Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine soyup dilimlediğiniz sarımsakları yerleştirin. Bunu yaparken sarımsakların üst üste gelmemesine, aralarında mesafe olmasına dikkat edin. 200 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar kavurun.
Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Sarımsak diş halinde iken -10 0C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Bitki halinde ancak, -3,-4 0C sıcaklığa karşı kendini koruyabilir. Düşük sıcaklık koşulları uzun süre devam ederse bitki 0 0C'nin hemen altında donmaya başlar. Sarımsak uzun gün bitkisidir.
Sarımsak soğuk hava ile depolanması
Depolanacak sarımsaklar iyice kurumuş olmalıdır. 0 °C sıcaklıkta, %60-65 bağıl nemde 7-8 ay süreyle depolanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Aromatik bir besin olduğu için sarımsak kurutmada dikkatli ve özenli olmak gerekir. Ortalama kurutma süresi ise 5 saat olarak bilinir.
Sarımsak soğuktan ve sıcaktan çok çabuk etkilendiği için pişirilerek ya da dondurularak saklanmalıdır; bunlar tadını etkiler. Sarımsağın en iyi saklanma yöntemi çiğ olarak saklamak; uzun sapları ile birlikte örgü yapıp, serin, havadar ve ışık almayan bir yere asmaktır. Sarımsağı nemden korumak gerekir.
1 dönüm alana yaklaşık olarak 100- 120 kg tohumluk sarımsak ekimi yeterlidir. Bu dönümden elde edilecek sarımsak miktarı ortalama 1- 1.5 ton arasındadır.
Sarımsakların sökümünde, çapa veya bel kullanılır, Makine ile söküm de yapılmaktadır. Sökülen sarımsaklar birkaç gün toprak üstünde veya sergide kurutulur.
Son olarak sarımsağı soyduktan sonra da tazelik durumunu anlayabilirsiniz. Taze ve lezzetli sarımsak beyaz olur. Rengi sararmış bir sarımsağı mümkünse kullanmayın.
Soğan sarımsaktan daha sulu olduğu için daha çok su bırakacak ve daha geç kuruyacaktır. Açık havada kurutmayacaksanız, yağlı kağıt serilmiş tepsi içine yayarak fırında 100 derecede (arada karıştırıp kontrol ederek) suyunu kaybedip tıkır tıkır olana kadar kurutun.
Sarımsakları soyup yıkayalım, güveç kabının içine yerleştirelim. Üzerine istediğiniz miktarda tuz ve pul biber serpiştirin (damak zevkinize göre, ben 1 tatlı kaşığı koydum). Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ koyup önceden ısıtılmış 180 derecede fırına yaklaşık 15dk pişirin.
Fırında Sarımsak Tarifi Nasıl Yapılır? Bütün sarımsağın başını biraz kesin (resimde görünüyor), folyoya sarıp 200 derece fırında yumuşayıncaya kadar pişirin.
Sarımsakların taneleyip yıkıyoruz, folyo yada yağlı kağıda tereyağını bırakıp, üzerine sarımsakları ve baharatları ilave edip, harmanlıyoruz ve 200 derece fırında 20 ila 25 dakika fırınlıyoruz.
Sarımsağın mikrop öldürücü özelliği kafa derisindeki sorunlardan sorumlu mikrop ve bakterileri öldürmeye yardımcı olur.
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Yıkadığınız sarımsakları temiz bir bez veya kağıt havlu yardımıyla tamamen kurutun. Tamamen kuruyan sarımsakları buzdolabı poşetine veya kapaklı, hava almayan kaplara doldurun. Sarımsakları hava almayacak şekilde yerleştirdikten sonra dondurucuya aktarın.
Sarımsakları killi toprağın içine kabuklarını soymadan ekin. bakacak şekilde, toprağın yaklaşık 5 cm derinine dikin. Saksıya birden fazla dikildiğinde, aralarında yaklaşık 10 - 15 cm' lik boşluklar bırakarak dikmeniz gerekir. Her bir diş, bir baş sarımsağa dönüşecektir.
Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hemde ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur.
Önemli sarımsak üretim merkezlerinden biri olan Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak her yıl şubat ve mart aylarında ekilip temmuz ayında hasat ediliyor.
Bu şekilde hazırladığın sarımsakları, hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyabilir ve dondurucuda uzun süre saklayabilirsin.
Sarımsağın taze kalmak için hava alması gerekir. Hava almayan bir kapta saklanan sarımsak çürür ya da küflenir.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genellikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri