Bir olta makinesinin içindeki bilya sayısı elbette çok önemlidir. Üreticiler olta makinesi dizayn ederken, kullanım alanı, ihtiyaç ve fiyat performansa göre en uygun bilya sayısını belirlerler. Olta makinesi içinde kaliteli bilyaların sayısı arttıkça olta makinesinin fiyatı önemli ölçüde artar.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Örneğin, 200-3000 arası olta makineleri küçük balıklar, 4000-5000 arası makineler orta boy balıklar, 6000-10000 arası makineler ise büyük boy balıklar için uygundur. 10000 üzeri olta makineleri ise tekne balıkçılığı için üretilmiş olup çok büyük balıkların avlanmasına olanak tanır.
Olta makinelerinin devir hızı 4-5 ve 5-6 ve 6-7 arası olarak sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırılan olta makineleri 4:1 ve 5:1 devir sayısına sahip ise yavaş, 5:1 ve 6:1 ise orta 6:1 ve 7:1 arası ise yüksek devirli olta makinesi olarak adlandırılmaktadır.
4000,5000 ve 6000 çeşitli kafa boyutlarını belirtmektedir. Bu kafa boyutları 4000 ile 5000 arası hafif kafa yapısına, 6000-10000 arasındaki boyut ise, daha büyük kafa yapısına sahip olta makinelerini ifade eder.
İlgili 24 soru bulundu
Artık belli bir seviyeye gelmiş bir oltacı için 4+1 ideal bir bilya sayısı denebilir. Fakat bahsettiğimiz gibi üretici zaten makinenin içine bilya yerleştirirken bütçenize ve avınıza en uygun şekilde bir seçimi yapmıştır. Şunu unutmayın kullanılan bilyanın kalitesi bilya sayısından çok daha önemlidir.
6000 lik veya 60 lık, 0.60 mm. misinada ortalama 100 m. sarım kapasitesi vardır; demek gibi bir şey.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Bir Japon markası Shimano, balıkçılıkta akla ilk gelen markalardan biridir. Ve özellikle olta makinesi konusunda çok başarılıdır. Zira dişli üretiminde uzman bir markadır. Olta makineleri de tüm gücünü bu dişlilerden aldığına göre Shimano markasının olta makinesi üretiminde başarılı olması kaçınılmazdır.
En İyi ve Kaliteli Olta Kamışı Markaları
En iyi olta kamışı markaları Okuma, Lineaeffe, Savage Gear, DAM, Ron Thompson gibi kendi ürünlerini geliştiren ve üreten global markalardır. Bu markalar, yüksek standartlarda geliştirdikleri kamışlarını hem test cihazlarıyla hem de sahada test ederler.
Spin (At-Çek) balık avı tekniği, onlarca yıldır kullanılan son dönemde de fazlasıyla popüler olan bir avlanma yöntemidir. Yemli bir kanca atmayı ve onu dönen bir makaraya sararak balık avı gerçekleştirmenize olanak tanır. Bu yöntem, çok çeşitli balık türlerinin yakalanmasında etkilidir ve öğrenmesi de oldukça kolaydır.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Olta makineleri, sarım kapasitelerine göre adlandırılmaktadır. 35'lik gibi isimlendirilen makinelerde, 35 mm çapındaki 100 metrelik misinayı alabilecek kapasitede makineden bahsedilir. 50lilik, 25lik 40lık diye adlandırılan makinelerde de aynı kritere göre isimlendirilir.
Nedir bu LT - Light and Tough? Kelime anlamı "Hafif ve Sağlam" demek. Evet tam anlamıyla daha hafif ve daha sağlam bir konseptte üretim yapan Daiwa tüm bu yeni konsept makinelerinde LT logosunu kullanıyor.
Bir olta balıkçılığı tabiri olan KALAMA en basit anlatımıyla; olta makinenizin ipi yada misinayı sizin ayarlayacağınız hızda geri salmasıdır.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Hangi balığı yakalamak istiyorsanız o balığa göre yem seçmeniz gerekir. Savurma olta takımları adı verilen oltalar kıyıdan avlanma için en uygun olta takımlarıdır.
Açık denizlerde kullanılacak olta kamışları yüksek mukavemete sahip olmalıdır. Akıntı olan bölgelerde 250 gram kurşun atar modelleri kullanabilirsiniz. Çıkrıklı olta kamışları da derin sularda büyük balıklar avlamak için uygun olacaktır.
Aktif karbon filtrelerin ömrü yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Olta kamışları farklı boyutlarda sunulur ve tatlı suda, tuzlu suda veya her ikisinde birden kullanılabilen modellere sahiptir. 210 cm, 240 cm ve 270 cm gibi farklı uzunluklardaki spin kamışları, av yapacağınız bölgeye göre seçilebilir. Genellikle 2.70 metre uzunluğundaki kamışlar tercih edilir.
Özellikle tekne olta kamışı modellerinde kaldırma gücünü artırmak için dolgu malzemeleriyle desteklenmektedirler. Bu tip kamışlar dolgu kamış olarak adlandırılır.
LRF ile Spin arasındaki temel fark ekipmanların ve avlanma tarzının farklı oluşudur. Spin balık avında ağır ekipmanlar kullanılır. LRF balık avında ise hafif olta ekipmanları tercih edilir.
Kurulduğu günden bu günümüze kadar yurtiçi ve yurdışında ki en güvenilir markalar ile çalışmalarını sürdürmüştür. Aynı zamanda %100 Türk markası olarak dizayn ettiği ve gelişimini sağladığı ''Captain'' markası ile Amatör veya Profesyonel Balıkçılığın tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir. Rıdvan Abi ile Balıkçılık #7 Spin Balıkçılığı Nedir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri