Ölüm aylığı bağlanabilmesi için çalışırken vefat eden sigortalının hak sahiplerinin sigortalının en son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu sigorta müdürlüğüne Kurumdan aylık almakta iken vefat eden emeklilerin hak sahiplerinin ise Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak başvurmaları gerekir.
Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde hizmet akdi ile 4/a'ya tabi çalışan kız yetimlere, Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanabilir. Erkek yetimlere ise malul ve muhtaç olmaları halinde aylık bağlanır.
Cenaze Ödeneğinden Yararlanmak İçin Nasıl Başvurulur? Cenaze ödeneği verilebilmesi için, hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulması gerekir.
Yani, mirasçılar, vefat eden kişinin bankadaki parasını çekmek istediklerinde oybirliğiyle karar alarak birlikte bankaya başvurmaları gerekmektedir. Bu başvurunun tüm mirasçılar tarafından birlikte yapılması gerekmekte olup ayrıca bu işlemin bir vekil aracılığıyla yapılmasında da herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ölümü sonrası geride kalanlara ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylığı bağlanması için sigortalının belirli bir süre prim ödemiş olması gerekir. Ölen eşten dolayı maaş alan dul eş yeniden evleninceye kadar aylık almaya devam edebilir.
İlgili 43 soru bulundu
a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.
Hak sahiplerinin ölüm aylığı; üyemizin vefat tarihini, hak sahibi olma niteliğinin üyenin vefat tarihinden sonra kazanılması halinde ise bu tarihi takip eden ayın 1. gününden itibaren başlar. Aylıklar, üyemizin Sandığımıza yazılı olarak beyan ettiği herhangi bir Akbank T.A.Ş. şubesindeki mevduat hesaplarına yatırılır.
b) Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan ya da herhangi bir prim ödemesine (isteğe bağlı sigorta topluluk sigortası tarım sigortası) son verdikten sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlama işlemleri hak sahiplerinin ikamet ettikleri ildeki sigorta il/sigorta müdürlüklerince yapılmaktadır.
SGK ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine de başvurmaları halinde 5 bin TL promosyon ödeneceğini duyurdu. SGK'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, kurumdan aylık alan 12,7 milyon emeklinin bulunduğu, ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapıldığı belirtildi.
Cenaze Ödeneği Kimlere Ödenir? Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir. Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, masraflar gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
ÖLÜM YARDIMI BAŞVURU SORGULAMA
Ölüm yardımı başvuruları sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. Sisteme giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına tıklayarak ölüm yardımı başvuru sorgulaması yapılabilir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
Ölüm Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır? İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası'na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8'i ile 14'ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.
b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla ölüm aylığı bağlanabilmektedir.
Sigortalının ölümü halinde hak sahiplerine, bir diğer deyişle sigortalının geride kalan yakınlarına koşullar devam ettiği sürece SGK tarafından yapılan ödeme ölüm aylığı olarak ifade edilmektedir.
2024 zamlı dul ve yetim maaş tablosu
Dul ve yetim maaşları emekli zammına göre belirleniyor. -Yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş ise 2.500 TL, -50 oranında hissesi olan bir kişi 5.000 TL, -Yüzde 75 oranında dul ve yetim aylığı alan bir kişi 7.500 TL maaş alacak.
Emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı alanların ölümü halinde ölüm yardımı ödenir. Dul ve yetim aylığı almakta iken vefat edenlerden dolayı ölüm yardımı ödenmez.
Vefat eden sigortalı ise eşine yüzde 50 ölüm aylığı bağlanır. Eğer ölen sigortalının hiç çocuğu yoksa eşine yüzde 75 oranında aylık bağlanır. Ama bir çocuk varsa, çocuğa yüzde 25 oranında ölüm aylığı bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylık oranı ise yüzde 25'dir.
En düşük emekli maaşı düzenlemesi, emekli maaşı 7500 TL'nin altında olan vatandaşları kapsıyor. Meclisten geçen düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte Türkiye'de 7500 TL altı emekli maaşı olmayacak. Maaşı 7500 TL'nin üzerinde olan vatandaşların maaşlarında herhangi bir artırım olmayacak.
Ölüm toptan ödemesi yapılabilmesi için, hak sahiplerinin Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile bağlı olduğu il müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesine; - Malul çocuklar için sağlık kurulu raporu, eklenmelidir.
Dul aylığı sorgulama işlemini gerçekleştirmek için iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlk olarak, e-Devlet üzerinden başvuru durumunuzu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Alo 170'i arayarak da bilgi alabilirsiniz.
Bunun yanında eğer bu şekilde vefat eden kişi yaş, prim ve sigortalılık süresi açısından geride kalan yakınlarına ölüm aylığı bağlanması şartlarını da kendinde barındırıyorsa, bu durumda ölenin yakınlarına hem ölüm geliri hem de ölüm aylığı aynı anda bağlanır.
- Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının %75'ini alır. - Çalışan ya da emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının %50'sini alır. - Maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda pay edilir.
Örneğin en düşük emekli maaşının yüzde 30 zamlanması durumunda mevcut maaş 2 bin 250 lira artarak 9 bin 750 lira olacak. Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
Eğer kişi ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK'ya başvuru yapmadıysa, 5 yıl geriye dönük olarak ölüm aylıklarını talep edebiliyor. Ancak 5 yıldan eski süreler için ölüm aylığı talep edilemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri