- Tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabuğunun rengi donuk olacaktır. - Erken hasat sonucunda fındık kurutulduktan sonra buruşuk iç oranı artacak, dolayısıyla randıman düşecektir.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Bayat fındıklar acı bir tada sahip olur. Bunun sebebi de genel olarak fındığın yanlış muhafaza edilmesi ve nem kapmasıyla ortaya çıkar. Bundan dolayı da bayat fındıklar acı oldukları için tüketilemez. Bundan dolayı eğer paketli kuruyemiş alınıyorsa, paketleme işlemindeki titizliğe özellikle önem göstermek gerekir.
Dişi çiçek salkımları tomurcuğun uç kısmından dışarı doğru çıkan kırmızı stigmalar demetinden oluştukları için karanfil olarak da adlandırılırlar. Her dişi çiçek, bir braktenin dibinde 2 çiçek olmak üzere 2.4 ve 6 tanesi bir arada başakçık oluşturacak şekilde bulunurlar.
Kaliteli Fındık Nasıl Anlaşılır? Pek çok çeşidi olan fındığı esasta iki farklı kategoriye ayırmak mümkündür. Bunlar yemelik fındıklar ve endüstri amaçlı yetiştirilen fındıklardır. Kaliteli ve lezzetli bir yemelik fındığın kabuğu ince, kırılması kolay ve parlak olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Bu kuruyemiş, ortalama 0 ila 2 derece sıcaklıkta 2 yıla kadar bozulmadan saklanabilir. Çok uzun ömürlü olmayan, ortalama 6 ay raf ömrü olan iç fındıklarda da durum benzerdir. Fındık kavururken bu süre çok daha kısadır. Fındıkları düzgün koşullarda sakladıktan sonra ise fındığın faydalarından yararlanabilirsiniz.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
- Tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabuğunun rengi donuk olacaktır. - Erken hasat sonucunda fındık kurutulduktan sonra buruşuk iç oranı artacak, dolayısıyla randıman düşecektir.
Karadeniz fındık bölgesinde hasat zamanı yıllara göre az çok değişmekle beraber, sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos' tan sonra başlamaktadır [4].
Fındık, tohumu yenilen bir meyve türü olduğundan dolgun tohumlu meyve elde edilebilmesi için önce döllenmenin olması ve peşinden embriyo gelişiminin iyi olması gerekmektedir. Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
Fındık ve bademin içeriğinde yüksek oranda yağ vardır. Bu nedenle oksidasyona açıktırlar ve hızlı bir şekilde bozulabilirler.
Fındık erken toplanırsa; İç fındıkta buruşuk oranı ve kilo kaybı dolayısıyla randıman kaybı oluşur. Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar.
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Büyük kurutucularda 40oC' ye ısıtılmış sıcak hava kullanılarak yapılan kurutma 18 saat sürmekte ve kurutulan kabuklu fındık silolarda depolanmaktadır [8].
Yani 1 kg fındık kırılır ve 550 gr iç fındık elde edilirse bu fındığa 55 randıman fındık denir...
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir.
Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri :
Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi, Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi, Laboratuar analizleriyle, kabuklu fındıkların nem oranlarının % 30'un altına düşmesidir.
Fındığı kolay toplamak için 2 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi; fındığı silkelemek, ikincisi ise; el ile fındık tanelerini toplamaktır. Fındıklar toplandıktan sonra uzun süre çuvallarda bekletilmemelidir.
EYLÜL Fındık filiz güvesi,Mayıs böceği ilaçlaması yapılabilir. Kök ve dip sürgünleri temizlenebilir. Toprak örnekleri alınabilir. EKİM Mayıs böceği ilaçlaması yapılabilir (ayın ilk yarısında) Budama, kök ve dip sürgünü temizliği yapılabilir.
Tahta kaşık kullanırsanız hem tavanızı hem de fındığın besin değerini korursunuz. Yaklaşık 10 dakika kadar kavurduğunuz fındıkları şimdi soğumaya bırakın. Soğuyan fındıkların kabukları el gücüyle kolayca dökülecektir. Sıcağı geçen fındıkları elinizle kolayca kabuklarından ayırabilirsiniz.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer.
Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
Fındık verimini %54 oranında arttırdığı belirlenen gidya, içerisinde yüksek oranda kireç bulundurmaktadır. Karadeniz toprağı bol yağış aldığı için çok az miktarda kireç taşır. Gidya, tam da bu durumda fındığın ihtiyaç duyduğu her şeyi bünyesinde barındırmaktadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » 1 ton fındıktan ne kadar iç fındık çıkar? Kabuklu fındığın birim ağırlığı 350-500 kg/m3 , iç fındığın birim ağırlığı 500-650 kg/m3 dolayında olup, çuvallarda bulunan bir ton kabuklu fındık için 3.5-4 m3 depo iç hacmi gereklidir [1].
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri