Ölçüt örnekleme: Örneklemin problemle ilgili olarak belirlenen niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulmasıdır. Örneğin, Liselerdeki şiddet davranışlarını konu alan bir araştırmada örneklem belirlerken, resmi kayıtlara göre en az 2 olaya karışma durumu bir ölçüt olabilir.
örnekleme nedir? Örnekleme onlardan istatistiksel çıkarımlar yapmak ve tüm popülasyonun özelliklerini tahmin etmek için popülasyonun tek tek üyelerini veya bir alt kümesini seçme tekniğidir. Farklı örnekleme yöntemleri araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yıldırım ve Şimşek'e göre (2008) “kolay ulaşılabilir durum örneklemesi” olarak da adlandırılır. Bu örnekleme türü, araştırma yapılacak birey ya da grupların araştırma sürecine dahil edilmesinin daha kolay ya da bunlara erişilmesinin daha kolay olmasıyla ilişkilidir.
Elverişlilik örneği, istatistik ve diğer araştırmalarda kullanılacak örnek verilerini elde etmek için kullanılan ve olasılık prensibine dayanmayan bir veri toplama yöntemidir.
İlgili 36 soru bulundu
b. Uygun veya elverişlilik (convenience) örnekleme;
araştırmaya hız kazandıran bir yöntemdir. Çünkü bu yön- temde araştırmacı, yakın ve erişilmesi kolay olan bir duru- mu seçer. Bu örnekleme yöntemi çoğu zaman araştırma- cının diğer örnekleme yöntemini kullanma olanağının olmadığı durumlarda kullanılır.
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir. Bu örnekleme yönteminde evrendeki tüm birimler, örneğe seçilmek için eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir.
Tipik durum örneklemesi, yeni bir uygulamanın veya yeniliğin tanıtımında, uygulamanın yapıldığı ya da yeniliğin olduğu bir dizi durum, kişi ve grup arasından en tipik bir veya birkaç tanesinin saptanmasıdır.
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
Basit rastgele örnekleme yönteminin sistematize edilmiş halidir. Evrenin büyük, homojen ve birim listesinin elde hazır olduğu durumlarda başvurulabilir. Örneğe seçilecek birimler listeden eşit aralıklarla seçilir. Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir.
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Olasılığa Dayalı Örneklem Seçim Teknikleri
Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler ver- ilmesine örneklendirme denir. Düşüncenin anlaşılır ve akılda kalıcı olması amaçlanır.
Bu örnekleme türünde araştırmacının yapmak istediği araştırmayı yakınlarında bulunan kişilerden veya nesnelerden toplamasıyla elde edilir (Aziz, 2013). Zaman, para ve işgücü kaybını önlemek amacıyla gerçekleştirilen, sonuçlarına en az güvenilen ve araştırmacılar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir.
Tabakalı örnekleme özellikleri
Tabakalar hep birlikte kapsayıcı olmalıdır: yani hiçbir anakütle elemanı mevcut tabakalara tahsis edilmeden dışarıda bırakılmamalıdır. Her bir anakütle elemanı sadece tek bir tabakaya tahsis edilip sınıflandırıldıktan sonra her bir tabakadan ayrı ayrı örnek seçilme işlemine geçilir.
Kota örneklemesi nedir? Araştırmacıların bir popülasyonu temsil eden bireyleri içeren bir örneklem oluşturdukları yöntem. Araştırmacılar bu bireyleri belirli özelliklere veya niteliklere göre seçmektedir. Pazar araştırması örneklerinin veri toplamada faydalı olabilmesi için kotalar belirler ve oluştururlar.
Kartopu, önce bireysel sonra iki kişilik gruplar ardından çiftlerin oluşturduğu dörtlü gruplar, dörtlülerin birleşiminden oluşan sekizli gruplar şeklinde kademeli olarak ilerleyen ve finalde herkesin karşısında sunum yapılan bir tartışma tekniğidir.
Yargısal Örnekleme Tanımı Amaçlı örnekleme veya yetkili örnekleme olarak da adlandırılan yargısal örnekleme, örneklem üyelerinin yalnızca araştırmacının bilgisi ve yargısı temelinde seçildiği, olasılıklı olmayan bir örnekleme tekniğidir.
Kartopu tekniği bir tartışma biçimidir. Katılan kişilerin (genellikle sınıf ortamlarında öğrenciler ile yapılır) kendi görüşlerini belirttikleri ve diğer katılan kişilerle tartışabildikleri aynı zamanda görüşlerini kıyaslayabildikleri etkili bir etkinlik olarak bilinmektedir.
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Sistematik Tesadüfi Örnekleme Yöntemi
Örneğin, kura ile 7 seçilmiş olsun, bu durumda; 7, 17, 27, .....107....3487, 3497 numaralı birimler araştırmanın örneklemini oluşturacaktır.
Amaçlı örnekleme, örneklem grubunun belirli niteliklere sahip olmasının hedeflendiği rastgele bir örnekleme yöntemidir. Bu yöntem birçok popülasyonda kullanılabilir, ancak daha küçük bir örneklem büyüklüğü ve daha homojen bir popülasyon ile daha etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri