Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur. Meseleye sağlık ve çevre açısından bakılmalıdır. En uygun olanı gömmek ise gömülmelidir.
İstanbul. Veteriner Hekim Prof. Dr. Kürşat Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de hayvanların gömülmesine ilişkin yasal bir altyapı bulunmadığını belirterek, insanların sahiplendiği hayvanlar öldüğünde herhangi bir yere, boş bir araziye gömebildiğini anlattı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın hayvan mezarlıkları ve ölü yakılma işlemine ilişkin görüşü ise şöyle: "Hayvan mezarlığı şeklinde bir uygulama İslami örf ve kültürümüzde bulunmamakta olup bu şekilde bir işlemin dinimizde yeri bulunmamaktadır.
Ölen köpeği gömmek için en uygun yerler genel olarak bakılacak olur ise, hayvanlar için özel olarak yapılmış olan hayvan mezarlığı olacaktır. Hayvan mezarları, ölen hayvanların hem gömüldüğü yerinde mi olması hem de etrafa bakteri, virüs, mikrop gibi herhangi bir şey saçmaması amacı ile yapılmış olan yerlerdir.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Bütün evcil hayvanlar için geçerli olan gömme şekli, her zaman için yarım metreden daha derin bir mezardır. Bu durum tamamen halk sağlığı açısından son derece önemli bir meseledir. Yani bir kedi ölüsünü ortalık yerde bırakamazsınız. Kediyi öldükten sonra mutlaka ama mutlaka uygun bir yere gömmeniz gerekir.
Evcil hayvanınız öldüğünde evcil hayvanınızın cenazesiyle ilgilenecek duygusal ve fiziksel gücü kendinizde bulamazsanız, İstanbul Pet Mezarlığını arayarak defin ve mezarlık hizmeti alabilirsiniz.
Ruh baki kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde baki kalacaktır. Süleyman (as)'ın Hüdhüd'ü, Salih (as)'ın devesi, Ashab-ı Kehf'in köpeği hem ruhu hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.
"Evcil hayvanınızın yakınınızda olduğunu ve sizin için değerli olduğunu biliyorum. Kaybınız için çok üzgünüm. Umarız diğer evcil hayvanlarınız bu zor dönemde size bir teselli kaynağı olur.” Her zaman başka bir evcil hayvan alabilirsin.
Karabük Müftüsü Halil Bektaş ise İslam'da hayvanlar için mezarlık geleneğinin olmadığını, hayvanların günahının olmamaması nedeniyle dua edilmesine gerek olmadığını açıkladı.
Hayvanlara Fatiha. okunmaz. Fatiha Kur'ân'dır, hayvanın ruhuna Fatiha. okumak Kur'ân'a saygısızlıktır.
“Evet, onlara rahmet dilemek, onlar için istiğfâr etmek, vasiyetlerini yerine getirmek, akrabaları ile ilgilenip onlara karşı üzerine düşeni yapmak, dostlarına hürmet edip ikramda bulunmaktır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 130 [5142]; İbn Mâce, Edeb, 2 [3664]) şeklinde cevap vermiştir.
Ölen yabani hayvanlar yahut evcil hayvanlarımızı ne yapmamız gerekir, dinen sünnet nedir, gömmek/başka hayvanlara yedirmek vb.? Bu konuda dini bir emir veya yasak yoktur.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir. Esas itibariyle ruhun kendisi bakidir, ölmez, yok olmaz, bozulmaz. Ruhun geçici olarak misafir olduğu vücut ise ölür, dağılır.
Mahşerde iki sınıf mahluk diriltilecek, hesaba çekildikten sonra sonra cennete yahut cehenneme sevk edileceklerdir.. Bunlar insanlar ve cinlerdir. ayeti, hayvanların da mahşer meydanına çıkarılacaklarını haber vermektedir.
Gürbüz Aksoy, medyanın “İşte Cenab-ı Hakk'ın hayvanlara yerleştirdiği muhteşem sistemin ayrıntıları” anonsuyla verdiği şu müjdeyi açıklıyor: Yapılan helal kesim sonucu hayvanın vücuduna yayılan ve morfinden 30 kat etkili olan beta endorfin hormonu sayesinde hayvanlar sakinleşmekte ve acı duymamakta.
Rüyada evcil hayvanın öldüğünü görmek maddi konularda rüya sahibinin rahatlayacağı üzerine yorumlanır. Diğer yandan iş hayatında bazı sıkıntı ve zorluklar yaşamasına rağmen, bunların üstesinden geleceğine dair delalet eder. Böylece iyi bir maddi kazanç ile iyi yerlere geleceğini işarettir.
evcil bir hayvanım öldüğünde (bkz: başın sağolsun) , (bkz: allah rahmet eylesin) tarzı taziye mesajları alıyorum. çok garibime gitse de önemli olanın üzüntümü paylaşmak istemesi olduğunu için (bkz: dostlar sağolsun) ve (bkz: amin) diyerek cevap veriyorum.
Evcil hayvanınız yaşlı veya hasta ise ölmeden önce çocuğunuzla konuşmak onu ölüme hazırlar. Bu gerçeği çocuğunuza söylerken “Ölüm” kelimesini kullanın. Hayvanın “derin bir uykuya daldığı” ya da “gittiği” gibi kavramların kullanılması çocuğun “güvensizlik” hisssetmesine “uyku problemleri” yaşamasına neden olabilir.
CEVAP: Sahipli ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmesi ve hayvanların pasaportları teslim edilerek sistemden düşülmesi gerekmektedir.
Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
Ankara ölen evcil hayvanlar, sahipleri tarafından Gölbaşı ilçesindeki hayvan mezarlığında toprağa veriliyor. Yıllarca beraber yaşadıkları hayvanlarını kaybetmenin üzüntüsünü yaşayanlar, mezarı başında onları anarak teselli buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri