralize nöbet- lerin sık görülen bir formudur. Bu epileptik sendromda nöbetler; gün içinde onlarca kez yineleyen, kısa süreli, farkındalığın ortadan kalktığı ve hareketlerde duraklama- nın gözlendiği bilinç kaybı ile karakterizedir.
Miyoklonik nöbetler veya sıçrama nöbetleri
Kaslarda kısa süreli ani kasılma ile kendisini gösterir. Bazen tüm vücudu etkiler, bazen tek veya iki kol ile sınırlı kalırken bazen baş da etkilenir. Bu sıçramaların uykuya dalarken olması fizyolojiktir, yani hastalık anlamına gelmez.
Nöbet, beynin normal elektriksel aktivitesinin ani bir şekilde bozulmasıyla ortaya çıkan nörolojik bir durumdur. Bulgular geçici bir dikkat dağılmasından vücutta kasılmalara kadar değişen bir yelpazededir.
Sara nöbeti olarak da bilinen ve oldukça şiddetli geçen epilepsi nöbeti jeneralize kategorisinde değerlendirilmektedir. Belirtileri arasında istemsiz kol, bacak ve vücut hareketleri, vücudun bazı bölgelerinin ya da her yerinin tamamen kasılması ve sonra gevşemesi bulunmaktadır.
Psişik Nöbet: Bireyde ani korku, öfke veya neşe gibi hislerle kendini gösterir. Görsel veya işitsel halüsinasyonlar görülmesi de olasıdır. Somatoduyusal Nöbet: Vücudun bir bölümünde uyuşma veya karıncalanma meydana gelir.
Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen nöbettir. Kişi önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun ardından tüm vücut kaslarında kasılıp gevşemeler olur. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişir.
Parsiyel nöbetler beynin herhangi bir yerinden kaynaklanabilmekle beraber, sıklıkla temporal lobdan kaynaklanırlar. Bazen basit veya kompleks parsiyel şeklinde başlayan bir nöbet tüm beyne yayılarak tonik-klonik nöbete dönüşür. Bu durum sekonder jeneralizasyon olarak bilinmektedir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Nedeni belli olmayanlar epilepsilerde MR'de ve EEG'de bulgu bulunmaz. Beyin ameliyatları sonucunda beyinde hasar meydana gelerek anormal elektriksel deşarjlar olur ve epilepsi ortaya çıkabilir.
Beyindeki anormal elektriksel boşalımlar sonucu meydana gelen bilinç değişikliği, bayılma, kısa süreli dalma, boş bakma, yüzde, kollarda veya bacaklarda kasılma, dişlerde kilitlenme, gözlerde kayma, ağızda köpürme ve idrar kaçırma gibi bulguların eşlik ettiği geçici bir durum.
Uykuda epilepsi nöbetleri diş gıcırdatma, uykuda konuşma, inleme, uyurgezerlik gibi diğer uyku bozuklukları ile karışabilir. Bu durum epilepsi tanı ve tedavisinin gecikmesine neden olur. Uykuda epilepsi atağını saptamak ve diğer uyku bozukluklarından ayırt etmek için Video EEG çekimlerinin yapılması gerekir.
Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.32-42. Atipik absans nöbetleri başlangıç ve bitişi ani olmayan, bilinç bozukluğu ile karakterize jeneralize epilepsi nöbetleridir.
Atonik – Akinetik Nöbetler: Aniden ve çok gevşek biçimde düşme atakları şeklinde kendini gösterir.
Genellikle 6 ay-6 yaş arası santral sinir sistemi dışı enfeksiyonlara bağlı ateş yükselmesi sonucu ortaya çıkan nöbetlere 'febril konvülsiyon' denir. Toplumumuzda 5 yaşına kadar olan sağlıklı çocukların %2 ile 5'inde bir veya daha fazla ateşli havale görülmektedir.
Postiktal durum : Nöbetin ardından oluşan, sersemlik ve zihin karışıklığı ile karakterize bir durum. Bu, beynin, nöbet sırasında aldığı hasardan iyileştiği periyottur. Progresif Epilepsi : Nöbetlerin ve/veya kişinin bilişsel becerisinin zamanla kötüleştiği epilepsi.
Yalancı epileptik nöbetler (pseudoseizures), epileptik olmayan ama epilepsi nöbeti görünümünde olan, aslında psikiyatrik bir sorunun dışa vurumu olan klinik tablolardır. İyi bir nöbet gözle- mi ile epileptik bir nöbetten ayırt edilebilmesine karşın bu her zaman kolay değildir.
Çocukluk Çağı Absans Epilepsisi(Piknolepsi):
Absanslar “Göze çarpan konvulsiyon olmaksızın geçici şuur kaybı olmasıdır.
Provoke nöbet, akut nörolojik, sistemik, metabolik veya toksik hadiseden sonraki 7 gün içinde gerçekleflen nöbet olarak ta- n›mland›.1 Provoke olmayan nöbet, klinik, EEG ve nörogörüntüleme bul- gular› ›fl›¤›nda etiyolojik olarak uzak semptomatik veya idiyopatik olarak s›n›fland›.2 Nöbet tipi, yay›nlanm›fl k›lavuzlara ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri