Olgusallık (gerçeklik), yani gerçekten var olmuşluk, aynı zamanda karşıolgusallık ile tezat kurmak için de kullanılabilir. Karşıolgusallık, olabilecek ama olmamış olan şeyler için kullanılır.
Olgusal gözlemlerle kanıtlanabilen ve nesnel yargılara sahip olan aynı zamanda ölçülebilen olaylara verilen bir ifade biçimidir.
5. Olgusallık : Bilimin konusu olgulardır. Bilim doğada her an var olabilen, olaylar zincirini, olguları inceler ve bunlara doğal olgular denir. Sosyal bilimler ise dil, din, hukuk, sanat, siyaset gibi yapay olguları inceler.
* Bilim olgusaldır. Olgusal olmak demek bilimin gözlenebilir olgulara dayanması demektir. Olgu: 1) birtakım olayların dayandığı neden ya da bu nedenlerin yol açtığı sonuç. 2) varlığı deneyle kanıtlanmış şey.
Veri türleri iki ana grupta toplanır. Bunlar olgusal ve yargısal verilerdir. Olgusal veriler, kişisel yargılardan bağımsız, gözlenebilen gerçeklerdir (cinsiyet, yaş, boy uzunluğu).
İlgili 32 soru bulundu
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Olgusal önerme, özne ve yüklemi "dir", "idi" veya "olacak" koşaçıyla birbirine bağlanmış önermelerdir. Herhangi bir onay veya kınama içeremez. Olgusal önermeler ahlaki önermelerin zıttıdır ve empirik kanıtı esas alır.
Yargılar, olgular alanına ve değerler alanına ait olmak üzere ikiye ayrılır. Olgular alanına ait yargılar bilim ve bilgiye dair önerme (mantık) yargılarıdır. Bu yargılar kişisel değerlendirme içermez, bu nedenle kişiden kişiye değişmez (evrensel), kesin ve nesnel yapıdadırlar.
Olgusal doğrulama; bir yargının, önermenin gerçeklikle yani yöneldiği nesne ile. uyuşmasıdır.
Olgusal TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Olguya ilişkin.
Olgusal nitelikteki bulgular, olası işlem yanılgıları dışında, nesneldir, kişisel görüş ve beğenilerden etkilenmeyen bir özelliğe sahiptir. Örneğin, iki örneklemde yer alan bireylerin yaş ortalamaları, ağırlık karşılaştırmaları gibi.
- Olgusal nitelikte olmayan öteki tüm veriler yargısal verilerdir. Bu veriler, öznel olup, ayrıca yorumu gerektirirler.
Herkesin felsefeye bakış açısı farklıdır. Kesin değildir. Olgusal değil, deney yapılmaz yani bağlı değildir. Kümülatiftir yani yığılan, biriken bir bilgi türüdür.
Bilimsel Bilgi Olgusal Temellidir. Bilim kısmen de olsa doğal dünyanın gözlenmesine dayanır.
Subjektif (öznel) ise kişiye özgü olan, herkes tarafından kabul görmeyen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi duygularından, ideolojisinden, inancından, kanaatinden hareketle bir nesneyi, olguyu değerlendirme tutumuna verilen addır.
Bilimin başta gelen ve onu mantık, matematik gibi formel ve teoloji gibi metafizik düşünme disiplinlerinden ayıran özelliği, olgusal oluşudur.
Olgusal doğrulama; bir yargının, önermenin gerçek- likle yani yöneldiği nesne ile uyuşmasıdır. Olgusal doğrulamaya bilgi doğruluğu da denir. Doğruluğun diğer bir yönü olan formel doğrulama ise düşüncenin kendi içinde çelişmemesi, tutarlı olması hâlidir. Bu du- rum mantık doğrusu olarak ifade edilir.
Gerçeklik veya hakikat, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın var olmasıdır.
Felsefede Gerçeklik Tanımı ve Örnekleri
Bu doğrultuda gerçeklik tanımı felsefi yönden belli bir yapı eşliğinde ele alınmaktadır. Kelime bazında bilinçten bağımsız olarak fiziksel ve nesnel var olmak anlamı öne çıkar. Örneğin koltuk ya da bilgisayar bir gerçeklik olarak ifade edilmektedir.
İnsan, var oluşundan bu yana dünyayı anlama ve açıklama çabasındadır. Ve insanın dünyaya dair gözlemlerinden doğan tüm sonuçlar birer olgudur. Örneğin gündüz ve gecenin meydana gelmesi bazı olgulara bağlıdır. Buradan hareketle güneşin doğması ve batması olgu olarak kabul edilmektedir.
bir konu ve alana ozgu terimler ve tanimlari iceren bilgi. bir konu ve alanla basit duzeydeki temel bilgiler. ornegin, alfabe (dil) , rakamlar (matematik, sayisal islemler), harita sembolleri (cografya).
Olgu, var olduğu, doğru olduğu veya gerçekleştiği kabul edilen şeydir. Yalan olmayan, doğru olan şey, hakikat olarak da tanımlanabilir. Bir gerçeğin geçerliliğini sınamanın en yaygın yolu doğrulanabilirlik testidir; yani, deney yoluyla gösterilip gösterilemeyeceğidir.
veri henüz işlenmemiş kanıtlardır. Veri gözlenen ve kaydedilen şeydir. Cinsiyet, yaş, boy, ağırlık gibi bir yorum gerektirmeyen , kişisel yargılardan bağımsız olan veriler olgusal verilerdir.
Olgulara Dayanan Bilgi: Öğrenciler bir disiplin ile problemleri çözerek elde etmiş oldukları temel kısımları bilmelidir. ilgili olduğunda kritik edebilme bilgisi. 1. Hatırlama (Remember): Uzun süreli bellekten ilgili bilgiyi hatırlama.
Olgular; iki eleman, sözcük ya da eylem arasındaki ilişkiyi belirleyen ifadelerdir. Kavramlar; benzer özelliklere sahip olay, fikir ve objeler grubuna verilen ortak isimlerdir. İlke ve genellemeler; kavramlar arası ilişkilerden çıkan kapsamlı bilgilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri