StackOverflow'da kullanılan ters tırnak işareti, Alt Gr ve İ harfinin sağındaki virgül tuşuna peş peşe iki kez basılarak yapılabilir.
Genel olarak ise Shift+2 tırnak işaretini net olarak ekrana yansıtabilmektedir. Bilgisayar klavyesi üzerinden tuş kombinasyonları eşliğinde çift, ters ya da kesme işareti ile tek tırnak gerçekleştirmek mümkün. Çift tırnak işareti için Shift+2+2 kullanılmaktadır.
Ancak Shift+2+2 kombinasyonu ile de bu noktalama işareti kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun için shift tuşuna basılı tutulurken arka arkaya 2 tuşuna iki kere basılması gerekir. Tırnak İşareti bu şekilde de yapılabilir.
Klavyeden Çift Tırnak (”) işaretini yazdırmak için ESC altında bulunan e tuşuna bastığımızda bu çift tırnak (“) işaretimizi yazdırmış oluyoruz. Eğer tek tırnak işaretini yazdırmak istiyorsanız bu kez SHİFT tuşuna basılı tutup ardından 2 tuşuna basmanız gerekiyor.
Genellikle alan ve tablo adları için düz çift tırnak işaretleri (Alt + 0034) ve değişmez değerler için düz tek tırnak işaretleri (Alt + 0039) kullanmanız ve vurgu işaretleri kullanmaktan kaçınmanız gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Tırnak işareti (“ ”), bir noktalama işaretidir. Kelime veya kelime gruplarının bir başına bir de sonuna gelecek şekilde (ikili olarak) kullanılır. Tırnak işareti içindeki bir cümlede yeniden tırnak içine alınması gereken sözler tek tırnak işareti içine alınır.
1. Doğrudan alıntıları göstermek için kullanılır. Bir yazıda başkasından söz alınıp kullanılacaksa olduğu gibi aktarılan başkasının sözünün basma ve sonuna konur.
Herhangi birinin konuşmasının alıntılanması halinde çift tırnak işareti kullanılmaktadır. Cümlenin başında ve sonunda direkt olarak çift tırnak işaretinin kullanılması gerekmektedir. Fakat çift tırnaklı cümle içerisinde ek bir detay veya önemli bir kısımdan bahsedilecekse de tek tırnak işaretinin kullanılması şarttır.
Çift tırnak işareti için “Turkish Q PC” klavye düzeninde “Control + İ” tuşlarını kullanmamız gerekiyor. Klavyemizde “,” karakterini ilk bakışta bulamıyorsak da “Control + ,” (L tuşunun iki sağındaki tuş) tuş kombinasyonu ile yine çift tırnak işaretini yazabiliriz.
Türkçede çift tırnak yani denden işaretinin kullanım alanları bulunmaktadır. Cümle içerisinde kullanılan denden işareti fazla kelimenin yazılmasını engeller. Zaman kazandırır ve gereksiz sözcük yazımının önüne geçmiş olur. Denden işareti Türkçede kullanılan bir noktalama işaretidir.
Bu işareti bilgisayar klavyesi üzerin de shift sıfır tuşu ile kısa yolla yapabilirsiniz. Anlatım ve vurgulama esnasında oldukça işe yarayan eşittir işareti mutlaka kullanılmalıdır.
Tek Tırnak İşareti ( ' ' )
Tırnak içinde verilen cümlenin içinde yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü, ibareyi belirtmek için kullanılır: Edebiyat öğretmeni “Şiirler içinde 'Han Duvarları' gibisi var mı?” dedi ve Faruk Nafiz'in bu güzel şiirini okumaya başladı.
Örneğin \ işareti ' (tek tırnak) işareti ile bir araya gelerek, tek tırnak işaretinin karakter dizisi tanımlama dışında başka bir anlam yüklenmesini sağlıyor. Aynı şekilde yine \ işareti “ (çift tırnak) işareti ile birleşerek çift tırnak işaretinin de karakter dizisi tanımlama dışında bir anlama kavuşmasını sağlıyor.
Dosya sekmesinde Seçenekler'e tıklayın. Yazım'ı ve ardından Otomatik Düzeltme Seçenekleri'ni tıklatın. Otomatik Düzelt iletişim kutusunda aşağıdakileri yapın: Yazarken Otomatik Biçimlendir sekmesine tıklayın ve Yazarken değiştir'in altında " Düz tırnakları" , “akıllı tırnaklar” ile” onay kutusunu seçin veya temizleyin.
Sola yatık slash işareti yani ters slash yapmak için (\) klavyenizde space tuşunun sağında bulunan AltGr (ya da Alt) tuşuna basılı tutarken, soru işareti tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
Akıllı tırnaklar ve tireler kullanma
Mac'inizde Elma menüsü > Sistem Ayarları'nı seçin, sonra kenar çubuğunda Klavye'yi tıklayın. (Aşağı doğru kaydırmanız gerekebilir.) Sağ tarafta Metin Girişi'ne gidin, sonra Düzenle'yi tıklayın. “Akıllı tırnaklar ve tireler kullan”'ı açın.
Tırnak içinde bulunan cümledeki alıntı sözleri ya da vurgulanmak istenen sözler tek tırnak içine alınır: "Türkçeyi öncelikle 'doğru", sonra da 'güzel' konuşup yazmalıyız." Önemi belirtilmek istenen sözcüklerin başına ve sonuna tırnak işareti konur: Yıllardır "Gezi” dergisini büyük bir zevkle okurum.
Alıntı cümle(ler), büyük harfle başlar, noktayla biter. Alıntı cümleye ait olan noktalama işaretleri tırnağın içinde kalır. Asıl cümle de daha bitmediği için küçük harfle devam eder: Örnek-1: Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.
Tırnak makasını ya da cımbızınızı kullanarak, tırnağın uzunluğuna göre tırnağın düzgün şekilde kesilmesini sağlayın. Tırnakların köşelerini kesmekten kaçının ve uçlarını yuvarlak kesin. Her bir tırnağı keserken, kenarlara doğru tırnağı çekerek, tırnak yatağına doğru kesinti yapmayın.
Bunun için Alt Gr+3 birleşimi kullanılır. Hashtag işareti F ve Q klavyede de aynı biçimde yapılmaktadır. Klavye üzerinde bulunmayan simgelere karakter eşlem tablosu kullanarak ulaşmak mümkündür.
Tırnak işareti ( “ ” )
– Başka bir kişiden ya da yazıdan alınan sözler tırnak işareti içinde yazılır. Örnek: Adam “Bir gün beni anlayacaksın.” dedi. – Yazıda geçen, kitap, dergi, şiir adları tırnak işareti içinde yazılır.
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir. Karşılıklı konuşmalarda konuşmanın ve konuşmacının değiştiğini belirtmek için cümlelerin başında (satır başında) kullanılır.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri