"ÖLÜDENİZ FAYININ MUĞLA FAYLARI ÜZERİNDE ETKİSİ YOK" Türkiye'de yer almayan bir fay. Ölüdeniz fayı Doğu Anadolu fayının güneyinden devam eden bir fay.
Hatay'daki depremden sonra gündeme gelen Ölüdeniz fayı, yaklaşık 200 yıldır sessiz kalmasından ötürü tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Fayın bir deprem oluşturması halinde başta Türkiye, İsrail, Filistin ve Suriye olmak üzere birçok ülkenin derinden etkilemesi bekleniyor.
DST'nin güney bölümü Akabe Körfezi'nin güney ucundaki Kızıldeniz'deki yayılma merkezinden Lübnan'ın en güneyindeki Hula havzasının hemen kuzeyine kadar uzanan yaklaşık 400 km uzunluğundadır.
GAZİANTEP RİSK DURUMU
Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Gaziantep, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bir şehirdir. Şehir, Doğu Anadolu Fay Zonu'na (DAFZ) ait faylar ve Ölü Deniz Fay Zonu'na (ÖDFZ) ait faylar tarafından etkilenmektedir. Gaziantep 3,. derece deprem bölgesi olmasına rağmen yüzyılın felaketinde fay hattına yakınlığı sebebiyle can ve mal kaybı yaşamıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Yaşadığımız bir mucize" dedi. Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Depremi az hasarla atlatan Gaziantep, sağlam zemini ve güçlü altyapısı nedeniyle seçildi. Afet bölgesi için 'güçlü dönüşüm' hedefiyle başlayan çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordine edecek.
'EN SON NE ZAMAN OLDUĞUNU BİLMİYORUZ' 'Gaziantep'in deprem hattı asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayı, o kırıldı.
"Belediye başkanı olsam..."
Görür konuşmasının devamında, "Ben bir belediye başkanı olsam önce Gaziantep'in mikro bölgeleme çalışmasını yaparım. Bu da şu demek; Gaziantep'i mikro karelere bölmek. Kayaların direncini inceleyeceksiniz, ayrıca jeolojisini yapacaksınız.
Gaziantep fay hattı deprem haritası ile riskli ilçeler...
İşte Doğu Anadolu Fay Hattında bulunan Gaziantep'te yer alan aktif fay hatları hakkında güncel bilgiler...
Daha Türkiye sınırları içerisinde Ölüdeniz fayında yani Maraş'tan Hatay'a kadar olan kısımda büyük bir deprem beklemiyoruz.
Ölüdeniz Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu'yla Antakya bölgesinde birleşme eğilimi gösteriyor. Güneye doğru da Kızıldeniz ve İsrail'e doğru devam eden çok büyük bir kırık. Bu kırık, Arap ile Afrika plakasının arasındaki tektonik sınırı da oluşturuyor.
Dr. Pampal, "6 Şubat depremlerinde bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. Bu coğrafyada en yıkıcı ve en sık deprem olan fay budur.
Ölüdeniz Fayı'na dikkat çeken Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Bu fay Hatay Kırıkhan'a kadar kırıldı. 7'den büyük depremde Hatay yeniden yıkılır” dedi.
Literatürdeki bilimsel verilere göre Ölü Deniz Fay Zonu üzerinde 7.8 ve belki de daha büyük depremlerin gerçekleştiğini paleosismolojik veriler ve tarihsel kayıtlardan bildiklerini kaydeden Doç. Dr. Sümer, "Dolayısıyla Antakya özelinde bu depremden daha büyük bir deprem yaşanabilir. Ona göre önlemlerimizi almalıyız.
Ölüdeniz fayı Yayladağ'ın doğusundan gelerek Amik ovası içinde sonlanmaktadır. Akdeniz yitim zonundan gelerek Amik ovası boyunca uzanan yitim zonu Arap platformuyla Toros bloğu arasındaki yitimi sağlamakta ve bu yitim sonucu da yanal atımlı fay olarak Türkoğlu ile Gölbaşı arasındaki fay hattı gelişmektedir.
Naci Görür, 40 yılı aşkın süredir jeoloji ve deprem bilimi alanlarında çalışan, Türkiye'nin en saygın bilim insanlarından biridir. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Görür, Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.
Görür, “Tunceli'nin 4 tarafı faylarla çevrili; Ovacık, Malatya, Doğu Anadolu, Nazımiye Fayı var. Nazımiye, Pülümür, Tunceli bu fayların arasında... Kuzey Anadolu Fayı'nın Erzincan ile Bingöl-Karlıova arasında en son deprem 1784'te… Yedisu Fayı, her 250 senede bir deprem üretir.
Prod. Dr. Naci Görür, Marmara Denizi'ndeki fayları işaret ederek Trakya dahil bir çok kentin olası depremden etkileceğini belirtti. Görür, fayların 7.2 ile 7.4 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söyledi.
Antep Kalesi Dizdarı Mehmed Emin ve bölgedeki zabitlerin arzının yer aldığı 15 Ağustos 1822 tarihli belgede, "27 Zilkade (15 Ağustos)" gecesi Gaziantep'te meydana gelen şiddetli depremde, Gaziantep Kalesi'nde de büyük hasar oluştuğu, içindeki evlerin tamamen yıkıldığı, birçok ölü ve yaralı olduğu, kale burçlarının ...
Haber Merkezi - Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da yaşanan son deprem hakkında, “Maraş depreminin bir anlamda Hatay'a stres transfer etmesi sonucu gelişmiş olan bir deprem. Ölü deniz fayı da büyük ölçüde kırıldı.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Saat 03.36 sıralarında merkez üssü Gaziantep'in İslahiye ilçesi olan 3,9 büyüklüğünde bir deprem oldu.
Prof. Dr. Ahmet Ercan Antep, Giresun ve Gümüşhane'nin deprem riskine ilişkin görüşünü açıkladı. Antep'in içinin güvenli, ancak batısında 7,8 büyüklüğünde deprem riski olduğu tahmininde bulundu…
7.8 büyüklüğündeki ilk deprem 6 Şubat 2023 tarihinde sabah saat 4.17'de Gaziantep'in yaklaşık 22 km batı-güneybatısında Sofalaca alanında meydana gelmiştir.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7,7 büyüklüğünde ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 04.26'da 6,4 büyüklüğünde depremler meydana geldi. 200'ün üzerinde artçı deprem olurken, saat 13.24'te merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde ayrı bir deprem oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri