Kitab, Sünnet ve âdet-i İslâmiyet'te hatta hiç bir semâvî kitabta ölü için mevlid okutmak olmadığı gibi; ölen bir kimsenin her sene ölüm yıldönümünü anmak ve bu münâsebetle toplanmak da yoktur. Bu, ecnebîlerin âdetidir.”
Ölüye mevlit okumak tamamen zırvalıktır. Mevlit kutsal bir şey olmayıp Süleyman Çelebi'nin yapıtı olan ve Hazreti Muhammet'in doğumunu, yaşamını anlatan bir eserdir. Ölünün arkasından bunu okumanın bir mantığı yoktur.
Ölüleri hayırla anmak ve onlara dua etmek sünnette vardır. Fakat ölüler için mevlid okutup, yedinci , kırkıncı, elli ikinci geceleri tertip etmek İslâm'ın hangi hükmüne dayanır. Genellikle olarak Resûlullah`ın doğum günü yıldönümlerinde belli makam ve tegannilerle okunan övgü, gazel ve kasîdelerdir.
Günümüzde mevlid merasimleri düğünlerde, nişanlarda, sünnet düğünlerinde, cenazelerde ve benzeri dini organizasyonlarda sıklıkla okutulmaktadır. Mevlid okutmanın başlı başına bir ibadet olduğu sanılmaktadır ancak temelde İslami bir adet değildir. Günümüzde halen bu adet devam etmektedir. Mevlid Türkçe okutulmaktadır.
Mevlit okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlid okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir. Bu itibarla dinî bir zorunluluk olarak görülmediği sürece, evlerde veya camilerde mevlit okunmasında veya okutulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Dolayısıyla Mevlid-i Şerif bugünkü şekliyle yer yer İslam'ın en büyük günahı sayılan (Nisa [4] 48, 116) şirk tehlikesini içermekte, büyük bir bidat (dine katılan yenilikler) ve hurafe kaynağıdır.
Bu itibarla, dinî bir zorunluluk olarak görülmediği, anlam ve amacına uygun bir şekilde icra edildiği müddetçe mevlid okunmasının dînî-manevî duygular ve sosyal hayat açısından faydalı olduğu ve bu yönüyle salih ameller içerisinde değerlendirilebileceği söylenebilir.
Rüyada Mevlit Okutmak, Kalabalığı, Yemeği, Hazırlığı Görmenin ve Yapmanın Anlamı Rüyada mevlit okunduğunu görmek, iyi yürekli bir insan olunduğuna ve gelecekte hep iyiliklerle karşılaşılacağına işarettir. Bu rüya, çevrenizdeki insanların saygısını kazanacağınız anlamına gelir.
Mevlid-i şerif okunan belde ve evler Allah tarafından bereketlendirilir. Bu sayede kıtlık olmaz. Sebzeler, meyveler bereketli olur.
Ölüye mağfiret dilemek, hayırla anmak sünnettir. Fakat ölüler için mevlid okutup, 7, 40,52. geceleri tertip etmek İslâm'ın herhangi bir hükmüne dayanmamaktadır.
Cenazenin gömüldüğü kırkıncı gün “kırk mevlidi” okutulur. Ölünün gömüldüğü 52'nci gün mevlit ve Yasin suresi okutulur; o gün ölünün etinin kemiğinden ayrıldığına inanılmaktadır. Belli günlerde yapılan tüm uygulamalar ölünün öbür dünyada rahat etmesi, azap çekmemesi içindir.
Onlara dua, onlar için Allah'tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra - varsa vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-i rahmi ifa etmek, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmak.” cevabını vermiştir.
Fakat bunların içinde en çok tutulan ve okunanı Süleyman Çelebi merhumun 1409 yılında yazdığı "Vesiletü'n-Necât" isimli mevlid kitabıdır. Cevap 2: Vefat etmiş merhum için esas olan, arkasından hatimler okunması, varsa borçları verilmesi, akraba ve dostların sevaplar işleyip, ruhuna hediye etmeleridir.
Zikretmiş olduğumuz rivayetlerden de açıkça anlaşılacağı üzere vefat eden kimseler için dua ve istiğfarda bulunmak, onlar adına hayır-hasenât yapıp Kur'ân okumak/okutmakta herhangi bir beis yoktur.
Özel günlerde (sünnet töreni, hac dönüşü, asker uğurlama, bir ölümün 40. günü gibi) ve kutsal gecelerde, Muhammed'in doğumu, kutsal kişiliği, miracı gibi olağanüstü anlatı ve mitoslarla bezenmiş, gerçeküstü olayları anlatan edebî metinlerin makam ve usûl ile okunmasıdır.
Şafii mezhebinin hiç bir kitabında ölen kişinin ardında 7,40 ve 52. gece diye bir ibadet olmadığı gibi, Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ile onun ashabı, tabiin, teb-ü tabiin ve tüm mezhep kitaplarında da böyle bir ibadet biçimi yoktur. Hele mevlit ve yemek vermek hiç yoktur.
İşte Mevlidhan kültürü hakkında bilgiler. Bestelenmiş Mevlid metnini makamına ve usulüne uygun bir şekilde okuyan kişilere Mevlidhan (Mevlithan) denir.
"Niyet ettim Allah'ım Rebiulevvel ayında senin ve Peygamberimiz için yarınki orucumu tutmaya. Kabul eyle Ya Rabb'im." Kaza orucunu tutanlar ise şöyle söyleyebilir: "Niyet ettim Allah'ım kaza orucumu yarın Mevlit Kandili'nde tutmaya.
Gelin mevlidi düğünden sonra yapılır. Gelinin evinde normal mevlidinde olduğu gibi önce kuran okunur ardından yemek ve tatlı dağıtılır. Mevlidin amacı ise evliliğin hayırlı olması, iyi geçmesi, mutlu huzurlu olması, ağızlarının tadının kaçmaması için yapılır. Yöreden yöreye değişse bile mevlit bu şekilde yapılır.
Ölünün 7. günü pişi yapar ve çevreye dağıtırız. 40. ve 52. günlerin de ise cami de veya evde yemek dağıtırız. Cami de okutulan mevlitlerde; mevlüt şekeri, mevlit lokumu, gül suyu dağıtırız. Evde okutulan mevlütler de ise isme özel Yasin kitapları veya Kuranı Kerim dağıtırız.
İki saate yakın süren mevlit töreni, aşırlar, tekbirler, salavat-ı şerifeler, ilahiler ve bağışlanan dualar ile bitirilir. Namaz vakti geldiyse, namaz eda edilir. Ardından sofra bezleri açılır, sofralar kurulur, tava tava ya da tabak tabak sıcak pilavlar, yanında da helva misafirlere sunulur.
Mevlid okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlit okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir.
Ancak böyle bir ibadet karşılığında para almak, ya da vermek, câiz değilir. Fıkıhçılar, Kur`ân okuma karşılığında para alınması halinde. alınan ücretin alana haram olacağını ve ölünün bundan hiçbir fayda görmeyeceğini bildirmişlerdir.
Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kur'an'da yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri