Ölünün resmini duvara asarsınız. Bu bir heykelcilik değil. Dinin yasaklamış olduğu resim ve sure değildir.
Değerli kardeşimiz, Zaruret olmadan boydan fotoğraf çekmek ve odaya asmak doğru değildir. Ancak boydan olmayan resimleri çekmek ve asmak caizdir.
CEVAP: Böyle bir şey yoktur. Bu tamamen uydurmadır.
"Canlıya âit boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi) odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür halde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hale getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara ait boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur."
Namahrem karşı cinslerin resimlerini odaya asmak doğru değildir. Ancak aile fertlerinin resimlerini boydan olmayacak şekilde asılması caizdir.
İlgili 34 soru bulundu
Birincisi, insan ve hayvan resmini, belden yukarı asmak haramdır. Bitki ve cansızların resmini asmakta mahzur yoktur. İkincisi, canlı resmi bulunan odaya rahmet melekleri girmez.
Canlıya âit boy resimlerini, insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi odanın duvarına asıp, bakınca tümüyle görünür hâlde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hâle getirmek demektir. Bu itibarla, duvarlarında canlılara âit boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olabilir.
O, haram olmadığı gibi bu da haram değildir. Yani o bir görüntü tesbit edilmiştir. Bu açıklamaya göre ahlaki ve dini yönüyle İslamiyete aykırı olmayan çizimlerin de yasak kapsamına girmediği söylenebilir.
More videos on YouTube
Hadislerlede anlaşılacağı gibi evde fil, insan heykeli, küçük hayvan, insan heykelcikleri bulundurmak caiz değildir. Rahmet meleklerinin girmediği evden berekette, rahmette kaçar. Bu sebeple evlerde bulundurulmamalıdır.
Değerli kardeşimiz, Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları evin duvarına asmak caizdir. Hayızlı kadınların Kur'an-ı Kerîm okuması, Mushafa el sürmesi ve onu taşıması caiz değildir.
Hayatını kaybedenlerin bizden bekledikleri şunlardır: Dua beklerler: Peygamberimiz (SAV), "Ölülerinize dua etmekle emrolundum" buyurmuştur. Uhud'da Baki Mezarlığı'nda Hz Peygamber, ölülere dua etmiş, selamlamada bulunmuştur. Sadaka beklerler: Bir adam gelir ve Hz.
“Bazı insanlar kabristanda ölüyü defnettikten sonra âilesine göstermek için kabrin fotoğrafını çekmektedirler. Bu davranış câiz midir?” diye sorulmuş, bunun üzerine o şöyle cevap vermiştir: “Bu, lüzumsuz bir davranış ve faydasız, abesle iştigalden başka bir şey değildir.
Dinimize göre ölünün kabre konmadan önce yakınları tarafından yüzünün açılıp bakılması caiz görülmüştür.
"Kabre konulduktan sonra ölünün yüzü açılmaz.Aksine yüzünün tamamı kapanmalıdır. Ancak ihramlı iken ölen kimse bunun dışındadır. İhramlı iken ölen kimsenin yüzü ve başı açık tutulmalıdır.
Caiz değil kelimesi birçok anlam barındırmaktadır. Caiz değil mekruh, haram, küfür, sahih değildir, itibar edilmez anlamları taşımaktadır. Caiz olmak ve caizdir kelimeleri ise bir iş veya olay karşısında işlenmesinde ve yapılmasında sakınca bulunmamak anlamı taşımaktadır.
Diyanet, sosyal paylaşım sitelerine yüklenen fotoğraflar için ''Kişinin mahremiyetini sanal ortamda ifşa etmesi, bunu başkalarıyla paylaşması dinen uygun değildir.'' dedi.
Tapmak, ta'zim göstermek, uğurlu saymak, takdis etmek gibi amaçlarla tahtadan, alçıdan, plastikten, taştan, bezden fark etmez, resim, biblo veya heykel yapmak, kullanmak, duvara asmak veya evde bulundurmak, hiçbir şekilde câiz değildir, haramdır.
Cevap: Ve Aleykum Selam. Evde ayna bulundurmak caizdir.
Bilgisayarla, günah olan işler yapılıyorsa, o zaman o bilgisayarı evde tutmak caiz olmaz. Radyo ve TV'de günah olan bir şey yapılmıyorsa, bunların da, evde bulunmasının mahzuru olmaz.
Ahlaka aykırı olmamak kaydı ile yapılan çizgi filimler caizdir. Bunları seyretmek haram olmaz.
Eski çağlardan beri insanlar yüz hatlarından ve el çizgilerinden kadere dair bazı sonuçlar çıkarmaya çalışmışlardır. Bu tip çalışmalar geleceğe, gayba dair çalışmalardır ve bir cins falcılıktır. İslam'da ise falcılık toptan yasaklanmıştır.
Canlı resmi dahil hiçbir resim yapmak haram değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde putperestlik yollarını tıkamak için yasaklama getirilmiştir. Devrimizde resim çekmek veya canlı varlıkların resmini yapmakta putperestliğe yol açmak gibi bir sakınca da yoktur.
Resim yapmak ile fotoğraf çekmenin hükmü farklı ise de, resim gibi, fotoğrafı da yükseğe asmak caiz değildir. Açıkta fotoğraf bulunan odaya da, rahmet melekleri girmez. Sual: Yatak odasına dini levha asmak caiz mi? Evet.
“Geyik gibi canlı resmi bulunan örtü, halı ve battaniye vs. yere serilebilir. Bunları yukarı ve duvara asmak tahrimen mekruhtur. (*mekruh: Dinen yasaklanmamış olsada yapılmaması istenen) O resme hürmet olacağından dinimiz yasaklamıştır."
Netice itibarıyla fotoğraf çekmek ve çektirmek dinen yasak değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri