Olası kast, suçun kanuni tanımındaki unsurlarının gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen sonuçlarını kabullenerek adeta “olursa olsun” düşüncesi ile hareket ederek fiilin işlenmesidir. Bilinçli taksir ise öngördüğü neticeyi dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı için fiilin işlenmesidir.
Tercih etmese, istemese bile başkalarının da zarar görmesi mümkün veya muhtemel olmasına rağmen, bunu göze alarak kıraathanede bir kişiyi öldürmeye çalışırken kurşunların sekmesi sonucu başkalarını da yaralayan fail, olası kast ile yaralama suçundan yargılanır.
Olası kast, failin öngördüğü ve istediği sonucu elde etmek için gerçekleştirdiği fiil ile meydana gelen ikincil sonuçları ifade eder. Yani olası kastta fail asıl amacını gerçekleştirirken icra ettiği hareket ile ikincil nitelikli bir olaya, olaylara da sebebiyet verir.
Olası kastta ise fail asıl hedefinin yanında başka sonuçların da ortaya çıkabileceğini öngörmesine rağmen bu durumu kabullenerek eylemi meydana getirmesidir.Türk Ceza Kanununun 21. maddesinin 2. fıkrasında olası kast ile ilgili olarak; “Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine ...
Olası kast, bireyin suçun kanuni tanımında belirtilen unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi, neticeyi istemese de kayıtsız kalmak suretiyle neticenin oluşmasına sebebiyet vermesi halidir.
İlgili 20 soru bulundu
Doğrudan Kast ve Olası Kast Ayrımı
Doğrudan kastta, fail eylemi bilerek ve isteyerek fiili işlerken olası kastta ise suçun kanuni tanımındaki sonuçları öngörmesine rağmen işlemesi durumudur. Doğrudan kastta bilme ve isteme durumu söz konusu iken olası kastta “olursa olsun” düşüncesi ile hareket edilmektedir.
1. Yargıtay, olası kastla işlenen suçlarda, suçtan zarar gören kişiden (mağdur/maktül) kaynaklanan haksız bir hareketin olmadığı hallerde haksız tahrik hükümlerinin uygulanamayacağını, mağdurdan kaynaklanan haksız bir hareketin varlığında ise haksız tahrik hükümlerinin uygulanabileceğini kabul etmektedir.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
Kişinin ayrıca bir saik ile de hareket etmesi gerekir. Özel olarak failin saikin arandığı suçlar olası kast ile işlenemez.
5237 sayılı TCK'nın “Kast” başlıklı 21. maddesi; “(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.
Suça teşebbüs bakımından failin iradesinin doğrudan doğruya suça, sonuca yönelmesi aranmaktadır. Nitekim, TCK'nun 35. maddesinde, teşebbüsün varlığı için, suçun icrasına doğrudan doğruya başlanmış olması aranmaktadır. Bu kural ile olası kastın bağdaştırılması mümkün değildir.
Doğan Soyaslan; “Kanun 35. maddesinde, işlenmesi kastedilen bir suçtan ve 21/1. maddesinde de kastın suçun unsurlarını (netice dahil) kapsaması gerektiğinden söz ettiğine göre, olası kastla işlenen suçlara teşebbüs mümkün olmayacaktır. Çünkü olası kastta netice kastın kapsamı içine girmemektedir.
Kast, ceza hukukunda failin gerçekleştirdiği hareketi ve bunun sonuçlarını bilmesi ve istemesidir.
EHLİYET YOK, ALKOL, UYUŞTUCU VAR
Öngörülen muhtemel neticenin meydana gelmesine kayıtsız kalınması durumunda olası kast, öngörülen muhtemel neticenin meydana gelmesinin istenmemesine rağmen neticenin meydana gelmesinin engellenemediği ahvalde ise bilinçli taksirin söz konusu olacağı vurgulandı.
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alacaktır.
Kastın Türleri:
Doğrudan doğruya kast-dolaylı (muhtemel, olası) kast: Failin gerçekleşmesini istediği sonuçlara ilişkin kast, doğrudan doğruya kasttır. Failin gerçekleşmesini istemediği fakat gerçekleşebileceğini öngörebildiği ve kabullendiği sonuçlara ilişkin kast ise dolaylı kasttır.
Hırsızlık suçunun kastla veya olası kastla işlenmesi mümkün olup taksirle işlenmesi mümkün değildir.
Failin ancak aktif bir davranış içinde bulunması ile işlenebilen suçlara icrai suçlar denir. Örneğin, kasten adam öldürme, kasten yaralama ve hakaret gibi suçlar icrai suçlardandır[11]. İhmali suç ise, ihmali hareketle işlenen suçlara denir. İhmali hareket, kanunun işlenmesini emrettiği fiilleri işlememektir.
Şaka nitelikli fiilleri gerçekleştiren kimseler, fiillerinin neticesini bazen öngörebilmekte, bazen öngörememektedir. Şakanın kastı ortadan kaldırmadığı bir gerçektir.
b) Bilinçli Taksir Nedir? Bilinçli taksir,failin “öngördüğü” bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan ya da şans, kişisel yetenek gibi etkenlere güvenerek hareket etmesi sonucuişlemesidir. Bilinçli taksire örnek olarak sollama yasağı bulunan yolda sollamayaparak ölüme sebep olan kişi verilebilir.
Bilinçli taksir, TCK m.22/3'te; “Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.” şeklinde tanımlanmıştır. Bilinçli taksirde fail neticeyi öngörmekte ve fakat istememektedir.
Bilinçsiz taksirde dikkat edilmesi gereken, ortaya çıkan sonucun öngörülmemiş olmasıdır. Fail davranışı bilerek ve isteyerek gerçekleştirir ancak ortaya çıkan sonucu istememiştir. Bir sonucun öngörülebilir olup olmadığını anlayabilmek için failin kişisel özellikleri değerlendirilmelidir.
Örneğin küfür edilmesi durumunda öfkelenen failin karşı tarafa '' O anda'' saldırganlık göstermesi haksız tahrike girmektedir. Öfke ve şiddet nedenine bağlı olarak yapılan uygulamalarda, mağdurun faile karşı tahrik edici doğrudan hareketlerde bulunması durumudur.
Yani basit kasten öldürme suçuna teşebbüs 9 yıldan 15 yıla kadar, nitelikli kasten öldürme suçuna teşebbüs ise 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasıdır.
Haksız Tahrik Halinde Ceza İndirim Oranı (TCK 29)
Örneğin, haksız tahrik altında kasten adam öldürme suçu işleyen kişi tahrikin derecesine göre 12 yıl ile 18 yıl arasında cezalandırılır. Adam yaralama suçu işleyen kişinin belirlenen temel cezası 1/4 ile 3/4 arasında indirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri