Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde bir gün beklettiğiniz barış çiçeğiniz tekrar eski haline dönecektir.
Eğer bulunduğu ortam çok sıcak ise sık aralıklarla sulanması gerekir çünkü toprağının sürekli nemli kalması, barış çiçeğinin gelişimini olumlu etkiler. Toprağının sürekli kuru kalması, çiçeğinizin solmasına ve canlılığını yitirmesine neden olur.
Barış çiçeği de diğer birçok bitki gibi kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Ancak, az önce de söylediğimiz gibi barış çiçeğinin kökleri hassas olduğundan çoğaltma işlemi mümkünse saksı değişim süreciyle aynı ana denk getirilmeli, yani 2-3 yılda bir yapılmalıdır.
⏩ Spati bitkisi soğuğa dayanıklıdır ve kolay kolay soğuktan etkilenmemektedir. Genelde yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kışa doğru dökerek dinlenme sürecine girer. Sararmış ve çürümüş yapraklar ara sıra bir makas ile budanmalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Lif ve torf bakımından zengin olan topraklar bitkinin verimli bir şekilde yetişmesine yardımcı olur. 18 ila 28° aralığındaki sıcaklıklar, barış çiçeği için idealdir. Nemli toprakları seven barış çiçeğinin toprağını hiçbir zaman susuz bırakmamalısınız. Fıs fıs yardımıyla yapraklara su püskürtmesi de mümkündür.
Bitki iyi bakmanıza rağmen çiçek açmıyorsa dinlendirme metodu uygulanabilir. Sulamayı ve güneşi azaltarak gerçekleştirilen dinlendirme aşaması bitkinin çiçeklenmesi açısından yararlı olacaktır. Barış çiçeği; sonbahar çiçekleri solduktan bir ay, ilkbahar çiçekleri solduktan bir ya da iki ay sonra dinlendirilir.
Yeterli güneş ışığı almayan barış çiçekleri, çiçek açmaz. Çok nadiren de olsa yılda 3 kez çiçek açmasının sebebi hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı olabilir.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen barış çiçeği aydınlık ortamları sever. Bulunduğu yerin ideal ısısı da 10-28 derece arasında olmalı. Barış çiçeği sıcak havalarda nemli olmalı. Bunun için yapraklarına ara ara su püskürtülebilir. Kış günlerinde de haftada 1-2 defa sulama yeterli olacaktır.
“Barış çiçeği nasıl çiçek açar?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Yeterli miktarda ışık alan, uygun bir yerde konumlandırılmış olan ve kavurucu sıcak altında tutulmayan barış çiçeği kısa süre içinde büyür. Barış çiçeği saksı değişimi esnasında zarar görmemelidir.
Çiçeğin yaprakları fazlaysa sararan yapraklar kesilebilir fakat yapraklar az ise sararan yaprakların daha çok kararması beklenmelidir. Bu sayede çiçek canlılığını korur.
Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Toprak kurumuşsa su verin. Nemli ise su vermeye gerek yok. Fakat barış çiçeği çok fazla susuz bırakılırsa tüm yaprakları kendisini yere bırakır.
Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar? Spathiphyllum, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir. Spati bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
Salon bitkilerinin yapraklarında meydana gelen kahverengi uçlar, genellikle sulama şeklinde ve miktarında bir hata olduğunun göstergesidir. Bitkileri sulamak için yapraklarının çok fazla solmasını ve toprağının kurumasını beklemek, bitkinin yapraklarının yanık şeklinde kuruyarak ufalanmasına sebep olacaktır.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.
Kış aylarında haftada 1-2 kez, yaz aylarında ise daha sık sulama yapabilirsiniz. İlkbahar ve sonbahar aylarında çiçeklenmeye başlayacağı için sulama sıklığını azaltın. Hatta bu süreçte daha az aydınlık bir alana taşıyabilirsiniz. Sulama ve ortamı değişen bitkinin 2 hafta içinde çiçeklenmeye başladığını görebilirsiniz.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz.
Barış çiçeği ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açmaktadır. Bu dönemde eğer çiçek açmıyorsa güneş ışığını yeteri kadar almamış demektir. Barış çiçeğinin çiçek açmasını istediğiniz zaman sulama dönemine ara vererek yeteri kadar ışık alması gerekmektedir.
Çicekli bitkilerin mevcut toprağı kalitesi düşük ve uzun zamandır aynı toprak kullanılıyorsa bitki gelişimini azaltır ve çicek açma süresini kısaltır. Bitkinin üzerinde yaprak bitleri veya mantari hastalıklar var ise bitki gelişimini yavaşlatır ve çicek açamaz.
3. Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)
Yatak odasına konulabilecek bitkiler kategorisinde başlarda yer alırlar çünkü havayı temizleyen bitkilerdendir. Havayı formaldehit, benzen, aseton, alkoller ve trikloroetilenden temizledikleri bilinmektedir.
Kıvrılmış, soluk yaprakları genellikle bitkinin çok fazla ışık aldığını ve kavrulmuş yapraklar çok fazla doğrudan güneş olduğunu gösterir.
Çiçekleri beyaz renkli olup ilkbahar aylarında bazen de sonbaharda çiçek açar. Beyaz çiçekleri zamanla yeşile dönmektedir.
Barış Çiçeği (Peace Lily)
Havada bulunan kimyasallardan benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyağı temizleme konusunda en etkili bitkilerden biri ise Barış Çiçeği.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri