Böyle durumlarda özel şartın maddesine istinaden kat maliklerinin görüş belirtmek adına toplantıya katılmaları gerekir. Apartman toplantısı birincisinde yarıdan fazla kişinin katılımı ile toplanmak zorunda olsa da; yeterli çoğunluk sağlanamadığında ikincide katılan kişilerde çoğunluk aranmaz ve kararlar alınır.
Olağanüstü toplantı yapmada herhangi bir kısıtlama yoktur, istendiği kadar yapılabilir. Olağanüstü toplantı isteyen denetçi veya kat maliklerinin 1/3 ü bu isteklerini yazılı olarak yöneticiye yapmalıdır. Toplantı çağrısını yapma yetkisi sadece yöneticiye aittir.
Olağanüstü olarak toplanacak olan genel kurulda hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğun sağlanması ve “yeni yönetici seçilme istemi”nin olağanüstü toplantı çağrısına eklenmiş olması koşulu ile mevcut yönetici yerine yeni bir yönetici seçimi yapılabilecektir.
Olağanüstü toplantı talebi; yönetici, denetçi veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine gerçekleştirilebilmektedir.
Apartman ve Sitelerde Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı
Apartman ve site yönetimlerinde olağanüstü toplantı için istenilen tarihten en az on beş gün önce bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya bir taahhütlü mektup göndermek zorunludur. Ayrıca toplantı sebebi de bildirilmek şarttır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu çağrı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır. (6102 sayılı TTK Md.414) *İnternet sitesi kurma zorunluluğu olan şirketler için. Gündemde bulunmayan konular genel kurulda müzakere edilemez ve karara bağlanamaz.
3) Genel Kurulda Toplantı Yeter Sayısı Sağlanamazsa İkinci Toplantı Nasıl Yapılmalıdır? Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en az yedi ve en geç on beş gün sonra yapılır. Bu toplantı çoğunluk aranmaksızın yapılır.
Olağanüstü kat malikleri kurulu toplantıları sıkı şekil şartına tabidir ve gündeme bağlılık esastır. Olağanüstü toplantıya çağrı yazısında olmayan, önceden belirlenmiş gündemin dışına çıkılamaz, yani yeni gündem maddeleri ilave edilemez.
Olağanüstü Genel Kurul Toplantıları, şirket için lüzumu halinde veya zorunlu ve ivedi sebepler ortaya çıktığı takdirde yapılan ve gündemini toplantı yapılmasını gerektiren sebeplerin oluşturduğu toplantılardır[1]. Yönetim Kurulu, Genel Kurulu hem olağan hem de olağanüstü toplantıya çağırabilir.
“Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılır.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Olağanüstü genel kurul toplantısı, şirket için gerektiğinde veya zorunlu ve ivedi sebepler çıktığında yapılır. Bu toplantının gündemini toplantı yapılmasını gerektiren sebepler oluşturur.
Kat malikleri kurulu toplantısına herhangi bir sebeple katılmayan kat maliklerinden her biri iptal davası açabilir. Toplantıya katılan kat maliklerinin iptal davası açabilmesi için ise alınan kararın aleyhine oy kullanılmış olmaları gerekmektedir.
Genel işleyiş bozulmadığı sürece yönetim genel kurulu zamanında toplantıya çağırır. Ancak bazı ekstrem durumlar vuku bulabilir. Böyle durumlarda ise yönetim olağan üstü toplantı talep ederek kat maliklerini acilen toplantıya çağırmaktadır. Olağanüstü toplantıyı yöneticiler veya denetmenler düzenleyebilir.
Bilindiği üzere Anayasa'nın “Toplanma ve Tatil” başlıklı 93. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları uyarınca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni olağanüstü toplantıya ça- ğırma yetkisi sadece Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'na verilmiştir.
Genel kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hâllerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılabilir.
Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine, genel kurul otuz gün içinde olağanüstü toplanır.
Genel Kurul kararının alındığı tarihten itibaren üç ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesi nezdinde iptal davası açılabilir. İptal davasının açıldığı ve duruşma günü yönetim kurulu tarafından Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilir ve varsa şirketin internet sitesinde yayınlanır.
İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman 7 günden az olamaz. Olağanüstü toplantı, önemli bir sebebin ortaya çıkması veya varlığı durumunda, yönetim planında belirtilen veya takvim yılının ilk ayında yapılmayan, yani yıllık olağan toplantı dönemlerinin dışında yapılan toplantılardır.
1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 43. maddesine göre, gerektiğinde denetçiler kurulu, kooperatifin ortağı bulunduğu üst birlik ve tasfiye memurları genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahiptir.
TTK m.410-412'de, yönetim kuruluna ve görevleri ile ilgili konularda tasfiye memuruna genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi verilmiş; belli koşulların varlığı halinde her bir pay sahibi ve azınlığa ise genel kurulun toplantıya çağrılmasını talep etme hakkı tanınmıştır.
Yönetici, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35.maddesine göre kat malikleri birliğini temsile haizdir. Örneğin apartman kapısına cam taktırılması, ortak yerlere ilişkin elektrik faturasının ödenmesi vs. gibi hususlarda tek başına karar alabilir ve uygulayabilir.
Toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısı 30/l fıkrasında düzenlenmiştir. Maddeye göre, kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
2. Toplantıya katılmayan kat maliki, alınan kararları öğrenmesinden itibaren bir ay içinde ve her halde karar tarihinden itibaren altı ay içinde iptal davası açabilir. ***Mahkemeye başvuru süreleri Kat Mülkiyeti Kanunun 33.maddesinde düzenlenmiş olup hak düşürücü süre niteliğindedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri