Dînî Mûsikî, camilerde ve tekkelerde yapılan dînî tören ve toplantılarda okunan eserlerin tümüne denir. Dînî mûsikî, mûsikînin temelimi oluşturan ses ve ölçüye, dînî özelliklere sahip bir takım hareketlerin eklenmesiyle, başka bir deyişle raksı meydana getirmesiyle doğmuştur.
Alaturkada eserler “dindışı” ve “dinî” olarak iki temel gruba ayrılırlar. Klâsik besteler, enstrümantal eserler yani saz eserleri, şarkılar, türküler, köçekçeler, vesaireler “dindışı”; bugün “Tasavvuf Müziği örnekleri” denen eserler de “dinî” musikidir.
Türk dinî mûsikisi, nitelik bakımından cami mûsikisi ve tekke (tasavvuf) mûsikisi olmak üzere iki türde incelenmiştir.
Peygamber ve ashabının uygulamaları yanında tasavvufun ortaya çıkışından sonra bu doğrultuda teşekkül eden dinî hayat zamanla camilerde, tekkelerde, muhtelif tarikat toplantılarında yapılan ibadetler ve zikir esnasında çeşitli vesilelerle icra edilen ve dinî mûsiki adını alan bir mûsikiyi meydana getirmiştir.
Müzik türlerinden biri olan dini musiki de dini duygu ve düşüncenin bireylere kalıcı ve etkili bir şekilde aktarılmasında önemli bir araç olarak kullanılmaktadır. Fakat bu konuda hem teorik hem de pratik daha bir çok çalışmanın yapılmasına da ihtiyaç vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır. Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur. Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.
“i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır. ii. Müzik var olan gücüyle inananları doğru yoldan ayıracak derecede tehlikeli bir etkinliktir.
Güfte, tavır ve biçim an- lamında dindışı mûsikîden ayrılan dini mûsikî, kullanıldığı alan ve amaca göre, câmi mûsikîsi, tekke mûsikîsi, hem câmide, hem tekkede okunan dinî mûsikîsi formları olarak üçe ayrılmaktadır.
Allah'ın güvenirliğini,Allah'ın gerçekliğini,peygamberlerin emir ve buyruklarının yani kısacası din ile ilgili olayların müzik çeşitlerinin tümüne ''dini musuki'' adı verilmektedir.
Orta Doğu. Selçuklu Türkleri, İslam dinine bir göçebe kabileyken katılmış, Anadolu (şimdiki Türkiye) topraklarında yaşamaya başlamıştır. Daha sonra 1517'de Hilâfet'in sahibi olan ve buna istinaden İslam coğrafyasında önder görevi gören Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisinde İslami müzik anlayışı gelişmiştir.
Haliyle günümüzde 300'den fazla müzik türü mevcuttur. Bu türlerin birçoğu birbirine yakın olmakla birlikte, diğer müzik türlerine öncülük etmiş bazı ana müzik türleri vardır.
Değerli kardeşimiz, İslâm Dini, Peygamber Efendimiz (asm)'in sünnetine uygun eğlenmeyi ve çalgıyı haram kılmamıştır.
Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan, haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte ise dinen bir sakınca yoktur. Kur'an ve sünnette müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmamaktadır.
Müzik, biz insanlar için yaşamımızda büyük yer kaplayan kompleks sesler kaynağıdır. Yaşamımızın her alanında müzik vardır; eğlenmek, rahatlamak ya da bize çağrıştırdığı anıları hatırlamak istediğimizde vs. duygularımızı ifade eden en güzel araçlardan biri olduğu için müzik dinleriz.
Türk Sanat Müziği Türleri; Şarkı, Aranağme, Gazel, Taksim, Peşrev, Medhal, Saz Eseri, Semai, Beste, Kar, Kar-ı Natık ve Fasıldır. Eğlence Müziği olan türler ise; Sirto, Longa, Çiftetelli, Mandra, Kanto, Tavşanca ve Köçekçedir.
Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir.
Dinî mûsiki terimi olarak ilâhi, din dışı Türk mûsikisindeki şarkı formu gibi gazel, koşma, rubâî, murabba, muhammes, müseddes vb. nazım şekilleriyle yazılmış güftelerin yine şarkı şemasına az çok benzer formdaki bestelerinin adıdır.
Tevşih, bir Türk Din Musiki formu olarak “Hz. Peygamber (s.a.s.)'in doğumuna dair methiyeleri terennüm eden, bilhassa mevlit ve miraciye bahirleri arasında okunmak üzere bestelenen eserlerdir.” Sözlükte “süslemek” anlamına gelen tevşih kelimesi dinî musikimizin en sanatlı formlarından birisi olmuştur.
Türklerin İslam kültür dairesi içerisine girmesiyle birlikte müzik kültürlerindeki en temel değişim müzik sisteminde olmuştur. Pentatonik ve Heptatonik ses sistemlerinin ardından makamsal müziğin Ön Asya'daki ve Anadolu'daki izleriyle tanışan Türkler bu alanda çok ileri giderek şaheserler yaratmışlardır.
Rock Müziğin Atası Olarak Kabul Edilen Hüznün Müziği Blues'un En Nadide 12 Şarkısı Favorilerinize Ekleyin. Blues müzik Rock müziğin atası kabul edilir.
Hac süresinin 30. Mü'minün süresinin 3. Lokman süresinin 6. Ayetleri gınanın (şarkı) haram olduğuna delalet eden ayetlerden bir kaçıdır. Bu ayetlerde var olan "kavl-i zur", "lehiv", ve "lagıv" kelimelerinin tefsirinde imamlar (a.s.) şöyle buyurmuşlar: bu kelimelerden maksat; gına (şarkı) dır.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Böyle olunca nağmeli olması bir kenara Allah'ın, insanların iletişim kurabilmeleri için yarattığı kadın sesi bile erkeğe haram kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri