Yüksek tuz oranı %33'e ulaşan tuz oranıyla Ölüdeniz, dünyadaki en tuzlu üçüncü su kaynağıdır. Bu yönüyle de bölge turistlerin olduğu kadar bilim insanlarının da ilgi odağıdır.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Lut gölü %30 tuz oranı ile dünyanın en tuzlu üçüncü göldür. Tuz oranının yüksek olmasının sebebi olarak da Şeria nehrinin yatağı boyunca getirdiği maddelerin göle akması ile aynı zamanda güneş sebebi ile aşırı buharlaşmanın etkisi bulunuyor.
YÜZME BİLMİYORSAN DERT ETME: BATMAK İMKANSIZ
Lut Gölü'de tuz oranı %30 olarak belirlenmiştir. Yüksek tuz oranı sayesinde yüzme bilmeyenler bile burada rahatlıkla yüzebiliyor. Gölde yüzen pek çok insan vaktini sırt üstü dinlenerek de geçiriyor.
Tarihi geçmişi ve doğal manzarasıyla dünyanın farklı ülkelerinden turistlerin ilgisini çeken Lut Gölü'nün suyu ve çamurunda yoğun olarak magnezyum, kükürt, potasyum ve brom gibi çeşitli mineraller bulunuyor. Bu nedenle göldeki su ve çamurun, cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Lut Gölü dünyanın en tuzlu üçüncü gölüdür. Bu nedenle hiç kıpırdanmasa bile gölün üzerinde bel hizasına kadar batmadan durulabilir. Bu gölün diğer adı ise Ölü Deniz olarak bilinir. Tuz oranı yüksek olduğu için yüzmeye gelenlerin sayısı da oldukça fazladır.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Dünyanın en tuzlu göllerinden ve suyu da çamuru da şifa kaynağı olarak bilinen Lut Gölü, yıllardır sedef hastalığı gibi özellikle cilt hastalarının uğrak yeri olarak biliniyor.
3 milyon yıl önce Afrika ve Arabistan faylarının ters yönde haraket etmesiyle oluşan boşluğa su dolmasıyla oluşan, 51 km uzunluk ve 18 km enindeki Lut Gölü'nün yüzeyi deniz seviyesinin 430 mt. altındadır. Bu özelliği ile dünyanın en alçak yeridir. Gölün derinliği, en derin noktada 298 metredir.
Kutsal kitapta da geçen kıyametin habercisi göl kırmızıya döndü Ürdün'de 'Ölü Deniz havuzu' olarak da bilinen Lut Gölü, kırmızıya büründü.
Lut gölü Asya kıtasında yer alan en ünlü göllerden birisidir. Lut gölü aynı zamanda Ölüdeniz olarak da bilinmektedir.
En tuzlu açık deniz Kızıldeniz'dir. Aşırı buharlaşma, düşük yağış, denize karışan nehir suyunun azlığı ve kısıtlanmış su dolaşımı bu durumun başlıca sebepleridir. Lut Gölü gibi kapalı havza denizlerde ise tuzluluk kayda değer derecede daha fazladır.
Tanrıların Gazabı olarak adlandırılan Vezüv Yanardağı'nın patlaması olayı ve Tevrat ile Kuran'da cezalandırıldığından bahsedilen Lut Kavmi'nin Pompei halkı olduğu birbirleriyle bağdaştırılan iki olay olarak karşımıza çıkıyor. Tabi, bunların hiçbiri kanıtlanış bilgiler değiller.
Lut Gölü Hikayesi
Lut Kavmi'nin yaşadığı Sodom ve Gomore şehirlerinin bu bölgede olduğuna inanılır. Kuran-ı Kerim'de Araf ve Hicr surelerinde bu kavimle ilgili bilgiler verilmektedir. Kendilerine gönderilen peygambere inanmamaları sonucunda Allah bu bölgeyi sular altında bırakmıştır.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Tell el-Hammam diye bilinen arkeolojik bölgede yaşanan bu yıkımın İncil'de, Tevrat'ta ve Kur'an'da bahsi geçen Lut kavminin hikayesine ilham verdiği düşünülüyor. Kutsal kitaplara göre Lut kavmi, aile içi-akraba arası ilişki, zorla cinsel ilişki ve fuhuş gibi günahları nedeniyle helak edilmişti.
Tuz oranının yüksekliği, akarsu çıkışı olmayan göle akan tek önemli kaynak olan Ürdün nehrinin sularının azalması, gölün etrafında büyük olukların oluşmasına, yağmur suyunun azlığı da yıllık su seviyesinin 80 santimetreye gerilemesine yol açıyor. Bu durum ise gölü kuruma tehlikesine maruz bırakıyor.
23 Ocak 1960'ta, İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard ile Amerika Birleşik Devletleri Donanması'ndan Teğmen Donald Walsh, Trieste Batiskapı içinde Mariana Çukuru'na inebilmeyi başaran ilk insanlar olmuşlardır.
Ortadoğu'nun en büyük gölü olan İran'daki Urumiye Gölü'nün yüzde 60'ı, dünyanın en alçak noktası olan Ürdün'deki Lut Gölü'nün ise üçte biri kurudu.
Ölü Deniz'den elde edilen %100 doğal mineral tuzlarından yapılmıştır – magnezyum, sodyum, potasyum, kalsiyum, bromid, iyodin, selenyum, sülfür, manganez ve benzeri 29 mineral içerir.
Termal tuzun yoğun ödem çözme özelliği sayesinde, yağ ve selülit dokularının yanına ulaşan oksijen, yağ ve selüliti enerjiye dönüştürüyor. Bu da kalça, karın ve bel bölgesinde yoğun bir incelme, selülitlerin giderilmesi, cildin pürüzsüz ve narin bir hale gelmesini sağlıyor. '
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Baykal Gölü, tektonik bir kırılma sonucunda ortaya çıkmıştır. Baykal gölünün en derin noktası 1637 metredir. Bu göl, dünyanın ve tüm Türkiye'nin en derin gölü olma özelliğine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri