Oldukça kelimesi fiilimsidir. Fiilimsiler : Eylemler zarf,isim,sıfat fiil eklerini alarak fiilimsi olurlar. Oldukça kelimesi yeterince,epey gibi anlamlara gelir.
büyük bir ev "ne kadar büyük" "oldukça" büyük bir ev. Ne kadar sorusuda miktar zarfını verdiği için cevabımız miktar zarfıdır.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir. Bu şekilde yazıldığında zor gibi görünen zarf fiil ekleri kodlama şeklinde ezberlendiğinde unutulması oldukça zor bir hal alır.
İlgili 28 soru bulundu
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
Cümlede Zarf-fiili (fiilimsi) bulmak için cümleye; nasıl, ne kadar, ne zaman ve nereye gibi sorular sorulabilir. Bugün çok uyudum cümlesine sorulan 'ne kadar?' sorusu zarf fiili vermektedir.
Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Biraz önceki ekleri sayarken ikisini birlikte zarf fiil olarak alacağız demiştik. Alın size gelir gelmez ifadesi nedir? Zarf fiildir.
Oldukça kelimesi fiilimsidir.
Fiilimsiler : Eylemler zarf,isim,sıfat fiil eklerini alarak fiilimsi olurlar. Oldukça kelimesi yeterince,epey gibi anlamlara gelir.
Ben gittikçe kedim peşimden geliyordu. Yani kısacası bir iş olmuş oluyordu. Ama cümledeki gittikçe artıyor ifadesi çoğalıyor anlamındadır. Yani cevap zarf.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
Zarf-fiiller; zaman veya kişiden bağımsız olarak fiillerden geçici olarak türetilen zarf görevindeki kelimelerdir. Bir başka deyişle, fiillerin zarf şekilleridir (Ergin 2011: 338).
-dUkçA: Oğuzcaya özgü zarf-fiillerden bir diğeridir. –dUk sıfat-fiil eki + çA eşitlik ekinin birleşmesiyle kurulmuştur.
Zarf, sıfat ve zamir şöyle ayırt edilir; Zarf: Fillerden önce gelirler, genellikle cümlenin sonunda olurlar. Sıfat: İsimlerden önce gelirler, cümlenin her yerinde olabilirler. Zamir: Fiilden ya da isimden önce gelmez ancak ismin yerine gelir, ismin yerini tutar.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Bir eylemin ne zaman, nasıl ya da hangi maksatla yapıldığını bildiren kelimelere zarf deni. Örneğin: ''Sabahtan beri bekliyoruz.'' cümlesinde ''sabahtan beri'' tamlaması zarf olarak kullanılmıştır. Çeşitli ekler alarak zarf olarak kullanılan kelimelere ise zarf fiil ya da ulaç adı verilir.
Söz konusu ek bu tür kullanımlarda görece zarf-fiil eki işlevinden soyutlanmakta ve oluşturduğu yapı dilbilgiselleşerek sözlükselleşmiş çıldırasıya, doyasıya, kıyasıya, olasıya, öldüresiye, ölesiye ya da henüz sözlükselleşmemiş bayılasıya, çatlayasıya, koşasıya vb. zarflar oluşturmaktadır.
Doyasıya burda doymak fiilimsi olduğunu görürüz. Ve konuşmak da bir fiilimsi o zaman burda isim fiil vardır.
Fiilimsiler ve çekimli fiiller, fiillerin kök ve gövdelerine ekler alırlar. Fiilimsiler cümlede isim, zarf ya da sıfat olarak kullanılır, çekimli fiiller cümlede sadece fiil yani yüklem olarak kullanılmaktadır. Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için fiil + kip + şahıs eklerini alması gerekmektedir.
Fiil kökenli kelimelere eklenerek zarf fiili oluşturan başlıca ekler vardır. Zarf fiil ekleri, zarf fiil ekleri örnek cümleleri ile birlikte şunlardır; -a: Mahkumun başında nöbetleşe beklediler, Uçak sekize beş kala kalkacak… -alı, -eli: Evden çıkalı bir saat oluyordu, Annesi gideli yalnızdı…
Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler ve kelime grupları durum zarflarına örnek olarak verilebilir.
1) baktıkça: -dıkça/-dikçe zarf fiil ekidir. Bu yüzden zarf fiildir.
Buradaki fiilimsiler bile bile ve seve seve kelimeleridir, zarf fiildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri