Eski Türkçe yoġrut “katılaştırılmış süt ürünü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- “kabartmak, yoğunlaştırmak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
Bugün birçok süt ürününü tanımayan çevrelerimiz vardır, ama yoğurdu veya onun sulandırılmış şekli olan ayranı bilmeyen mıntıkalarımız yok gibidir. Bu bakımdan yoğurt, Türkiye'nin milli bir yiyeceği kabul edilir.
İlk yoğurt mayası 6 bin yıl önce karıncalardan elde edildi. Karıncalardan alınan yumurta ve toprak ile birlikte ilk yoğurt mayası üretilmiş oldu. Karınca yumurtası ve toprağı lezzet olarak da en iyi yoğurt mayasını üretmiş oldu.
kaynağı olarak Orta Asya'da yaşayan göçebe toplulukları işaret etmektedir. Yapılan tarihi araştırmalar gösteriyor ki Orta Asya'daki bu göçebe toplumlar, neolitik çağın başında sütün sağımını öğrenmeleriyle birlikte yoğurt yapımını keşfetmişlerdir.
İlgili 24 soru bulundu
yoğurt - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yoġrut “katılaştırılmış süt ürünü” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yoġur- “kabartmak, yoğunlaştırmak” fiilinden Eski Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, ilk kez MÖ 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya'da yapıldığı düşünülmektedir. Antik Hint kaynaklarında, yoğurt ve balın karışımı "Tanrıların yemeği" olarak adlandırılmaktadır.
Koyun yoğurdu, oldukça lezzetli ve aynı zamanda besleyici olan bir yoğurt çeşidini ifade etmektedir. Süt alerjisi veya laktoz intoleransı bulunan bireyler için koyun yoğurdu, doğal bir biçimde homojenize edilmesinden dolayı sindirimi de öbür yoğurtlara göre çok daha kolay olmaktadır.
Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Ömür, İlklerin Markası
Ömür markasıyla Türkiye'de ilk ambalajlı yoğurt, ilk meyveli ve light yoğurt, ilk bebe yoğurdu, ilk bardak ayran, ilk cam şişede pastörize süt, marketlerde satılan ilk sütlü tatlı üretildi. Ömür ayrıca arıtma tesisi kuran ve reklam veren ilk yoğurt markası oldu.
Dost süt, Türkiye'nin en çok satan süt ve süt ürünleri markalarından biridir. Dost süt, BİM market zincirinin özel markası olup, Ak Gıda tarafından üretilmektedir. Ak Gıda, Fransa'nın en büyük süt ürünleri üreticisi olan Groupe Lactalis'e aittir.
Bu bilgilere göre tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
Sektörün önde gelen market zincirlerinden BİM'in private label ürünü Dost markası, bugün Türkiye'nin en çok satan yoğurt ve süt markası.
İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içiyor. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur. Bir yaşam mucizesi diye nitelenebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir.
Vegan Yoğurt Mayası Nedir? Vegan yoğurt, badem, yulaf, Hindistan cevizi gibi hayvansal olmayan sütlerden yapılır. Bu sütlerden elde edilen mayaya vegan yoğurt mayası denir. Vegan yoğurt mayası, içerdiği sağlıklı bakteriler ve kültür ile birlikte yoğurda gerekli olan lezzeti sağlar.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Yoğurt, içerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler. Probiyotikler, bağırsak florasının sağlıklı bakteri dengesini destekler. Aynı zamanda bağırsaklarda hastalığa sebep olacak faktörlere karşı bağırsakların iç kısmında bir koruma tabakası oluşturur.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Bulgaristan'da yoğurdun geçmişi çok eskilere dayanıyor. Bulgarların çoğu, yoğurdun 4000 yıl önce bu topraklarda dolaşan göçmen kabileler tarafından bulunduğuna inanıyor. Göçerler sütlerini hayvan tulumunda taşıdığı için bakteriler çoğalıp mayalanmış ve yoğurt meydana gelmişti.
Evet, helal gıdadır.
Sütün yoğurda dönüşme sürecini Türk Basili olarak adlandırılan bir organizma gerçekleştirir. Süt şekeri olarak bilinen laktozu laktik asite çeviren yoğurt bakterileri, ortamdaki asit seviyesini yükseltir. Yükselen asit seviyesi sonucunda yoğurt bilinen koyu kıvamlı yapısına kavuşur.
ayran - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca ve Kıpçakça) ayrān “süt kökenli bir içecek” sözcüğünden evrilmiştir.
MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler.Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu. Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır.
Sofralarımızın eşsiz lezzetleri yoğurt ve ayranda laktik asit oldukça fazla bulunuyor. Laktik asit denilen kimyasal yapı, vücudumuzda bulunan sinir bölgelerinin gevşemesine yol açmaktadır. Yani dolaylı olarak insan vücudunda rahatlamaya ve uyku halinin gelmesine sebebiyet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri