Olay kavramı somut, olgu kavramı ise soyut kavramlardır. Olaylar gözle görülür bir şekilde başkalarının şahitliğinde, bilinen bir zamanda, bilinen kişiler tarafından gerçekleştirildiği gibi olgular ise öznel bir fikir olmakla birlikte bir netliği bulunmamaktadır.
Olgular, herkes tarafından kabul gören somut gerçeklerdir. İnsan iradesi dışında gelişen, doğal olayların sonucunda meydana gelirler.
Özgürlük, fikir, düşünce, sevgi, nefret, merhamet, hüzün gibi kelimeler beş duyu ile hissedilemez ancak var olduklarına kuşku yoktur. Bu tip kavramlar soyuttur.
Soyut anlamlı sözcükler ise beş duyu organımız ile algılayamadığımız kavramlardır. Bu sözcükler düşünce yoluyla algılayabileceğimiz kavramları ifade eder. Örnek: Sevgi, mutluluk, aşk, üzüntü, neşe, keder, ruh, iyilik, kötülük, insanlık, sinirli vs.
bakınız, yokluğun dışarıda var olup olmadığını soruyoruz, ki yokluk tabii ki de yoktur. yani karanlık bu bağlamda soyuttur.
İlgili 31 soru bulundu
(Mutluluk, duyu organlarımızla algılayamadığım soyut bir kavramdır.
Benzer şekilde Türkçede isim ve sıfatlara -et ve -iyet eklerinin eklenmesi ile oluşturulan pek çok isim soyuttur: cesaret, esaret, hassasiyet vs. Bazı sözcük gruplarında sıklıkla veya her zaman soyut isimlere rastlanır.
Somut anlamlı sözcükler; toprak, bulut, ışık, rüzgâr, köpük, ışık, çocuk, cızırtı, yeşermek … gibi nesneleri ve durumları karşılar. Duyu organlarımızla algılayamadığımız, akıl yoluyla algılayabileceğimiz kavramları karşılayan sözcükler soyut anlamlı sözcüklerdir.
Rüzgar kelimesi somut bir kelimedir çünkü 5 duyu organımızdan herhangi biriyle algilanir.
Rüya kelimesi soyut bir sözcüktür. Çünkü beş duyu organlarımız ile algılayamaz,beyin gücümüz ile algılarız. Bu sebeple soyuttur.
"Huzur" ve "korku" kelimeleri burada soyut anlamdadır. Soyut anlamın en önemli özelliklerinden bir tanesi de anlatılabilir olmasıdır. Duyguların hissedildiği anlatım tarzı soyut anlamdır.
GÜNLÜK DİLDE SOYUT VE SOMUT
Günlük dilde “somut kavram”, belli nesneleri, duyumlarımıza konu olabilen maddi varlıkları dile getiren kavramlar olarak tanımlanır: Kedi, masa, meyve gibi. “Soyut kavram” ise, duyular aracılığıyla algılanamayan şeyleri dile getiren kavramlar anlamına gelir: Tanrı adalet, özgürlük gibi.
Evren): Ulaşılabilinen somut bir evrendir.
Aslında bellek dediğimiz olay deneyimden ibarettir. Yani somut bir olaydır. Çoğumuz hafızayı, beynimizin içinde bilgilerin saklandığı bir depo gibi algılarız.
Ancak "bildiğimiz" kadarı ile "soyut" olarak ifade edilen aşk, kızgınlık, sevgi gibi duygular, hafıza gibi olgular, ruh denilen kavramlar oldukça somut ve genellikle vücutta olan biyokimyasal, fizyolojik, sinirbilimsel faaliyetlerin sonucu.
şimşek somuttur. Çünkü gözümüzle görebiliriz. 5 duyu organımızla görüp hissetiğimiz şeylere somut göremeyip hissedemediğimiz şeylere ise soyut denir.
Adalet de soyut bir kavramdır. Ancak bir toplum düzenine dayandığında ve bu düzeni sürdürmek için uygulandığında somut nitelik kazanır. Adalet kavramı ve uygulaması tarih içinde önemli değişiklikler geçirmiştir.
Taş, su, kalem, köpek gibi kelimeler, somut isimlere örnektir. Dil bilgisinde somut isimler 'var oluşuna göre isim türlerinden' biridir ve soyut isim kavramı ile karşılaştırmalı olarak incelenir.
Ölümü göremeyiz,duyamayız,tadını alamayız,dokunamayız,kokusunu alamayız. Bu nedenle soyut olur.
Korkuyu biz temel 5 duyu organımızla algılayamayız. Yani korku 'soyut' anlam içerir.
Duygular somuttur. Somut demek beş duyumuzla algıladığımız şey demektir. Ya görürüz, ya duyarız, ya dokunuruz, ya da tadar veya koklarız. Bu beş duyumuza hitap eden bir durum varsa bunu somut kabul ederiz.
Sonuç: Tanrı soyut ve metafiziksel bir kavramdır.
Düşünce, elektro-kimyasal iletilerdir yani madde-enerjidir. Algılanabilir ve gözlemlenebilirdir. Eskiden doğa üstü zannedildiği için soyuttu şimdi somuttur.
Psikolojik hastalıklardan biri olan ve çok yıpratıcı bir süreç olan endişe, korku, stres gibi kavramlar her ne kadar soyut kavramlar gibi görünse de hayatımızda bıraktıkları izler somut bir hal alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri