İlgilendiğiniz markayı sorgulamak için https://online.turkpatent.gov.tr/trademark-search/pub/trademark_search adresinde yer alan formu kullanabilirsiniz. Bu formu kullanarak; marka adı, başvuru sahibi, başvuru tarihi gibi bir çok kriter ile arama yapabilirsiniz.
Marka tescili sorgulama işlemlerine Türk Patent Enstitüsü bakmaktadır. Bu kurumun online sitesine girerek işlemler bölümünden marka tescili sorgulama yapabilirsiniz. Markasının tescillenmesini bekleyen kişiler resmi evraklarıyla ilgili takipleri bu alandan yapabilirler.
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerinde patent numarasının belirtilmiş olmasıyla anlaşılır. Böyle bir ibare yoksa patent veritabanları kullanılarak ürünün patentli olup olmadığı tespit edilebilir. Bir ürün üzerinde patent numarasının belirtilmesi, istemeden oluşabilecek patent ihlali durumlarını önleyecektir.
Marka, bir teşebbüsün mal ve hizmetlerinin başka bir teşebbüsün mal ve hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan her türlü kelime ve işareti ifade eder. Marka hakkı, tescil edilebilen haklardandır.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
İlgili 19 soru bulundu
Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Fakat tescil, marka kullanmak için bir şart değildir. Bir kişi marka olarak kullanmak istediği işareti seçip kullanmaya başlayabilir. Kişi markayı kullanmak suretiyle sunduğu mal veya hizmetler bakımından ayırt edici, meşhur ve maruf hale getirirse tescilsiz markanın korunması da mümkündür.
Sahibi tarafından izin verilmemiş bulunan tanınmış işaretler, dini değer ve sembolleri içeren işaretler ve kamu düzenine ya da genel ahlaka aykırı işaretler marka olarak tescil edilemez.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
Aynı şey mi, farklı mı? Kesinlik aynı değiller; marka tescili tüketiciyi yönlendirmek üzere ticari mal veya hizmetlerde kullanılan işaretin belgesi, patent ise yeni olan bir buluşlara verilen belgedir. Markalar, marka tescili ile; buluşlar ise patentle korunurlar.
Marka ve Patent Tescil işlemlerinin yapılabilmesi için şahıslar ve kurumlar e-Devlet sistemini kullanılabilir.
Marka konusu değerin sınıfında bulunan diğer tescilli markalarla karşılaştırılması markanın sorgulanması işlemidir.
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
marka tescil edildikten sonra her türlü Hukuki veya cezai talepte bulunulabilir. marka tescil edilmesi sonrası sahibine, tek başına kullanma hakkı veren ve bu yönüyle üzerinde ekonomik olarak yararlanma hakkı sağlayan bir belgedir.
Marka Tescil Sorgulama Nasıl Yapılır ? Online marka sorgulama Türkiye Patent Enstitüsü çevrimiçi araştırma uygulamasından TPE Marka Sorgulamatakip edebiliriz. Karşınıza çıkan formu doldurarak ulaşmak istediğiniz yere gelebilirsiniz. Online başvurusu oturmuş olduğunuz yerden kolaylıkla yapabileceğiniz bir işlemdir.
Marka tescili marka işaretinin (logo vb.) yasal olarak güvence altına alınmasıdır. En temel amacı markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Marka tescili sayesinde marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz.
Marka Tescil Başvurusu için başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması marka başvurusu için yeterlidir. Ticari olarak henüz bir girişiminiz olmasa bile şahıs olarak marka tescil başvurusu yapabilirsiniz.
Buluşunuzun patentini almazsanız, teknolojiyi lisanslama, satma veya transfer etme olanakları ciddi şekilde engellenecektir; gerçekten, fikri mülkiyet (patent) hakları olmadan, teknoloji transferleri imkânsız değilse de zor olurdu.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
C işareti, diğerlerinden daha farklı olarak kullanılmaktadır. Bu sembol, eser niteliğinde sayılan ürün ve hizmetler için kullanılmaktadır. İşaret anlamını “copyright” kelimesinden almaktadır. Bu işaret için 'telif hakkı simgesi' de denilebilir.
Markanızın tescili size, ilgili markanızın tescili kapsamındaki mal ve hizmetler için, izniniz olmadan her türlü kullanımını engelleme hakkı verir. Marka sahibi olarak markayı bizzat kendiniz kullanabileceğiniz gibi, başkalarına da lisans sözleşmesi yoluyla kullanım izinleri verebilirsiniz.
Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler. Şahıs şirketleri, ismen “şirket” olarak adlandırılırsa da kural olarak hukuki bakımdan “şirket” değillerdir. Tüzel kişilik sahibi olmadıkları için, marka başvurusunun “gerçek” kişi olarak yapılması gerekir.
Tescilsiz bir marka, sahibi tarafından başkasına devir edilemez ve lisans hakları verilemez. Tescilsiz bir markanın taklit edilmesi durumunda, taklitçilere karşı dava açmak çok zor bir iştir.
Değerleme neticesinde ortaya çıkan markanın değeri, sermaye olarak ana sözleşmede yer alacaktır. Markalar tescilli olabileceği gibi tescilsiz de olabilir. Hem tescilli hem tescilsiz markalar sermaye olarak konulabilir. Bununla birlikte markaların değeri dinamik ve değişkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri