Ölen kişinin kredi kartı, borcun yasal mirasçılara geçmesinden sonra da aynen devam eder. Ancak yasal mirasçılar ölen kişinin kredi taksitlerini erken ödeme yoluna gidebilir. Bu işlem neticesinde erken ödeme avantajlarından faydalanabilir.
Kredi kullanımında olduğu gibi, kredi kartı kullanımı için hayat sigortası yapılmamaktadır. Kredi kartı kişinin istediği zaman harcama yapmasına olanak tanıyan bir araç olduğundan mirasçılar kredi kartı borcunu da devralmaktadır. Bu nedenle vefat eden kişinin kredi kartı borçlarının silinmeyeceğini söyleyebiliriz.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Geri Ödenir mi? Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
Vefat eden kişinin kredi kartı borcu, mirasçılarına devrolur.
Kredi kullanan kişi öldüğünde, kalan kredi borcu sigorta tarafından karşılanır ve mirasçılar bu borçtan kurtulur. Ancak uygulamada sigorta şirketleri ödeme konusunda sorun çıkarmakta, bankalar da doğrudan mirasçılara başvurmaktadır. (İlginizi çekebilir: En iyi Avukat Nasıl Bulunur? )
İlgili 20 soru bulundu
Vefat eden kişinin hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak ödenecek tutar sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Kişinin hayat sigortası yoksa borç, vefat eden kişinin yasal varisine kalır.
Mirasçıların, miras bırakanın vergi borçlarından sorumluluğu 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu m.12'de düzenlenmiş olup ölüm halinde mükelleflerin ödev ve yükümlülükleri, mirası reddetmemiş yasal ve atanmış mirasçılarına hisseleri oranında geçecektir.
Oysa bunun çok kolay bir yolu var. Eğer vefat etmiş kişinin mirasçısı iseniz Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin (SBM) web sitesine girin. Kendi e-Devlet bilgilerinizle doğrulama yaparak vefat etmiş kişinin Hayat ve Ferdi Kaza Sigortası poliçelerine ulaşabilirsiniz.
Bu durumda kalan borç ödendikten sonra vefat eden kişinin ödemiş olduğu miktarın da mirasçılarına ödenmesi gerekir. Ancak, sigorta şirketleri ek sözleşme maddelerini gerekçe göstererek "ödenen kredi taksitlerinin" tamamını veya bir kısmını mirasçılara geri ödemeyebilir.
Turkcell, Vodafone ve Avea gibi GSM operatörü kuruluşlar da ölen kişiye ait telefon hatlarını mirasın paylaşımı gibi görüyor ve kapatmak için veraset ilamının alınmasını bekliyor. Veraset ilamı olmadan hattı kapatma yoluna gitmiyor.
Miras hukuku ölen kişinin borcu
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından müteselsilen ve şahsen mesul oluyorlar. Vergi borcu, murisin diğer alacak hak ve borçları ile birlikte mirasçılara geçiyor.
Kredili Hayat Sigortası, bireysel kredi kullanan müşterilerimizin yaşam kaybı veya tam ve daimi maluliyet durumunda kredi borcunu teminat kapsamında güvence altına alan sigortadır. Borç kapatıldıktan sonra varsa kalan tutar ailenize veya sevdiklerinize ödenir.
Sosyal Güvenlik Kurumu ise, ölen kişinin haksız ve yersiz bir şekilde bankadan veya bankamatikten çekilen parasını, sorumlulardan yasal faiziyle birlikte tahsil etmekte ve haklarında savcılıklara suç duyurusunda bulunmaktadır.
Hayat sigortasının kapsamadığı bazı durumlar vardır ve bu durumlarda ödeme yapmaz. Bu durum kişinin, halihazırda sahip olduğu hastalık dolayısıyla vefat etmesidir. Hayat sigortası aniden gerçekleşebilecek ölümlere karşı alınan bir tedbirdir. Kişinin sahip oldukları hastalıklar dolayısıyla gerçekleşen vefatı kapsamaz.
Bildirilmeyen, gizli tutulan hastalıktan vefat halinde, ölüm ile gizlenen hastalık arasında nedensellik bağının bulunması gerekir. Mesela kanser hastalığı bildirilmemiş ve ölüm sebebi de kanser hastalığıysa tazminat ödenmez, kredi borcu mirasçılara kalır.
Kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek durumundadır. Çünkü miras durumlarında yapılan dağıtım, borçlanmada da geçerlidir. Varisler kredi borcunu ödemek istemiyorsa mirası reddederek redd-i miras yapma hakları vardır.
Peki, bu şartlar nelerdir? Kredi kartı borcunun zaman aşımına uğraması için belirlenen süre 10 yıldır.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Vefat, Kaza Sonucu Vefat teminatının gerçeklemesi durumunda poliçe, diğer teminatların ise tamamının ödenmesini müteakip teminat sona erer. Vefat teminatı asgari 1.000 TL, azami 2.000.000 TL'ye kadar alınabilir.
Poliçenin kaybı halinde, şirkette bulunan ve sigorta ettiren tarafından onaylanmış kayıt ve belgeler esas, kaybolan nüsha geçersiz kabul edilerek yerine sigorta ettiren tarafından imza edilecek bir kayıp formu karşılığında ikinci bir örnek poliçe verilir. Bu konuda yapılacak masraflar sigorta ettirene aittir.
Ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için, hak sahiplerinin Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvurması gerekmektedir.
Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur. Türk medeni Kanunu'nun 640.maddesine bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Paylaşma anına kadar mirasçılardan hiçbiri bankadaki paraya dokunamaz.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Mirasçılar, vefat edenin vergi borçlarından miras payları oranında sorumlu iken, sosyal güvenlik kurumu borçlarından Türk Medeni Kanunu uyarınca tümüyle sorumludurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri