Neden Söylenir Ve Türkçe Anlamı Müslümanlar ölüm, deprem, musibet, üzüntülü veya sıkıntılı bir haber aldıklarında “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” demeleri buyrulmuştur.
Bu dua, Kuran'da Bakara Suresi'nin 156. ayetinde geçmektedir. Bu cümle bir Müslüman tarafından genelde can kayıplarında okunmasıyla beraber, açlık anında, mal kaybında, sevinilen durumlarda, nimetlere şükür ederken ve insanlarla sohbet ederken de kullanılır.
Allah'tan gelindiğine ve yine dönüşün Allah'a olacağı” anlamını içerir. Ümmü Seleme (ra) rivayet edildiğine göre; Peygamber Efendimiz, “ kim bir sıkıntıya düşer de “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” derse; Allah-u Teala, onu uğradığı sıkıntıdan dolayı ödüllendirir ve daha hayırlısını verir” şeklinde müjdelemiştir.
İNNA LİLLAHİ VE İNNA İLEYHİ RACİUN(اِنَّا لِلّٰهِ وَاِنَّٓا اِلَيْهِ رَاجِعُونَؕ )
“İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” cümlesi Arapça bir cümledir. Aslında bu cümle Kur'an-ı Kerim'de bulunan Bakara suresinin 156. ayetinde bulunuyor. Bu nedenle bu cümle bir ayet sözüdür. Herhangi bir musibete karşı okunur ve koşulsuz şekilde Allah' a teslimiyeti içerir.
İlgili 30 soru bulundu
“İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” da dua olarak söylenen ayetlerden biridir. Allah'tan gelindiğine ve yine dönüşün Allah'a olacağı” anlamını içerir.
Bakara Suresi 155-157.
İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raci'un(Şüphesiz Biz Allah'tan Geldik ve Şüphesiz Dönüşümüz O'nadır) Yazılı Hat Sanatlı Erkek Gümüş Yüzük.
Allâhümme'curnî fî musîbetî ve ehliflî hayran minhâ. Anlamı: "Biz Allah azze we celle'ye aidiz ve ancak O'na döneceğiz. Bana bu musibetim icin ücret ver. Ve bana bunun arkasından daha hayırlısını ver'' de.
Sözlükte “geri dönme, yapılmakta olan bir işi, bir davranışı terketme” anlamındaki rücû' kökünden türeyen istircâ' musibete uğrayan, özellikle bir yakınını kaybeden müminin Bakara sûresinin 156. âyetinde geçen, “Şüphesiz biz Allah'a aidiz ve muhakkak ki O'na döneceğiz” meâlindeki kısmı okuyup bu inancına uygun bir ...
“(Ey insanlar!) Sizi topraktan yarattık, (ölümünüzle) sizi oraya döndüreceğiz ve sizi bir kere daha oradan çıkaracağız.” İnsan bedeninin topraktan yaratıldığı; A. İmran 3/47; En'am 6/2, 73; Hicr 15/26; Kehf 18/37; Hac 22/5; Rum 30/20; Fatır 35/11; Saffat 37/11; Mü'min 40...
'innâ lillâh ve innâ ileyhi râciûn' Biz Allah'tan geldik, Allah'a döneceğiz. Peygamber Efendimiz (sav) konuşurken dinledim. Diyordu ki: "Herhangi bir kul sıkıntıya düştüğünde, biz Allah'tan geldik, Allah'a döneceğiz.
Bakara Suresi 156. ayeti - inna lillahi ve inna ileyhi raciun | Kuran ve Meali.
Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur. Kişinin öldüğünü ifade etmek için de "öldü, vefat etti" gibi ifadeler kullanılır.
Ölen hakkında, “Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun; Allah gittiği yerde utandırmasın; Allah taksiratını affetsin” gibi sözlerle dua edilir.
Ölüm döşeğindeki kişiye İslâmî terminolojide muhtazar, ölen kişiye meyyit denir. Ölünün defne hazır hâle getirilmesi için yapılan hazırlıklara techiz, ölünün yıkanmasına gasil, ölüyü yıkayana gassal, kefenlenmesine tekfin, musallaya ve namazdan sonra kabristana taşınmasına teşyi, kabre konulmasına defin denir.
Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder. Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir; kaldı ki Allah birçoğunu da bağışlar. Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir.
Musibet; TDK sözlük kayıtlarında, Uğursuz, ansızın gelen sıkıntı ve felaket olarak görülmektedir. Musibet sözcüğü Arapça kökenlidir ve Türkçe isabet sözcüğünden türetilmiş bulunmaktadır. Yedi harften meydana gelen musibet kelimesi uğursuzluk anlamı taşımaktadır.
Bu âlimlere göre ecir daha çok faydalı işlere verilen karşılığı ifade eder. Ceza ister faydalı (iyi) ister zararlı (kötü) olsun bütün işlere verilen karşılık anlamına gelir. Sevapta ise sadece âhiret mükâfatı söz konusudur.
nereden geldiğimizin ve dönüşümüzün yine nereye olduğunun, asıl sahibimizin kim olduğunun bildirildiği ayettir. bilmek istemeyenlerin anlamaması da maalesef gerçektir. türkçe çevirisi "allah'tan geldik ve yine allah'a döneceğiz" şeklinde olup, anlam olarak benziyor gibi görünse de, türkçe halinden çok daha kıymetlidir.
"Ellezine izâ esâbethum musubetun , kâlû İNNA lillahi ve İNNA ileyhi raciun..." 2.Bakara Suresi 156... ( onlar kii , kendilerine bir musubet isabet ettiği zaman , BİZ muhakkakki Allah içiniz ve muhakkak O'na döneceğiz derler.) Her türlü musibet anında okunur.
Bakara Suresi (Arapça: سورة البقرة), Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur.
Allah'ı sayılı günlerde anın. İki günde (Mina'dan dönmek için) elini çabuk tutana günah yoktur, geri kalana (ve Mina'da üç gece durana) da günah yoktur. (Bunlar) Sakınan kimse içindir. Allah'tan korkun ve mutlaka O'nun huzurunda bir araya getirileceğinizi bilin.
İyi sayılan bir söz ve bir bağışlama, arkasından eziyet gelen bir sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, halîmdir. Ey iman edenler! Allah'a ve âhiret gününe inanmadığı halde malını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa çıkarmayın.
Eğer iman edip kendilerini kötülükten korusalardı, kuşkusuz Allah katından verilecek sevap daha hayırlı olacaktı; keşke bunun şuuruna varsalardı. Eğer onlar iman edip korunmuş olsalardı, elbette Allâh katından (verilecek) sevâp, (kendileri için) daha hayırlı olurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri