Kronoloji (Grekçe Chronos/zaman + logos/mantık), olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bir bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bu bilim dalı, oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.
Yaşanan olaylar, belirlenmiş olan zaman aralıklarına göre yerleştirilir, olayın gerçekleştiği tarihe göre sıralanır ve değerlendirmeye alınır. Tarih bilimi ile ilişki içinde yol alır. Kronolojik sıralama tarihi aydınlatarak, olayların doğru algılanmasını hedefler.
Kronoloji: İnsan yaşamında meydana gelen olaylar ve durumların tarihsel sıralaması kronoloji olarak bilinir. Hayatımız boyunca tarihi bağlı olarak farklı olaylar ile karşılaşır ve bunları yaşarız.
cevaplama, ontoloji ve kronolojik gösterim gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Olay sıralama çalışmalarının amacı, bir metindeki veya bir örneklem düzlemindeki olayları çıkararak bu olaylar arasındaki ilişkileri belirlemektir.
Tarihi olayların zamanlarını belirleyip, oluş sırasını düzenler. İnsanları ve yaşamı etkileyen önemli olayları zaman belirterek tarihlerine göre sıralamaya kronoloji denir. Kronoloji bir çeşit zaman dizinidir. Sınıflardaki "tarih şeridi" buna bir örnektir.
İlgili 40 soru bulundu
Olayların ve durumların oluş sırasına göre sıralanmasına kronolojik sıralama denir.
Olayları belli bir düzen içerisinde sıralar. Başlangıç ve bitiş tarihleri arasında cereyan eden gelişmeler de kronolojik sıralamaların içerisinde yer alır. Kişilerin kronolojisinde fotoğraf kullanılır. Örneğin bir yazarın kronolojisi doğum ile başlar.
Olayı oluş sırasına göre sıralama: Her bir olayı anlatan kartlar karışık olarak çocuğun önüne bırakılır ve kartları oluş sırasına göre dizmesi sağlanır. Çocuğun okuma-yazma becerisi varsa kartların altındaki takip numaraları kağıt veya etiketle kapatılır. Gerekirse birkaç olayın doğru sıralanışı çocuğa gösterilir.
Olayların gerçekleşme sırasına göre cümleler bir araya getirilir ve hikaye daha doğru şekilde karşı tarafa aktarılır. Tabii bu cümlelerin ve hikayenin daha iyi anlaşılabilmesi için birtakım kelimeler değerlendirilir. Bu şekilde oluş sırası bildiren ifadeler ele alınır ve genelde cümlenin başında kullanılır.
1. Kronolojiyle ilgili: “Kronolojik araştırmalar.” 2. Zaman sırasına göre: “Kronolojik liste.”
Tarihsel zaman kavramı kapsamında yer alan kronoloji bilgisi; zamanı olayların oluş sırasına göre sunar. Kronoloji, geçmişte yaşanmış olayları, yaşandığı tarihten günümüze doğru zamansal bir dizgiye göre sıralama olarak anlaşılır.
Kronolojik özgeçmiş, yaygın olarak kullanılan bir Cv türüdür ve bu türü bildiğimiz geleneksel özgeçmiş olarak da düşünebilirsiniz. Kronolojik CV'de bölümler kronolojik yani zaman sırasına göre oluşturulur, bölümler içinde listelenen öğeler ise ters kronolojik sıraya göre hazırlanır.
Kronolojik (Tarih) Dosyalama Sistemi: Bu sistemde dosyaların tarihleri esas alınır. Kuruluşun dosyalarının tarihlerinin ne kadar geriye doğru gittiğine bakılır. Buna göre dosyalar varsa yüz yıllara, yüz yıllaryıllara, yıllaraylara, aylargünlere ayrılır.
Kronoloji bilimi, tarih boyunca yaşanmış olan olayları, belirlenen zaman aralıklarındaki sıralarına gerçekleştikleri tarihe göre yerleştirmekle görevlidir. Böylece de tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de, doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.
Kart sıralama (Card sorting), kullanıcıların nesneleri nasıl gruplamaya eğilimli olduklarını ortaya koyma amaçlı bir araştırma metodudur. Kullanıcılara belirli öğelerin isimlerinin yazılı olduğu kartlar verilir; bunları ilgili biçimde gruplamaları ve oluşturdukları grupları adlandırmaları istenir.
Özellikler. Uno kart oyununda dört farklı renkte (sarı, mavi, yeşil, kırmızı) toplam 112 kart bulunmaktadır.
ABD'li Merle Robbins tarafından icat edilen UNO, uzun yıllardan beri hala keyifle oynanan klasikleşmiş bir kart oyunudur. UNO nasıl oynanır kısaca anlatmak gerekirse bir oyuncu kartları karıştırıp herkese eşit 7 kart dağıtır.
Kronoloji (Grekçe Chronos/zaman + logos/mantık), olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bir bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bu bilim dalı, oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.
Astronomik kronoloji veya astronomik tarihleme, astronomik olgularla ilişkili tarihsel olayların veya yapıtların tarihlendirilmesine yönelik teknik bir yöntemdir.
Kronolojik zamanda, zamansal olguların, olayların oluş sırasına göre sıralanması kastedilmektedir. Bir nevi sıralı zaman veya zamanın sürekliliği dâhilinde sıralanması da denilebilir. Kronoloji biliminin en öneli faydaları şüphesiz tarih alanında olmaktadır.
Kronoloji ise zaman bilimi olarak ifade edilmektedir. Doğasında geçmişte yaşanılan zamanı açıklamak bulunan tarih dersi, konularını öğretirken zaman ve kronolojiden yararlanmaktadır.
Kronoloji kavramına ilişkin öğrenci algılarına örnekler: “olayların oluş sırasına göre dizilişine kronoloji denir”, “bir insanın hayatının sırasına denir”, “Hayatımızdaki önemli olayların sıralanışı”, “Atatürk'ün hayatı”.
Kronolojik düşünme aynı zamanda, tarihi olayları bir bütün içinde görmemizi sağlayan, olaylar arasında zaman olarak bağlantı kurmamıza yardımcı olan, geçmiş, bugün ve gelecek arasındaki ilişkileri görmemizde etkili olan bir beceridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri