Baharın müjdecisi olan çağla, kayısı ve bademin olgunlaşmamış halidir. Mart-Nisan ayarında hasat edilen meyve, yalnızca 20 gün kadar satışı olmaktadır. Yılın yanızca 20 günü tüketilebilen çağla, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa şifa kaynağıdır.
Kuru Kayısı Besin Değeri
İçerdiği diğer besin değerleri konsantre hale gelmiş olur. Su miktarı taze kayısıya kıyasla düşmüş olsa da yine kuru kayısı da taze kayısı gibi A, C vitaminleri ve demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir.
Kayısı, Şeftali, Nektari, Badem gibi meyvelerin olmamış hallerine Çağla ismi verilmektedir.
Çağla, yıl boyunca bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen fakat yararları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
İlgili 27 soru bulundu
Zerdali: Kayısıdan Daha Küçük, Çilli ve Ekşi!
Kayısının yabani türlerinden biri olan zerdali, kayısıyla kıyasla daha küçük boyuttadır. Tadı ise kayısının aksine biraz ekşi, başka bir deyişle mayhoştur.
çir daha çok güneşte kurutulmuş kayısı için kullanılan bir sözcükken, elma, armut kuruları için kak sözcüğü kullanılır.
Baharın müjdecisi olan çağla, kayısı ve bademin olgunlaşmamış halidir. Mart-Nisan ayarında hasat edilen meyve, yalnızca 20 gün kadar satışı olmaktadır.
Kısa bir süre için tezgahları dolduran çağla, olgunlaşma dönemine geldiğinde badem adı verilen kuru yemiş haline gelir.
Yüksek magnezyum oranıyla kalp hastalıklarına karşı koruyor
Çağla kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyu bir meyve özelliği taşımaktadır. Çağlada bulunan yüksek oranda magnezyum toplar ve atar damarları geliştirerek hem kanın oksijenlenme oranını artırır hem de metabolizmayı hızlandırmaktadır.
KAYISI REÇELİ
Büyük sert dokulu, kokulu ve tam olmamış kayısılardan iyi reçel yapılır. Kayısı reçeli yaparken, kayısıları kireç suyuna koyup bir gece...
Sadece bahar mevsiminde olmak üzere 20 gün görülebilen bir meyve olan çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış halidir.
Sağlıklı bir şekilde kilo verdirmeye yardımcı olan çağla, tıpkı yeşil erik gibi tuz ile tüketilebilir. Meyvenin içindeki çekirdek ise yüksek vitamin ve mineraller ile dolu bir kuruyemiştir. Hem meyve kısmı, hem de çekirdeği rahatlıkla yenilebilir.
Kayısı: A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kaslarla beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar, cinsel gücü arttırır.
Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz. Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Çiğ badem nedir? Çiğ badem, adından da anlaşılacağı üzere bademin hiçbir işlemden geçmemiş ama yenebilir durumda olan halidir. Yenebilir diyoruz çünkü dünya üzerinde bademin de birçok farklı çeşidi bulunuyor ve bazı çeşitlerinin sağlığa faydadan çok zararı olduğu söylendiğinden tüketilmemesi öneriliyor.
Türkiye'de çağla badem, ilk Datça'da çıkar. Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı.
Bahar mevsimin ilk habercisi ve en kısa süreli meyvesi çağla, olmamış badem, ham badem, bademin körpe hali ... Pazarlarda, manavlarda çağla varsa bahar geldi demektir. Ancak çağlanın tezgahlardaki ömrü aşağı yukarı 20 gün, maksimum bir ay sürer.
İçerdiği selenyum, E ve C vitamini sayesinde çağla kansere karşı koruyucu etki gösterir, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. İçerdiği yüksek magnezyum ile toplardamar ve atardamarları geliştirir; kanın oksijen oranını artırarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
Soğuklama ihtiyacı karşılanmayan kayısı ve benzeri ağaçların çiçek tomurcukları aşırı dökülür ve yaprak tomurcuklarında düzensiz uyanmalar görülür. Döllenmenin yetersiz olduğu küçük meyveler dökülür ve dökülmeleri de normaldir.
Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir.
Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.
Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir. Raf ömrü ve tazeliğini koruma, sarı kuru kayısıda çok daha iyidir.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri