Kullanılan plastiğin esnekliğine ve kırılma direncine bağlı olarak da ekranları kıvırabiliyorlar. Şu anda kullanılan telefonların çoğu OLED ekran kullansa da en üst tabakaya ekranı darbelerden ve sudan koruyacak bir cam ekliyorlar. Bunun sebebi OLED ekranların su ile temas anında yapısının bozulmasıdır.
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
Yani benzer kullanımda OLED ekranlar 2 senede hata vermeye başlarsa IPS LCD'ler 4-5 sene de aynı hatayı verecektir. Zaten bir telefonun kullanım ömrünün de maksimum 4-5 yıl olduğunu göz önünde bulundurursak, IPS LCD ekranlı telefonları kullananlar için sorun yok diyebiliriz.
OLED ekranlar, güneş ışığına dayanıklı ve daha geniş bir izleme açısı sunarlar. Ayrıca, OLED ekranlar, daha az enerji tüketir ve daha hızlı tepki süresine sahip olabilirler. Küçük yapıdadırlar bu sebeple akıllı telefonlar, televizyonlar, tabletler ve diğer araçlarda yaygın kullanılırlar.
LCD ve LED gibi bir ekran teknolojisi olan OLED, ışık kaynağı ile birlikte renk dizilimini de kontrol eder. Böylece her piksele uygun parlaklık ve tonda ışık aktarımı sağlanır. OLED ekrana sahip cihazlar daha az enerji tüketir. Bu sayede kullandığınız OLED teknolojisi ürünlerle kolayca enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor. DxOMark ayrıca çeşitli cep telefonu modellerinin yenileme hızlarını ve PWM frekanslarını da listeledi.
Karanlık bir odada, OLED TV en iyi performansı gösterirken, LED TV'ler ise daha aydınlık ortamlarda OLED TV'leri gölgede bırakır. Doğrudan karşılaştırıldığında, LED TV'lerin parlaklık konusunda kesin olarak üstün olduğunu söyleyelim.
Başka bir karakteristik özellikleri ise uzun süre kullanıldıklarında veya bazı aşırı şartlar altında kullanıldıklarında (ör. yüksek parlaklıkta çalışan ekranda yüksek kontrast içeren bir görüntünün uzun süre sabit kalması halinde) "Görüntü yapışması" veya "Görüntü yanması" (burn-in) oluşabilir.
Su ile temas eden OLED ekran direkt olarak hasar alır. OLED ilhamı ile üretilen AMOLED maalesef yeniliğin verdiği incelikle oldukça kırılgan bir yapıda.
OLED (organic light-emitting diode), “organik ışık yayan diyot” anlamına gelir. OLED, günümüzdeki en iyi ekran teknolojileri arasında yer alır. OLED ekranlı cihazlar, kullanıcısına gerçek tonlara en yakın renkleri sunarak görsel kaliteyi üst düzeye taşır.
OLED TV'lerin ömrü ne kadar? OLED TV'lerin yıllarca dayanmasını bekleyebilirsiniz. Korea Times, 2016'da LG OLED TV'lerin 100.000 saatlik kullanım süresi sunduğunu iddia etmişti (sürekli olarak 11 yıl kullanım).
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
Eğer ekran hiç açılmamış gibi görünüyorsa, orijinal bir OLED ekranınız var demektir. Öte yandan, en ufak bir gri veya beyaz fark ederseniz bu ekranın orijinal olmadığını gösterir. OLED ekranlar keskin siyah pikseller üretebilir ve diğer ekran türlerine göre daha yüksek piksel yoğunluğuna sahiptir.
- Ekranı temizlediğinizde, güç kablosunu çıkarın ve yumuşak bir bezle tek bir yöne doğru silin. Eğer çok kuvvetli silerseniz, çatlak ya da hasara neden olabilir. - Elle temizlemek için, ekrana nefes verin ve silin. Sprey sıkmayın ya da ıslak bezle silmeyin.
cep telefonu, akıllı saat, televizyon gibi elektronik cihazlarda kullanılan oled panellerinin tamamında yanma riski vardır. tabi kullanım senaryosu ve kullanım miktarı da etkili bu durumda. kısaca 1 yıl yada 10 yıl eninde sonunda yanık olacak.
OLED ekranlarda görüntü, çok sayıdaki organik filmden elektrik akımının geçmesi ile oluşan parlamadan oluşmaktadır.
OLED yanığı uzun süre kullanımdan sonra ortaya çıkan bir arızadır. Bu arıza panelde oluşan lekeler ile meydana gelir. Özellikle ekranlarda kanal logoları, ya da telefonlarda kırmızı simgeler halinde kendini gösterir. Ayrıca cihazımızın ekranına da oldukça zarar veren bir durumdur.
Benzer ekran büyüklüğüne sahip iPhone 11 Pro için de ekran değişimi ücreti 10168 TL. Bu fark elbette ekranların maliyetinden kaynaklanıyor; iPhone 11, LCD teknolojili bir ekrana sahip.
Kırılmaz cam sayesinde düşme ya da çarpma gibi durumlar görüldüğünde koruyucu ekran telefonunuzun ekranını maksimum seviyede korur. Özellikle günlük hayatınız ya da iş tanımınız gereği daha gelişmiş bir cep telefonuna ihtiyaç duyup aldığınızda bunu uzun süre kullanmak istersiniz.
AMOLED yanığı her AMOLED panelde görülmeyebilir. Tam olarak oluşumu özellikle cihaz şarjda ve yüksek sıcaklıktayken oluşur. Ayrıca full parlaklıkta kullandığınızda da geçici sürede oluşmalar meydana gelebilir ancak genellikle parlaklıkla ilgili olanlar ekranı kapattıktan 5-10 dakika sonra kendiliğinden düzelir.
"Karanlık" kısmına dokunun ve karanlık modu etkinleştirin. Bu ayarı etkinleştirdiğiniz zaman sistem uygulamarının arka planı siyah renge bürünür. Bu olay AMOLED yanığını engellemenin en etkin yoludur. Sistem uygulaması olmayan diğer uygulamalarda ise karanlık mod ayarı ayrıca olabilir veya olmayabilir.
Yanma sorunu LCD ve LED ekranlarda da yaşanır ancak kalıcı bir hasara dönüşmesi, plazma ekranlara göre daha uzun zaman alacaktır. LCD ve LED ekranlarda görüntünün "takılması" gibi ayrı bir sorun daha yaşanır. Bu, genellikle geçicidir ve kalıcı hale gelmez.
OLED Televizyonlar: En İyi Görüntü Kalitesi
OLED (Organik Işık Yayan Diyot) televizyonlar, en yüksek görüntü kalitesine sahip televizyonlardır. OLED teknolojisi, piksellerin kendi kendini aydınlatması sayesinde daha canlı renkler ve daha derin siyahlar sağlar.
Kodak şirketi tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. OLED'ler çoğunlukla düz ekran için kullanılmaktadır. LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır. Normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşmıştır.
Tüm büyük firmalar, OLED TV üretimi için böyle başka bir firmanın teknolojisine ihtiyaç duyunca, fiyatlandırma konusunda da oldukça kısıtlanmış oluyorlar. Yani kısacası, OLED fiyatlarının düşmeme sebebi, bu teknolojiyi sadece tek bir firmanın üretmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri