Bir suçun işlendiğinden kuşku duyulmayan ya da suçun delillerini barındırdığı bilinen olay yerindeki incelemeler, elbette olayı aydınlatacak, faili mahkum ettirecek delillere ulaşıncaya kadar sürer.
Mahkemeler Uzman veya bilirkişiye belli bir süre tanır. Bu süre ortalama olarak bir ayı bulmaktadır. Uzman veya bilirkişi, değerlendirmesinde sürenin uzamasını uygun görürse bu durumda mahkemeden ek süre talep edebilir ve mahkeme bu durumda ortalama 3 ay süre verebilir.
Olayyeri “OLAY YERİ GİRİLMEZ” yazılı şeritle çevrilir. Olayyeri kapalı alan ise kapılar kilitlenir. Delillerin kaybolmasını, bozulmasını, değiştirilmesini ve yerlerinin değişmesini önleyici tedbirler alınır. Olayyerini korumak için takviye personele ihtiyaç varsa sayısı belirlenir ve istenir.
Olay yerinin sistematik ve bilimsel yöntemlerle incelenmesi, delillerin tespit edilmesi, belgelenmesi, toplanması, ambalajlanması, transferi ve değerlendirilmesi konularında eğitim alarak uzmanlaşmış, bilimsel yöntem ve usullerle inceleme yapabilecek kapasite ve teknik donanıma sahip olan uzman ekiptir.
Meydana gelen olaylarla ilgili incelemeler yaparak iz, belirti ve emare gibi suç unsurlarının araştırılıp, bunların teknik ve bilimsel yöntemlerle tespit etme, kayıt altına alma, toplama, ambalajlama ve incelenmek üzere ilgili birimlere gönderme aşamalarının bütününe “Olay Yeri İnceleme“ denir.
İlgili 23 soru bulundu
Adli Bilimler Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Adli Bilimler, ülkemizde 2020 yılı itibariyle yalnızca tek bir üniversitede 3 farklı seçenekle eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Kriminal İnceleme Raporu Ne Kadar Sürmektedir? Mahkemeler tarafından bilirkişiye ortalama 1 ay süre verilmekte, bilirkişi, yaptığı ilk değerlendirmede inceleme sürecinin uzayacağı kanaatine varırsa mahkemeden ek süre talep etmekte, mahkeme bilirkişiye 3 aya kadar ek süre vermektedir.
Adli kolluk görevi Cumhuriyet Savcısının yardımcısı sıfatıyla polis ve jandarma tarafından yapılmaktadır. Olay ile ilgili bilgilerin toplanması, olay yerinin incelenmesi, delillerin toplanması ve incelenmesi, sonuçlarının soruşturma sorumlusu olan Cumhuriyet Savcısına sunulması gerekmektedir.
İlgili birim “olay yeri inceleme”dir.
Polis, suçun delillerini tespit etmek amacıyla, Cumhuriyet savcısının emriyle olay yerinde gerekli inceleme ve teknik araştırmaları yapar, delilleri tespit eder, muhafaza altına alır ve incelenmek üzere ilgili yerlere gönderir.
Kriminal inceleme, suça ilişkin delillerin incelenmesi, analiz yapılması ve değerlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Meydana gelen olaylar üzerinde yapılan kriminal inceleme sonucunda, suça konu unsurlara ait delillerin tespit edilmesi ve suça konu olayın aydınlatılması sağlanmaktadır.
Olay yerine ilk ulaşan ekibinin öncelikli görevi, suçun aydınlatılmasında ve suçluya ulaşılmasında esas teşkil edecek potansiyel delillerin kaybolmasını ve zarara uğramasını engellemektir. Bunun için polis, suçlunun mutlaka bir iz bıraktığı varsayımından yola çıkmalı, çok dikkatli ve titiz olmalıdır.
Olay yeri inceleme çalışmalarında parmak izi tespit yöntemi olarak en çok kullanılan yöntem parmak izi tozlarıdır. Özellikle olay yerinde taşınamaz eşyalar üzerindeki (kapı, pencere, dolap vs.) çalışmalarda yapılan parmak izi incelemelerinde kullanılan tozdan dolayı kirlenme meydana gelmektedir.
Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü birimleri Kriminal Daire Başkanlığı bünyesi altında 81 İl Emniyet Müdürlüğü'nde Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü, 303 ilçede ise Olay Yeri İnceleme Grup Amirliği olarak hizmet vermektedir.
Mobil cihazın kapasitesine göre imaj alma, veri kurtarma, inceleme ve raporlama işlemleri 2 ile 10 iş günü arasında sürmektedir.
Afet Kriminal İnceleme (AKİ) ilk olarak felaket kurbanlarının kimliklerini tespiti ile göreve başladı, deprem, bombalama, yangın veya sel bastını gibi afetlerde ölenlerin kimliklendirilmesinin yapılması gerekiyor. Dünyada bunlar zaten olay yerine inceleme ekiplerine bağlı birimler tarafından yapılıyor.
Olay yeri inceleme yöntemleri;
Olay yerinden herhangi bir şey çıkarılmaz. Olay yerine bir şey sokulmaz. Olay yeri inceleme ekibi olay yerine herhangi bir nesnenin düşmesini önlemek ve yeni bir iz bırakmamak için daima özel kıyafetler giyer.
CMK'nın 83. maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre, yer gösterme işlemi tutanağa bağlanacaktır. Tutanağa, yer göstermedeki var olan durum ile olayın özel niteliğine göre varlığı umulup da elde edilemeyen delillerin yokluğu da yazılacaktır.
Polisin,suç soruşturmasıyla ilgili olarak suç işlenen yerlerde, sebep ve sonuç ilişkisini ortaya koyacak delillerin aranması, bulunması ve el konulması veya korunma altına alınması için geliştirilmiş bilimsel ve teknik araştırma işlemine olay yeri inceleme denilmektedir(AÖAY.md.9).
Madde, yargılamanın amacına erişmek için olay ve durumun oluş nedenlerini anlayabilmek üzere yerinde inceleme yapmak hususunu düzenlemektedir. Bu amaçla yapılacak incelemeye muhakeme hukukunda keşif denilmektedir.
3.8.4. Fiziksel Deliller
Fiziki yapıya/bütüne sahip eşyaların kendine ve bileşenlerine özgü bir yapısı vardır. Fiziki balistik bulguları; silahlar; ateşli, ateşsiz(tabanca, tüfek, mermi, kovan, fişek, …). Tabancaya özgü fişeğin, fişeğe özgü kovan ve kapsülün olması gerektiği gibi.
Çeşitli yüzeyler üzerinden alınan parmak izleri farklı ortam koşullarında depolanma koşullarına bağlı olarak 60 gün izlenmiştir.
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer soruna cevap şayet Adli Tıp Kurumunda Kriminal imza incelemesi yapılıyorsa yaklaşık 6 ay gibi bir süre zarfını kapsarken Emniyet Kriminal Laboratuvarlarında Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı 1-3 ay gibi bir süreyi kapsayabilir.
Cep Telefonu Adli Bilişim İncelemesi Ne Kadar Sürer? Bu süre işin mahiyetine, talep edilen verilere göre ve incelenen cihazlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak 2-15 gün içerisinde inceleme tamamlanarak teslimi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri