Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir. Ara öğünlerde de salatalarla ya da yağsız söğüş yanında da tüketilebileceği gibi protein değerleri sayesinde günlük et ihtiyacı süzme peynir tüketimine göre düşürülebilir.
Özellikle çiğ sütten yapılan peynirlerin olgunlaştırma süreleri daha fazla olmaktadır. Çünkü çiğ sütün içindeki patojenik ve mikroorganizmalar sağlık açısından çok daha risklidir. Çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütten yapılan bu peynirler ne kadar uzun süre dinlenmeye bırakılırsa o kadar faydalıdır.
Keçi peynirine göre daha az kalorili olan süzme peynir, oldukça de lezzetlidir. Üzerine peyniri kırılmış yumurtada en çok tercih edilen peynir çeşidi ise lor peynirdir. Diyette yenebilecek en ideal peynirlerden biri olan lor peynir aynı zamanda metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımını sağlar.
100 g içinde 328 kadar kalori mevcut.
Birçok peynirin içerdiği kalori, yağ ve protein miktarları birbirinden farklılık göstermektedir. Porsiyon ölçüsü ve besin değeri göz önünde bulundurularak tüm peynir çeşitleri günlük olarak tüketilebilir. Ancak diyet yapan bireyler peynir seçiminde çok tuzlu peynirlerden kaçınmalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Çoğu peynir çeşidi doymuş yağ ve sodyum açısından zengin olabilir. Peynir; yağ oranı yüksek ve tuzlu olduğunda oldukça kalorili bir besin maddesine dönüşüyor.
Düşük kalorili peynirlerin en başında yağsız lor peyniri gelir , tam bir diyet peyniridir. Yüksek protein oranı, düşük karbonhidrat ve yağ oranı ile diyetin vazgeçilmezi olmalıdır. Diyete uygun peynir türleri arasında, en düşük kalorili peynir çeşidi olması ile lor peyniri gelmektedir.
Bu doğrultuda, Sek Olgunlaştırılmış Tam Yağlı İnek Peyniri kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Sek Olgunlaştırılmış Tam Yağlı İnek Peyniri, ortalama 93 kaloriye, 0 karbonhidrata, 5,25 proteine ve 7,65 yağ değerine sahiptir.
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
Süzme peynir, besleyici ve sağlıklı bir peynir çeşididir. Süzme peynirin bir diğer özelliği de zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Yağ ve kalorisi düşük bir peynir türüdür. Kalsiyum, fosfor, selenyum, B12 vitamini, riboflavin (B2 vitamini) açısından zengindir.
Peynir ve üzüm: Peynirin küçük bir parçası yaklaşık 100 kaloridir. Ancak içinde bulunan triptofan ve süt proteini kazein daha mutlu olmanızı sağlar. Özellikle yatmadan önce peynir tüketmek kas sağlığını korur. Yanında ise melatonin bakımından zengin olan birkaç üzüm yiyerek, uykunuzu daha verimli kılabilirsiniz.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
1200-1400 ya da 1800-1900 kalorilik bir diyette erkekler için 60-90 gram peynir tüketilebilir. Ayrıca 2-3 su bardağı süt yoğurt yerine bir kibrit kutusu peynir ya da iki kibrit kutusu kadar peyniri bir su bardağı süt, yoğurtla değişimli olarak tüketilebilir.
Ezine peynir nedir sorusunun cevabı; Türkiye kökenli olgunlaştırılmış tam yağlı beyaz peynirdir. Ezine tipi beyaz peynir olarak da bilinen bu peynir çeşidi, kendine özgü aroması ile dikkat çeker.
Olgunlaştırılmamış yani taze peynirler ise, olgunlaşma süresi tamamlanmadan –üretimden sonra- tüketime sunulan peynirlerdir. Taze olarak tüketime sunulan peynirler mutlaka pastörizasyon normlarından birine tabi tutulmuş olmalıdır.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu ölmeyen mikroplar bu ürünleri tüketenleri hasta edebiliyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, taze peynirin tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Tulum peyniri diyete uygun mu? Yeşil peynir, kahvaltı ya da ara öğünlerde porsiyon kontrolü ile güvenle tüketilebilir. Bir dilim Şavak tulum peyniri ortalama 30 gram olduğu düşünüldüğünde ortalama 100 kalori değerinde besleyici bir peynir çeşididir.
Tuzlu olan peynirleri diyet yaparken tüketmemek gerekir. Yağ oranın yüksek olması sebebi ile yağlı peynirleri tercih etmek yerine az tuzlu ve az yağlı peynirleri tercih edebilirsiniz. Peynir, içinde A ve E vitaminlerini içeren sağlık açısından oldukça önemli bir gıdadır. Aynı zamanda kalsiyum ve potasyum deposudur.
İçerisinde minimum doymuş yağ barındıran bu peynir çeşidi, sağlıklı olduğu için tüketimi önerilen bir besin türü olarak bilinir. Tam yağlı peynire nazaran, içerisinde daha az yağ barındıran bu peynir, sahip olduğu yüksek protein, kalsiyum ve fosfor oranından dolayı, neredeyse her diyetin ilk kalemi olmayı başarır.
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
Mozzarella Peyniri Besin Değeri Yağ miktarı ile, günlük önerilen yağ ihtiyacının ortalama %35'ini karşılamaktadır. Bu yönüyle mozzarella peyniri, ketojenik diyet gibi daha yüksek yağ alımına dayalı diyet programları için de iyi bir seçenektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri