Ani kalp durmasında pulmoner emboli şüphesi varsa hastalara bu tedavinin verilmesinin Class IIa olduğu belirtilmektedir. Ayrıca hastaya beraberinde CPR yapılmasının bu tedavi için bir kontrendikasyon olmadığı belirtilmektedir.
CPR'a Devam Etmeme Kriterleri
-Hastanın SSS iyileşmesini maskeleyebilecek toksik bir maddeye maruz kalmadığı, -Kalp durmasından önce hipoterminin olmadığı durumlarda CPR'a devam edilmez. Ötenazi Yasağı: Tıbbi gereklerden bahisle veya her ne suretle olursa olsun, hayat hakkından vazgeçilemez.
Halktan kurtarıcılar CPR sırasında nabız kontrolü yapmamalıdırlar. Sternum (göğsün ortasındaki kemik) alt yarısına seri, ritmik basınç uygulanmasıdır.
Hepimizi ilgilendiren ilk yardım yöntemleri özellikle evde hasta bakan aileler için oldukça önemli ve ciddi bir konudur. CPR uygulaması kalbin ve solunumun aniden durması gibi acil vakalarda uygulanan yöntemlerin bütünüdür. Bu uygulama, kalp masajı ve suni solunum olarak da bilinmektedir.
Nabız yoksa defibrilatör varlığında hemen yapışkan pedler yapıştırılır ve ritm analizi yapılır. Eğer şahitli arrest değilse 5 tur kardiyopulmoner resüsitasyon yapılır ve sonra defibrilasyon yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Eğer Kalp Krizi geçiren kişinin Kalp Atışı yoksa; Kalp atışı alınana kadar hastaya Kalp Masajı yapılmalıdır.
Nabız Düşüklüğünün Belirtileri Nelerdir? Nabız düşüklüğü olan bir kişide kişinin bütün organlarına yeterli miktarda kan gidemeyeceğinden organlar yeteri kadar oksijen alamaz ve organlar dinlenemez. Bu durumda hastaların hemen hemen hepsinde genel bir yorgunluk ve çabuk yorulma hali vardır.
Şoklanabilir ritimdeki erişkin kardiyak arrest olgularında 3. şoktan sonra 1 mg IV (IO) adrenalin verilmelidir. İYD devam ettiği müddetçe her 3-5 dakikada bir 1 mg IV (IO) adrenalin verilmeye devam edilmelidir.
CPR, en basit şekilde hastanın ağzından hava üflenmesi (suni solunum) ve kalbinin bulunduğu bölgeye el ile baskı uygulanması yöntemi (kalp masajı) olarak açıklanabilir. Kişinin ağzından hava üflenmesiyle akciğerlerine hava gitmesi sağlanır. Göğüs kafesine baskı uygulanmasıyla da kalbin vücuda kan pompalaması sağlanır.
Hazırlayanlar: Kullanılan İlaçlar: Adrenalin:1mg, 3-5 dk da bir KPR süresince tekrarlanır (kilodan bağımsız).
Göğüs kompresyonları sert ve etkili bir biçimde yapılmalıdır. (Push hard, push fast). Kompresyon sayısı dakikada 100 ve kompresyon derinliği 1.5-2 inches(yaklaşık 4-5 cm) olmalıdır.
Dolaşım ve solunumun durduğu bir kişide yeniden geriye (yaşama) dönme şansı yapılacak erken zamanlı, etkili ve doğru canlandırma ile olur..Bu süreçte sıklıkla ilk 3-5 dk. lık dilimde yapılan CPR ile başarı şansı artacaktır.Sonraki geçen her 1 dk. yaşama dönme oranını % 10 azaltır!..
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Hastalarda saptanan KPR'a bağlı komplikasyonlar ise; 22 hastada (%9) göğüste rahatsızlık hissi olmuş 4 hastada (%2) ise yaralanma; 1 hastanın klavikula kırığı; 1 hastada kot kırığı, başka bir hastada şüpheli kot kırığı; 1 hastada ise KPR'yi başlatmak için hastayı yere çeken kişinin neden olduğu kalça kırığı.
Bu tip hastalarda, Adrenalin; 3. şoktan sonra, kompresyondan ise önce uygulanır. Sonrasında her 3-5 dk da bir uygulanmaya devam edilir.
Adrenalin ayrıca, kalp durması gelişmemiş olan kardiyojenik şok ve dirençli kollapsı olan hastalarda vazopressör yanıtın sağlanmasında da yararlıdır.
KARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON (CPR) Adrenalin: Adrenalin CPR'da ve bradikardide en yararlı temel ilaçtır. ** 1/1000 lik amp. Adrenalin 1/10 sulandırılır.
Onun için kalp ve/veya solunumun durması durumunda hastaya müdahale 3 dakika içinde yapılmalıdır. Bu altın kıymetinde değerli olan 3 dakika içinde çoğunlukla tıbbi destek veya ekip olmayacağı için bu müdahaleler o sırada orada bulunan kişilerce, yani sizler tarafında yapılmalıdır.
Gözbebekleri büyür, Vücut sıcaklığı azalır Refleksler kaybolur Deri kül rengi olur ve morarır. Kalp masajı :Duran kalbe uygulanır ve ilk 4-6 dk içinde yapılmalıdır. Çalışan kalbe, kalp masajı yapılmaz, aksi takdirde kalbin durmasına neden olur. Kalp masajı için hasta sırt üstü sert bir zemin üstüne yatırılır.
Kişinin kalbinin üzerine sağ el, elin üzerine de sol el konulur. Dirsekler bükülmeden dik bir şekilde baskı uygulanır. Bu baskı göğüs kafesini ortalama 4 cm içeriye doğru bastırmalıdır. Bu basınç devam eder bir şekilde kalp atışı alana kadara uygulanır.
İlk olarak fiziksel aktivite doğal olarak kalp atış hızınızı artırabilir. Egzersiz yaptığınızda kalbinizin daha fazla oksijen ve besin maddesi pompalaması gerekir bu da nabzınızın yükselmesine neden olur. Ayrıca stres, anksiyete ve heyecan gibi duygusal durumlar da nabzın yükselmesine sebep olabilir.
Bradikardi kalp hızının 60 altında olmasıdır ancak şikâyetler genelde kalp hızı 50'nin altında iken ortaya çıkar. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir ve müdahale etmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri