Çünkü son nefeste yani ölüm sekeratında tövbe kabul olmaz... Ancak tövbe etmese de kelime-i şahadet getirdikten sonra mümin olduğuna hükmedilir. İmanla kabre girmek, kişiyi ebedi olarak cehennemde yaşamaktan kurtarır. Fakat hiç ceza çekmemesine vesile değildir.
Ölünün yanında veya ölmek üzere olan kimsenin yanında biz Kelime-i Şehadet'i hatırlatmak için getiririz. Kelime-i Şehadet getir, Kelime-i Şehadet getir diye zorlamayız. Zaten canından bezmiş, canı çıkmak üzere, aklı yerinde değil yani o arada siz onu bir şeye zorluyorsunuz, ne olduğunu da anlamaz.
İslam'ın ilk şartı olan Kelime-i Şehadet'i her kim getirip, Allah'ın (c.c) birliğini ve Hz. Muhammed'in (s.a.v) peygamberliğini kabul ederse o kişi Müslüman olmuş olur.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
KELİME-i şahadet getiren herkesi Müslüman kabul ederiz. Bunu belgelemek için de nüfus kimliğimizde "Dini" hanesine "İslam" yazdırırız. Peki, bunlar yeterli midir Müslüman sayılmak için? Evet, yeterlidir, yeterlidir de gerçek ve sadık bir mümin sayılabilmek için başka şeyler de gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Kelime-i şehadetin İslam âleminde makbul görmüş şekli Alevîlikte “La İlâhe İllallah, Muhammeden Resulullah, Aliyyun Veliyullah” şeklinde ifade bulmuştur. Bu ifadeye göre Allah tevhîdi, Muhammed nübüvveti ve Ali velayeti temsil etmektedir.
Bu bakımdan kalben Allah'ın varlığına ve birliğine iman eden ve imanın şartlarına inanan kişi kelime-i şehadeti getirmese dahi iman etmiştir. İman kalbe ait bir özellik olduğundan, bir insanın mümin olması için bu imanını diliyle de söylemesi şart değildir.
Çünkü son nefeste yani ölüm sekeratında tövbe kabul olmaz... Ancak tövbe etmese de kelime-i şahadet getirdikten sonra mümin olduğuna hükmedilir. İmanla kabre girmek, kişiyi ebedi olarak cehennemde yaşamaktan kurtarır. Fakat hiç ceza çekmemesine vesile değildir.
Cevap : Abdest bittikten sonra banyonun dışında Kelime-i şehadet getirmek sünnettir. Nitekim banyonun içinde bunu söylemek zaruri değildir.
Kelimei Şehadeti söyleyen; Allah'ın birliğini ve Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul eden kişi Müslüman olur.
Hatmi tehlil ya da tehlil hatmi kelime tehlinin 70000 defa okunmasına denmektedir. Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir.
1 - İslam'ın şartı Kelime-i Şehadet getirmek
Kelime-i Şehadet: "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" demektir. "Sahitlik ederim ki Allah'tan baska ilâh yoktur ve yine sahitlik ederim ki Muhammed O'nun kulu ve rasûlüdür'' anlamına gelir.
Türkçe anlamı şudur: Ben tanıklık ederim ki, (Yani görmüş gibi bilirim ve bildiririm ki) Allah'tan başka İlah yoktur. Ve yine tanıklık ederim ki, Muhammed O'nun kulu ve elçisidir. Arapçada la ve illa kelimelerinin kullanım şekline göre, ilk bölüm "Hiçbir ilah yoktur, sadece Allah vardır." şeklinde de tanımlanmaktadır.
ÖLÜM ANINDA SÖYLENEN SÖZ: İNNA LİLLAHİ VE İNNA...
Tam da bu esnada ''İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn'' cümlesinin büyük bir samimiyetle söylenmesi tavsiye edilir.
Kelime-i Şehadet, İslam'a girişin en temel şartıdır. Kelime-i Şehadet getirmeyen bir kimse Müslüman sayılmaz. Ayrıca, Şahâdet kelimesini dil ile söyleyip kalple de tasdik etmek gerekir. Sahitlik ederim ki Allah'tan baska ilâh yoktur ve yine sahitlik ederim ki Muhammed O'nun kulu ve rasûlüdür.
- Cezadan kurtulmaya vesile olur. - Yüce Allah'ın rızasını almaya vesile olur. - Mü'minler şehadet edeni sever. - Okuyan kişinin ismi güzel bir şekilde çağırılır.
Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir. Ezbere bildiğiniz bir sureyi abdestiniz olmadan boş vaktinizi değerlendirirken okuyabilirsiniz. İçerisinde Allah (c.c)'un ayetlerini bulunduran Kuran-ı Kerim okunduğu zaman evin içerisi manevi anlamda huzurla dolmaktadır.
Gusül abdesti aldıktan sonra önceden giydiğimiz giysileri yeniden giyebilir miyiz? Değerli kardeşimiz, Gusül abdesti aldıktan sonra, cünübken üstünüzde bulunan elbiseleri giymenizin bir sakıncası yoktur. Yeter ki üzerinde bir necaset olmasın.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
a) “Lâ ilahe illallah” diyen cennete girer, peygambere ve diğer iman esaslarına inanması, ibadet etmesi, haramlardan uzak durması gerekmez.”
SON NEFESİNDE “LÂ İLAHE İLLALLAH” DİYEREK VEFAT EDEN MÜSLÜMAN CENNETE GİRER. Burada şu hususa da işaret etmek yerinde olacaktır. Kelime-i tevhid, kalpteki imanın işaretidir. Binâenaleyh hadisimizin anlamı “Kim, son anında Allah'a ve Resûlüne inanmış olarak âhirete göçerse, cennete girer” demek olur.
Muaz İbnu Cebel el-Ensari (ra) Hazretleri anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: “Kimin (hayatta söylediği) en son sözü 'Lâ ilâhe illallah' olursa cennete girer.”
Bir insan bunu düşündüğünde iç dünyasında bir kıpraşma olmuyorsa onun imanı zayıflamış demektir. Eğer bir kimse ibadetlerini hiç yapmıyorsa, daha önce yaparken terk etmeye başlamışsa, aksattığında vicdan azabı hissetmiyor, bunları telafi etmek için gayret etmiyorsa imanı zayıflamaya başlamış demektir.
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Mümin, zerre kadar dahi olsa insana ve hiçbir canlıya zarar vermez, yetimin ve yoksulun hakkına girmez, ticaretinde kimseyi aldatmaz, ölçü ve terazide hile yapmaz, yalan söylemez, iftira etmez, karıncayı incitmez. Çünkü her şeyi bilen ve gören Allah aklında ve gönlündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri