Ölçüt örnekleme: Örneklemin problemle ilgili olarak belirlenen niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulmasıdır. Örneğin, Liselerdeki şiddet davranışlarını konu alan bir araştırmada örneklem belirlerken, resmi kayıtlara göre en az 2 olaya karışma durumu bir ölçüt olabilir.
Amaçlı örnekleme, örneklem grubunun belirli niteliklere sahip olmasının hedeflendiği rastgele bir örnekleme yöntemidir. Bu yöntem birçok popülasyonda kullanılabilir, ancak daha küçük bir örneklem büyüklüğü ve daha homojen bir popülasyon ile daha etkilidir.
Tipik durum örneklemesi, yeni bir uygulamanın veya yeniliğin tanıtımında, uygulamanın yapıldığı ya da yeniliğin olduğu bir dizi durum, kişi ve grup arasından en tipik bir veya birkaç tanesinin saptanmasıdır.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir. Bu örnekleme yönteminde evrendeki tüm birimler, örneğe seçilmek için eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
➢ Seçkisiz olmayan örnekleme yöntemleri, örnekleme alınacak birimlerin seçkisizlik ilkesine bağlı olmaksızın belirlendiği yöntemlerdir. Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir. grupların evrendeki ağırlıkları oranında örneklemde temsil edilmelerini amaçlar.
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Ölçüt örnekleme: Örneklemin problemle ilgili olarak belirlenen niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulmasıdır. Örneğin, Liselerdeki şiddet davranışlarını konu alan bir araştırmada örneklem belirlerken, resmi kayıtlara göre en az 2 olaya karışma durumu bir ölçüt olabilir.
Teorik örneklemede örneklem, amaçsal örnekleme tekniğiyle aynı şekilde seçilir. Ancak bu teknikte araştırmacı, örneklem büyüklüğünü önceden belirlemez, değişkenler arasındaki ilişkileri ve kategorileri ortaya çıkarana kadar amaçsal örnekleme yapmaya devam eder.
Tabakalı Örnekleme Yöntemi
Evreni oluşturan tabakaların her birinin evren içerisindeki oranları tespit edilir. Daha sonra örneklem büyüklüğü 'n' hesaplanır ve her alt tabakanın evren içesindeki temsil oranlarına göre, örneklem grupları basit ya da sistematik tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilir (Ural,2011: 40).
Gelişigüzel (haphazard) örnekleme; araştırmacı- nın saptanan örneklem büyüklüğüne göre herhangi bir şekilde evrenin bir parçasını seçmesidir. Herhangi bir okula gidip saptanacak sayıda (100 öğrenci gibi) rastlanan öğrenciyi olasılıklı olmadan örnekleme alma gelişigüzel örneklemedir (1,2).
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Bu örnekleme türünde araştırmacının yapmak istediği araştırmayı yakınlarında bulunan kişilerden veya nesnelerden toplamasıyla elde edilir (Aziz, 2013). Zaman, para ve işgücü kaybını önlemek amacıyla gerçekleştirilen, sonuçlarına en az güvenilen ve araştırmacılar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir.
Toplumsal ve bireysel dünyaya ilişkin araştırmalarda kullanılabilecek iki ana yaklaşım ve bu kapsamda iki temel örnekleme yöntemi vardır. Bunlar nicel ve nitel araştırma ile olasılıklı ve olasılıksız örnekleme yöntemleridir.
örnekleme nedir? Örnekleme onlardan istatistiksel çıkarımlar yapmak ve tüm popülasyonun özelliklerini tahmin etmek için popülasyonun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Basit random örnekleme (olasılıklı, tesadüfi, rastlantılı, yalın örnekleme), evrendeki ele- manların tek tek eşit seçilme şansına sahip oldukları örnekleme türüdür. Evrendeki ele- man türlerinden herbirinden örnekleme girenlerin sayısı, tümü ile şansa bırakılmıştır.
Kota örneklemesi nedir? Araştırmacıların bir popülasyonu temsil eden bireyleri içeren bir örneklem oluşturdukları yöntem. Araştırmacılar bu bireyleri belirli özelliklere veya niteliklere göre seçmektedir. Pazar araştırması örneklerinin veri toplamada faydalı olabilmesi için kotalar belirler ve oluştururlar.
Monografik örneklemede: eldeki bilgilere dayanılarak tasvir edilmek istenen ana kitlenin herhangi bir alt grubu, ana kitleyi temsil edeceği varsayılarak, örneklem olarak seçilir. Monografik örnekleme ile araştırma yapabilmek için, ana kitlenin (araştırmanın evreninin) homojen olması gerekir.
• Tabakalı Örnekleme
alt evrenlerden oluştuğunda bu çok sayıda tabakaların ve bu tabakalardan bireylerin seçkisiz seçilerek yapıldığı örneklemedir.
BUNA BAĞLı OLARAK SISTEMATIK ÖRNEKLEME OLASıLıĞA DAYALı ÖRNEKLEME YÖNTEMLERI IÇINDE SAYıLıR. olarak seçilme şansına sahip olmaması bir sorun olarak görülebilir. otomatik olarak belirlenir. noktası seçkisiz belirlenmişse sistematik örnekleme pratik bir yol olarak iyi bir seçim olabilir.
Olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinde, birimlerin seçiminde ortaya çıkabilecek hataların azaltılması önlenmesi amacıyla kullanılır. Evren tabakalara ayrılır, evrendeki ve her tabakadaki birey sayısı biliniyor olmalıdır. Tabakalar coğrafi bölge, yaş, cinsiyet, sosyal sınıf ve hastalık çeşitleri olabilir.
İstatiksel örnekleme, olasılık teorisine dayanan bir örnek seçim sürecidir. Her bir örneklem için yalnızca iki sonuç söz konusu olduğunda nitel temelli örnekleme kullanılır. Buna örnek olarak doğru/yanlış, başarılı/başarısız, geçer/kalır gibi ikili karar durumları verilebilir.
Yıldırım ve Şimşek'e göre (2008) “kolay ulaşılabilir durum örneklemesi” olarak da adlandırılır. Bu örnekleme türü, araştırma yapılacak birey ya da grupların araştırma sürecine dahil edilmesinin daha kolay ya da bunlara erişilmesinin daha kolay olmasıyla ilişkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri