Kodak şirketi tarafından geliştirilmiş bir teknolojidir. OLED'ler çoğunlukla düz ekran için kullanılmaktadır. LCD teknolojisine alternatif olarak sunulmaktadır. Normal operasyonda düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşmıştır.
Sony, LG, Philips, Samsung, Vestel gibi öncü markaların iddialı OLED TV'lerinin sunduğu ayrıcalıklı görüntü kalitesi için LED TV'lerden bir miktar daha yüksek bütçelere ihtiyaç var.
Philips Aydınlatma, Lumiblade markası altında OLED aydınlatma panelleri üretiyor. Şu anda, Universal Display Corporation, OLED teknolojisi ile ilgili patentlerin çoğuna sahiptir.
Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, bugün şimdiye kadar ürettiği en büyük OLED TV modelini tanıttı. Samsung, S90C OLED TV ailesine 83 inç boyutunda bir model eklediğini duyurdu.
SID (Society For Information Displays), 2023 yılının en iyi ekran ödülünü Samsung'a verdi. Ödüllü QD-OLED ekran özellikleri ile neler sunuyor? Samsung'un QD-OLED panelleri, daha yüksek renk hacmi, daha yüksek ışık ve parlaklık sayesinde pek çok ödül aldı.
İlgili 32 soru bulundu
Panel ömrü daha kısadır. Yapılan araştırmaya göre OLED TV'lerin panel ömrü ortalama 15.000 saat iken standart bir LED TV 100.000 saattir.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
S-IPS panel, IPS panelin iyileştirilmiş versionudur, LGE'nin kullandığı. LG ; dünya klasındaki teknolojide olan S-IPS panellerin dünya üzerinde çoğunu üretmektedir. Genel olarak, S-IPS ,VA panelin benzeri olarak söylenir, ancak çoğu uzman, S-IPS panel geniş izleme açısı ve daha hızlı tepki hızına sahip olduğunu söyler.
OLED ve QLED, günümüzde televizyon teknolojilerinin en popüler iki türüdür. OLED, organik hafıza teknolojisini kullanırken, QLED, kuantum nokta teknolojisini kullanır. Her iki teknoloji de yüksek görüntü kalitesi sunarken, OLED QLED farkı, seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken faktörlerdir.
QD-OLED paneller için LG'den tedarik sağlayacak
Bununla birlikte dünyanın tek OLED panel üreticisi LG ile anlaşan Samsung'un, panel tedariğine başladığı ve ilk televizyonlarını Temmuz ayında piyasaya süreceği bildiriliyor.
Güney Kore'nin önde gelen iki teknoloji firması LG ve Samsung, global pazarda da birbirlerine göre mi hareket ediyor? Bilindiği üzere Samsung ve LG, aynı topraklardan çıkma iki dünya markası. Teknoloji dünyasına adına önemli işler çıkaran bu iki firma, genel anlamda ezeli bir rekabetin de iki kutbunu oluşturuyor.
Üretim tesislerinde birçok sorunun çıktığı ve sorunlu ürünlerin atıldığı biliniyor. OLED TV'lerin ömrü ne kadar? OLED TV'lerin yıllarca dayanmasını bekleyebilirsiniz. Korea Times, 2016'da LG OLED TV'lerin 100.000 saatlik kullanım süresi sunduğunu iddia etmişti (sürekli olarak 11 yıl kullanım).
OLED ekranların patenti kime ait...
Önemli OLED patent sahipleri Eastman Kodak (NYSE:EK), Sumitomo Chemical (Cambridge Display'i satın aldıktan sonra) ve Universal Display'dir (NASDAQ:PANL).
OLED Televizyonlar: En İyi Görüntü Kalitesi
Bunun yanı sıra, OLED televizyonlar, diğer televizyonlara göre daha hızlı tepki süresine sahiptir. Bu da hareketli sahnelerde daha az bulanıklık ve bulanıklık olmadan daha net görüntüler elde edilmesini sağlar.
En iyi Led televizyon tavsiyelerine gelecek olursak; Vestel, Samsung, Toshiba, Axen, Philips, LG yüksek çözünürlük, büyük ekran, dayanıklı gövde özellikleriyle öne çıkan Led tv markaları olarak biliniyor.
Bir OLED monitör, bir arka ışığa güvenmek yerine tek tek pikselleri aydınlattığından, bu pikseller tamamen kapatılabilir ve bu, saf siyah bir renk ve beyazla daha yüksek bir kontrast üretir. LED monitörlerdeki arkadan aydınlatma, ışığı tamamen engelleyemeyecekleri anlamına gelir.
LG ve Samsung firmaları kendi geliştirdikleri teknolojiyi belirtmek adına, var olan kısaltmanın başına bir harf ekleyerek üst segment televizyonlarını satışa sunuyor. LG'nin amiral gemisi televizyonları OLED ismini alırken Samsung en üst seviye televizyonlarına QLED adını veriyor.
cep telefonu, akıllı saat, televizyon gibi elektronik cihazlarda kullanılan oled panellerinin tamamında yanma riski vardır. tabi kullanım senaryosu ve kullanım miktarı da etkili bu durumda. kısaca 1 yıl yada 10 yıl eninde sonunda yanık olacak.
AMOLED ekranlar, OLED ekranlardan daha fazla kontrol imkanı sunar ve daha fazla renk ve parlaklık seçeneği sunar. AMOLED ekranlar, her pikselin ayrı ayrı aydınlatılmasına olanak tanır ve bu sayede siyah rengi daha koyu ve renkleri daha canlı sunarken OLED ekranlarda bu mümkün değildir.
Sony'nin Yeni OLED TV'si LG Panel Kullanıyor
LG Electronics ve LG Display iki ayrı şirket. Yani birisi teknolojisini geliştirip diğerlerine satabiliyor. Böylelikle rakipleriyle direkt olarak bir yarış içerisinde olmamış oluyor.
Samsung, QD-OLED gibi yeni teknolojileri öne çıkarmasına rağmen TV'lerinin büyük çoğunluğunda hala geleneksel LCD panellere yer veriyor.
Oled panel TV alacaksanız tercihiniz Sony ya da LG olmalı.. Philips zaten LG den alıyor.
Bazen hareketli görüntülerde OLED pikseller kendini geç yeniler. Bu nedenle ekranda birkaç saniyeliğine eski görüntünün izleri kalabilir. Bu yanma sorunu değil teknik bir kısıtlamadır ve kendiliğinden geçer. Burn-in ise ne yazık ki kalıcıdır.
OLED (organic light-emitting diode), “organik ışık yayan diyot” anlamına gelir. OLED, günümüzdeki en iyi ekran teknolojileri arasında yer alır. OLED ekranlı cihazlar, kullanıcısına gerçek tonlara en yakın renkleri sunarak görsel kaliteyi üst düzeye taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri