Kısa cevap Buzdolaplarının soğutma işlevini yerine getirebilmesi için. 1920'lerde yeni geliştirilmeye başlanılan buzdolaplarının soğutma mekanizması için, amonyak ya da sülfür dioksit kullanılıyordu. Ancak bu gazlar hem kötü kokulu, hem de zehirliydi. Herhangi bir sızıntı ölümcül sonuçlara sebep oluyordu.
Zehirleyici ve tahriş edici etkisi nedeniyle akciğerlerde spazm yaratabilir, ödem oluşumuna sebep olabilir veya solunan konsantrasyona bağlı olarak yanma hissi, baş ağrısı, baygınlık gibi sağlık sorunları yaratabilir. Aşırı solunum sonucunda ise ölüme sebebiyet verebilmektedir.
Saf amonyak gazının soğutucu madde olarak kullanıldığı bir buzdolabı şöyle çalışır Sıkıştırıcı, amonyak gazını sıkıştırır. Sıkışan gaz basınç nedeniyle ısı yayar. Buzdolabının arkasındaki ısı değiştirme boruları, sıcak amonyak gazının ısısını dışarıya salarlar.
Amonyak (NH3), doğal bir soğutucu akışkan olarak kullanılan ve yüksek verimlilik sağlayan bir bileşiktir. Bu sistem, enerji tasarrufu sağlamak, çevresel sürdürülebilirliği desteklemek ve güvenilir bir soğutma süreci sunmak amacıyla tercih edilir.
Amonyak ayırıcıdan alınan amonyak, amonyak kompresörünün emişidir, yoğunlaştıncıya belli bir basınca kadar sıkıştırılır, soğutma suyu soğutulur, amonyak gazı bir sıvıya, daha sonra da amonyak tankına sokulur ve böylece soğutma döngüsüne devam eder.
İlgili 25 soru bulundu
Soğutma endüstrisinde ısı çekmek için ilk zamanlarda su, amonyak, hava, karbondioksit gibi doğal akışkanlar kullanılmıştır.
Amonyak vidalı kompresör, gaz soğutma sistemlerinde kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, amonyak gazını kullanarak soğutma işlemi yapar ve bu nedenle enerji tasarrufu sağlar. Amonyak vidalı kompresör, endüstriyel ve ticari soğutma sistemleri için idealdir.
Amonyak, göze nüfuz etme ve göze zarar verme eğiliminde olup, etkisi diğer alkalilere göre daha fazladır. Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile (50 ppm) hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur.
Kapalı bir ortamdaki amonyak ve hava karışımı yanıcı ve patlayıcı olabilir. Kapalı bir tank veya silindirdeki amonyak, ısıtıldığında patlama tehlikesi vardır.
Amonyak (NH3)'ün Terminolojisi
Tehlikeli madde sınıflandırılmasında olan amonyak gazı toksik etkisinin yanında yüksek konsantrasyonlarda yanıcı/patlayıcı özelliktedir.
Amonyak −33.34 °C'de (−28.012 °F) bir atmosferlik bir basınçta kaynar, bu nedenle sıvının basınç altında veya düşük sıcaklıkta saklanması gerekir.
Sulu amonyak doğrudan toprağa dökülebilir ve gübre işlevi görebilir. Birçok tarımsal aktivite de yüksek kaliteli sulu amonyak kullanılır. Boya, ilaç ve parfüm yapımında da saf amonyak kullanılır. Petrol rafinerilerinde, asit içeriğine sahip petrol ürünlerinin nötrleştirilmesinde kullanılır.
Fatih Bank sizlere buzdolabı gazları hakkında önemli bilgiler veriyor. R600 gazı yeni çıkan buzdolaplarında kullanılır. Eski buzdolaplarında ise R134 Gaz kullanılır. 22 Gaz ise sanayi tipi market, bakkal, lokanta ve klimalarda kullanılan gazdır.
Kişi her solunum yaptığında tüm vücuda karbonmonoksit yayılır. Bu da vücudun yeterli seviyede oksijen alımını engeller ve vücut bir süre sonra oksijensiz kalır. Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir.
HFC'ler, ticari ve ev tipi soğutma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir dizi gazdır. Hidrokarbonlar (HC'ler): Hidrokarbonlar, doğal olarak oluşan gazlardır ve çevresel etkileri düşüktür. Bu nedenle, bazı soğutma sistemlerinde ve buzdolaplarında kullanılan alternatif bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.
Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile amonyak hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur. Yüksek konsantrasyonda gazla veya konsantre amonyum hidroksitle temas, gözün yüzey hücrelerinin şişmesine, geçici veya kalıcı körlüğe neden olabilir.
Amonyak toksikasyonları en sık inhalasyon ile gelişmektedir. İnhalasyona bağlı toksikasyonların dışında amonyağın yenmesi, göz veya deri ile doğrudan teması da toksikasyona neden olabilir. Genellikle 10 dakikadan daha uzun süreyle direk maruz kalma solunum yolunda hasar oluşturma riski taşır.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
Amonyak koklamıyorlar ; amonyak , tuz ve alkol karışımı bir toz kokluyorlar. Amonyak tek başına koklamak vücutta zararlı tepkimelere yol açabileceği için çok risklidir. İngilizce "inhale reflex" diye geçer. Bu, "amonyak" kokladığınızda vücudunuzun istemsiz verdiği reflekstir.
Vücudun su kaybetmesi, homeostatik dengenin bozulmasına sebep olacağından amonyağın büyük bir kısmı karaciğerde üre ve biraz da ürik aside çevrilerek vücuttan atılır. İnsanda amonyağın bir kısmı, tuzların fazlası, su ve ilaç gibi maddeler, ana azotlu atık olan üre, idrar şeklinde böbreklerden atılır.
yanıkları ile bulantı ve kusmalara neden olur. sistemi akciğerde tıbbi durumlar yaratır. araştırma ajansı veya işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetimince kanserojen olarak nitelendirilmemiştir.
Susuz amonyak gazı havadan daha hafiftir ve yükselir, böylece genellikle yayılır ve alçak alanlarda çökelmez. Bununla birlikte, nem varlığında (yüksek bağıl nem gibi) sıvılaştırılmış susuz amonyak gazı havadan daha ağır buharlar oluşturur.
Sanayide üretilen amonyağın yaklaşık % 80′ i tarımda gübre olarak kullanılmaktadır. Amonyak aynı zamanda su kaynaklarının arıtılması için ve plastik, patlayıcı, tekstil, böcek ilacı, boya ve diğer kimyasalların imalatında soğutucu gaz olarak kullanılır.
hermetik yapıdır yani motor komple içtedir. Komple kaynak ile monoblok yapının içindedir. yağ değişimi demek içerdeki gazın(refrigirant) boşaltılıp tekrar içeri basılması demektir. Buzdolabı kompresör pistonu içinde çalıştığı silindir ile sıfır ölçü gibi sıkışıktır. Öyle ki sökseniz geri takamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri