Başka bir karakteristik özellikleri ise uzun süre kullanıldıklarında veya bazı aşırı şartlar altında kullanıldıklarında (ör. yüksek parlaklıkta çalışan ekranda yüksek kontrast içeren bir görüntünün uzun süre sabit kalması halinde) "Görüntü yapışması" veya "Görüntü yanması" (burn-in) oluşabilir.
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
OLED yanığı uzun süre kullanımdan sonra ortaya çıkan bir arızadır. Bu arıza panelde oluşan lekeler ile meydana gelir. Özellikle ekranlarda kanal logoları, ya da telefonlarda kırmızı simgeler halinde kendini gösterir. Ayrıca cihazımızın ekranına da oldukça zarar veren bir durumdur.
Ekran yanması nasıl meydana gelir
Fosfor tabanlı elektronik bir ekran üzerinde resim yazı ya da herhangi bir şekil uzun süre değişmeden kalırsa renk fosforları olması gerekenden fazla ısınırlar. Bu ısınma ekran üzerinde o uzun süreli yanmayı sağlayan resmin ya da şeklin lekesini bırakır.
İlgili 15 soru bulundu
"Karanlık" kısmına dokunun ve karanlık modu etkinleştirin. Bu ayarı etkinleştirdiğiniz zaman sistem uygulamarının arka planı siyah renge bürünür. Bu olay AMOLED yanığını engellemenin en etkin yoludur. Sistem uygulaması olmayan diğer uygulamalarda ise karanlık mod ayarı ayrıca olabilir veya olmayabilir.
Yanma sorunu LCD ve LED ekranlarda da yaşanır ancak kalıcı bir hasara dönüşmesi, plazma ekranlara göre daha uzun zaman alacaktır. LCD ve LED ekranlarda görüntünün "takılması" gibi ayrı bir sorun daha yaşanır. Bu, genellikle geçicidir ve kalıcı hale gelmez.
Düzensiz renkler ve renk geçişleri, parlaklık veya 'hayalet' bir görüntü yanma belirtileridir. LCD panellerde de benzer sorunlarla karşılaşılabilir, ancak bunlar LCD'nin arka ışığının ve renkli matris tasarımının doğası gereği çok daha nadirdir.
cep telefonu, akıllı saat, televizyon gibi elektronik cihazlarda kullanılan oled panellerinin tamamında yanma riski vardır. tabi kullanım senaryosu ve kullanım miktarı da etkili bu durumda. kısaca 1 yıl yada 10 yıl eninde sonunda yanık olacak.
Yanık Nedir? Isıya maruz kalma sonucu meydana gelen doku bozulmasına yanık denir. Genellikle sıcak su veya buhar temasıyla oluşur; sıcak katı maddelerle temas, asit/alkali gibi kimyasal maddelerle temas, elektrik akımı etkisi ya da radyasyon nedeniyle de oluşabilir.
Yani benzer kullanımda OLED ekranlar 2 senede hata vermeye başlarsa IPS LCD'ler 4-5 sene de aynı hatayı verecektir. Zaten bir telefonun kullanım ömrünün de maksimum 4-5 yıl olduğunu göz önünde bulundurursak, IPS LCD ekranlı telefonları kullananlar için sorun yok diyebiliriz.
OLED TV'lerin ömrü ne kadar? OLED TV'lerin yıllarca dayanmasını bekleyebilirsiniz. Korea Times, 2016'da LG OLED TV'lerin 100.000 saatlik kullanım süresi sunduğunu iddia etmişti (sürekli olarak 11 yıl kullanım).
Karanlık bir odada, OLED TV en iyi performansı gösterirken, LED TV'ler ise daha aydınlık ortamlarda OLED TV'leri gölgede bırakır. Doğrudan karşılaştırıldığında, LED TV'lerin parlaklık konusunda kesin olarak üstün olduğunu söyleyelim.
LCD ve OLED ekranlar titreme etkisine sahip
Araştırmaya göre insan gözünün titreme hassasiyeti 250 Hz civarında devreye giriyor ve bu nedenle de OLED ekranlar sayesinde gözler daha çabuk yoruluyor. DxOMark ayrıca çeşitli cep telefonu modellerinin yenileme hızlarını ve PWM frekanslarını da listeledi.
Kodak şirketi tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. OLED'ler çoğunlukla düz ekran için kullanılmaktadır. LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır. Normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşmıştır.
ekran yanması yapmasın istiyosanız QLED almanız lazım. QLEDlerde ekran yanması olmaz.
LG bu tip TV'lerinde webOS 3.5 arayüzü ile hızlı ve kolay Smart TV deneyimi sunmaya çalışıyor. 65 inçlik W7 modelinin 2,57 milimetre kalınlığındaki OLED paneli, özel tasarlanmış manyetik aparatı kullanılarak doğrudan duvara asılıyor. Bu sayede TV ve duvar arasındaki boşluk ortadan kalkıyor.
OLED TV logo yanığını geçirmek için, üreticinin kalite kontrolünü güçlendirmesi ve kullanıcıların da dikkatli bir şekilde kullanmaları gerekiyor. Ayrıca, zaman zaman logo yanığının giderilmesi için, ekranın değiştirilmesi gerekebilir.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
AMOLED ekranlardaki ışık yayan pikseller (veya diyotlar), zaman içinde tutarlılıklarını kaybederler. Bu kısmen piksellerin aynı oranda zayıflamamasından kaynaklanmaktadır. Navigasyon ve durum simgeleri sürekli olarak ekranda gösterildiği için, öncelikle bu simgelerin bulunduğu alandaki pikseller eskir.
Her daim orta ve altı parlaklıkta kullanırsanız (zaten genelde yeterli seviye budur) bir sorun olmaz.
genellikle amoled ekranlarda görünen, sık kullanılan uygulamaların sabit ikonlarının ekranda daimi leke bırakması olayı.
Oyun oynamaya devam edersen ekrandaki yanık daha da artar. Bu durumda herhangi bir dokunmatik sorunu olmaz. Ekran cevirmeyi acarak her oldugunuzde ekrani cevirerek bundan sonraki olusumu bi nebze azaltabilirsiniz.
Görüntü tutma ("gölge kopya oluşturma" veya "yanma" olarak bilinir), hareketsiz bir görüntünün ekranınızda çok uzun süre tutulması halinde ekranın bu görüntüyü tamamen silememesi sonucunda oluşur. "Gölge" veya görüntünün silik bir hali ekranda kalır.
Şirketin ekran yanması yaşanan telefonları garanti kapsamına aldığına dair birçok örnek bulunmaktadır. Bu şaşırtıcı değil zira sorunun ortaya çıkmasının ana sebebi genellikle ekranın teknolojik yapısı oluyor. Zira IPS ekranlarda aynı ortam koşullarında çoğunlukla ekran yanması problemi ile karşılaşılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri